ArturP Napisano 5 Lutego 2009 Share Napisano 5 Lutego 2009 Jako, że mój giant puszcza pęd, to mam kilka pytań. Po 1: Czekać aż urośnie większy, czy uciąć jak będzie miał te 3 cm? Po 2: Jeśli oba końce pędu mają być zakopane w torfie, to czy trzeba uciąć ten rozwijający się kwiat? A może jeśli ucinamy krótki pęd, to jedna część ma być zanurzona w torfie, a 'kwiat' zostawiony.. Proszę o odpowiedzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 5 Lutego 2009 Share Napisano 5 Lutego 2009 (edytowane) Ja tam kwiat ucinam zawsze. A peda zcinam jak ma 4-5cm zeby go podzielic na dwa i zakopac w torfie Wieksza szansa na roslinke z ktoregos pedu.. O ile w ogole jest jakas szansa Raz mi sie udalo z pedu rozmnozyc. To po 2,5 miesiaca wyrosly 3 roslinki, na dodatek to sawtooth'y .. Kilka miesiecy temu (juz nie pamietam ile) wlozylem kolejny ped. Nadal jest zielony, moze ejszcze cos z niego bedzie ;] Edytowane 5 Lutego 2009 przez karoca26 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 6 Lutego 2009 Autor Share Napisano 6 Lutego 2009 Kurcze, liczyłem na więcej odpowiedzi. Poczekam chyba aż urośnie do 3cm i utnę ten 'kwiatek'.. Widocznie nie tak dużo forumowiczów rozmnaża z pędu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 6 Lutego 2009 Share Napisano 6 Lutego 2009 Rozmnaza moze i duzo, ale tylko kilku osobom sie to udaje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 7 Lutego 2009 Share Napisano 7 Lutego 2009 moim zdaniem obetnij jak najszybciej i wyrzuć po obcieciu pedu i tak roslina sie dzieli wiec bedziesz mial kilka roslin tego lata. Tylko czasem roslina jest uporczywa i wytwarza non stop ped kwiatowy ale zawsze obcinam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 7 Lutego 2009 Share Napisano 7 Lutego 2009 U mnie sawtooth w wakacje wypuscil 6 pedow, z czego wszystkie ucialem i wsadzilem do ziemi. Tylko z jednego wyroasly roslinki, a po obcieciu pedow, roslina padla Ale i tak ze mi sie udalo rozmnozyc to nadal mam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi