killer_88 Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 Nasiona od mojej kapturnicy zebralem w listopadzie czesc stratyfikowalem a czesc od razu wysialem. Nasiona znajduja sie w akwarium pod swietlowka kompaktowa 6500K 24W doswietlane sa 10-12 h. To juz ponad 2 miesiace a one nadal nie kielkuja. Wysiane byly na torf kupiony w kwiaciarni o Ph 3,2-4,2 bez nawozow. Na tym samym torfie wysialem takze alicje one wykielkowaly i niezle rosna. Nasiona te spisalem juz na strate ale na wiosne chce przesadzic moje kapturnice i teraz nie wiem czy moge je przesadzic do tego torfu bo nie chcialbym stracic innych roslin. Co moze byc przyczyna ze one nie kielkuja ? Czy torf moze byc temu winny ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 Nasiona znajduja sie w akwarium pod swietlowka kompaktowa 6500K 24W doswietlane sa 10-12 h. Zamknięte? Jaka wilgotność? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killer_88 Napisano 3 Lutego 2009 Autor Share Napisano 3 Lutego 2009 Zamknięte? Nie rozumiem pytania Wilgotnosc okolo 60% Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 wilgotność za duża, kapturnice nie potrzebują takiej wysokiej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killer_88 Napisano 3 Lutego 2009 Autor Share Napisano 3 Lutego 2009 to ze nie potrzebuja wiem ;> trzymam je w akwarium poniewaz doswietlam takze dzbaneczniki i przy okazji sa w nim nasiona :> Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 Nie ma czegos takiego jak za duża czy za mała wilgotność dla kapturnic, są pod tym względem bardzo tolerancyjne, zresztą 60% to taka normalna wilgotność. Ja bym obstawiła raczej że z nasionami było coś nie tak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi