Skocz do zawartości

Nada Się?

drosera_dionaea

Rekomendowane odpowiedzi

To to cudo? http://www.ekostudio.pl/index.php?main_pag...products_id=196

Jeśli został zakupiony wyłącznie na potrzeby hodowli roślin to strata pieniędzy. Podobny system jonowymienny bez elektroniki da się zmontować za max 200zł - http://flytrap.pl/content/view/90/85/ . Efekt będzie taki sam.

Filtr powinien być ok.

Edytowane przez marrom
Odnośnik do odpowiedzi

UPS... Jak to się mówi "kłania się czytanie ze zrozumieniem".

Żeby nie uciekać od tematu. Filtr jest dobry jednak należy go przeprogramować (ustawić) na wytwarzanie wody bardzo miękkiej (o zerowej twardości).

Edytowane przez marrom
Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem przekonany co do przydatności tego filtra w hodowli roślin.

żywice jakie są używane w podobnych konstrukcjach urządzeniach to kationit silnie kwaśny, pracujący w cyklu SODOWYM. Czy do regeneracji używa się roztworu chlorku sodu NaCl (sól kuchenna).

Podczas wymiany jonowej usuwana jest twartość wody ale wzrasta zasolenie (stężenie kationów nie ulega zmienia). Produktami wymiany jonowej są NaHCO3, NaCl, Na2SO4.

To tak, jakby kupić "wodę destylowaną" i ją posolić.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem przekonany co do przydatności tego filtra w hodowli roślin.

żywice jakie są używane w podobnych konstrukcjach urządzeniach to kationit silnie kwaśny, pracujący w cyklu SODOWYM. Czy do regeneracji używa się roztworu chlorku sodu NaCl (sól kuchenna).

O... kurcze.

Tak to jest jak się nie pomyśli i odpowiada w locie. Bartek ma rację. Ten filtr ma złoże z żywicą jonowymienną ale sodową. W związku z czym woda wyprodukowana z takiego filtra absolutnie nie nadaje się do podlewania roślin.

Odnośnik do odpowiedzi

Już na pewno lepsza kranówka niż słona woda:P Zresztą możesz iść do sklepu i kupić odpowiednią wodę.

A gdzie tam.

Nawet jeśli nie jest to najlepsza woda jaką mógłbyś podlewać to i tak jest lepsza niż twarda, chlorowana kranówka.

Odnośnik do odpowiedzi

No to czemu słyszy się że podlewając roztworem soli z wodą nawet w małych ilościach można po kilku latach zniszczyć nawet duże drzewo ?:} Ja bym nie ryzykował :P Zresztą muszę przyznać że nie znam się na tym za bardzo.

Tak jak Artur pisze nie jest problemem kupić i ja tak robię;)

Odnośnik do odpowiedzi

Kamień tylko syfi podłoże, natomiast sól wyciąga wodę z rośliny jesli jest w zbyt dużym stęzeniu. W sensie roslina po pewnym czasie nie jest w stanie pobrać wody z takiego zasolonego podłoża.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.