Skocz do zawartości

Pasożytnicza Roślina Mięsożerna (?)

bzyki

Rekomendowane odpowiedzi

Zostałem zapytany przez mojego Pana od biologii, czy znam jakąś roślinę mięsożerną, która jest jednocześnie pasożytem.

Po zastanowieniu stwierdziłem, że poco roślina mięsożerna miałaby być jeszcze pasożytem skoro uzupełnia dietę łapiąc owady i nie znam takowej. Dodałem że słyszałem o roślinach wchodzących w symbiozę z niektórymi organizmami, lecz stwierdziłem że popytam jeszcze i dam ostateczną odpowiedź. Więc zna ktoś z was taką roślinę? Nie wiem czemu ale na myśl nasuwają mi się na myśl dzbaneczniki. Z góry dzięki za wypowiedzi.

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle że to było podchwytliwe pytanie :) Dzbaneczniki moze trybem "życia" przypominają rośline pasożytniczą ze względu na to że pną się po drzewach itp. ale jak spojrzysz na korzenie które są delikatne to twierdzisz że nie są przystosowane do pasożytowania ... Może jest jakaś o której nie wiemy ... Z koleji Catopsis żyje raczje jako te titlandise ( czy jakos tak) więc jedyne co mi przychodzi do głowy to pływacze lądowe ... ale uzasadnić nie umiem :)

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli twój nauczyciel nie myli pasożyta z epifitem to nie ma takiej.

Jeśli myli to są to różne gatunki dzbaneczników, bromelie, catopsis, kilka tłustoszy i pływaczy

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.