Skocz do zawartości

Znowu O Pędzie.

ArturP

Rekomendowane odpowiedzi

dsc01505nl8.jpg

Jako, że mój giant puszcza pęd, to mam kilka pytań.

Po 1: Czekać aż urośnie większy, czy uciąć jak będzie miał te 3 cm?

Po 2: Jeśli oba końce pędu mają być zakopane w torfie, to czy trzeba uciąć ten rozwijający się kwiat? A może jeśli ucinamy krótki pęd, to jedna część ma być zanurzona w torfie, a 'kwiat' zostawiony..

Proszę o odpowiedzi. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam kwiat ucinam zawsze. A peda zcinam jak ma 4-5cm zeby go podzielic na dwa i zakopac w torfie :D Wieksza szansa na roslinke z ktoregos pedu.. O ile w ogole jest jakas szansa :D

Raz mi sie udalo z pedu rozmnozyc. To po 2,5 miesiaca wyrosly 3 roslinki, na dodatek to sawtooth'y ..

Kilka miesiecy temu (juz nie pamietam ile) wlozylem kolejny ped. Nadal jest zielony, moze ejszcze cos z niego bedzie ;]

Edytowane przez karoca26
Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem obetnij jak najszybciej i wyrzuć :) po obcieciu pedu i tak roslina sie dzieli wiec bedziesz mial kilka roslin tego lata. Tylko czasem roslina jest uporczywa i wytwarza non stop ped kwiatowy ale zawsze obcinam.

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie sawtooth w wakacje wypuscil 6 pedow, z czego wszystkie ucialem i wsadzilem do ziemi. Tylko z jednego wyroasly roslinki, a po obcieciu pedow, roslina padla :D

Ale i tak ze mi sie udalo rozmnozyc to nadal mam :D

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.