Skocz do zawartości

Budowa Akwarium Dla Moich Roślin

marcel18_1988

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

zamierzam zbudować akwarium dla moich roślin :) dzbaneczki duży okaz (kupiony niedrogo :) ) muchołówka, rosiczka i obecnie posiane nowe rosiczki i muchołówki :)

w marcu poszukiwanie nowych muchołówek ( żółta, czerwona itp.) oraz innych roslinek

więc zacznę od początku

akwarium będzie z szkła 5mm wielkość 80x70(wysokość)x50 i teraz mam pytanko jakie oświetlenie ??.. myślę nad jarzyniówkami 74cm aqua glo + sun glo (co wy na taki zestaw ?? doradzano mi jeszcze aqua glo + repti glo)

kolejne pytanie ??...do zraszania będzie jonizator (generator mgły z allegro) z tego co czytałem będzie bardzo dobry - gdzie go umieścić ??...

czy jest potrzebne jakieś dodatkowe ogrzewanie ??

na tylną ściankę zamierzam dać korek tylko go odpowiednio uformować...

na pewno jeszcze się pojawią problemy więc mam nadzieje że pomożecie

z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi

pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Albo won jonizator i montujesz dobra wentylację albo odpuśc rosiczki i muchołówki bo jedne nie będą mieć rosy a drugie zgniją. Plus muchołówki co roku musiałbyś wykopywac na zimowanie.

Podaj jakie masz gatunki rosiczek tak najlepiej, bo to jest bardzo zróżnicowana pod względem wymagań grupa.

Odnośnik do odpowiedzi

Albo won jonizator i montujesz dobra wentylację albo odpuśc rosiczki i muchołówki bo jedne nie będą mieć rosy a drugie zgniją. Plus muchołówki co roku musiałbyś wykopywac na zimowanie.

Podaj jakie masz gatunki rosiczek tak najlepiej, bo to jest bardzo zróżnicowana pod względem wymagań grupa.

no to zaczynam się załamywać :/ czytałem własnie o tym że trzeba będzie muchołówki wyciągać i zimować :/ dzbanecznik jest około 50cm od szczytu do końca dzbanków

muchołówka i rosiczka zakupiona w kwiaciarni kiedyś wiec pewnie najbardziej standardowe :)

a obecnie posiane capensis typical d.spatulata,capensis alba i jeszcze jakieś niestety teraz nie pamiętam.... ogólnie to zamierzam się wybrać na giełdę w marcu i zakupić nowe dzbaneczniki oraz muchołówki czerwoną i żółtą :) zastanawiam sie nad wybraniem sie do sklepu nepenti bo jestem z okolic warszawy ale ich strona jest na sprzedaż :/ i nie wiem czy nadal mają sklep :/

(chyba ze mam złą stronę :/) kurcze z jednej strony mam już plan na dzbaneczniki i jonizator :) a z drugiej przydało by sie mieć też na muchołówki i rosiczki coś :) może 2 akwarium zbuduję dla nich :) a narazię skupie sie nad dzbanecznikami :)

dodam ze dopiero zaczynam :) mam dużą wiedzę na temat kwiatów domowych a z tymi dopiero zaczynam :)

dzięki za odpowiedź

Edytowane przez marcel18_1988
Odnośnik do odpowiedzi

Nepenti juz od ponad roku chyba nie istnieje...

Muchołowki i rosiczki na południowy parapet, tam im będzie najlepiej.

aha :/ a w warszawie są jeszcze jakieś miejsca gdzie można zakupić roślinki ??.. wybieram sie na bronisze w marcu :)

obecnie właśnie tam stoją rosiczki i muchołówka :)

a dzbanecznik w moim pokoju od północy. więc zbudować jednak dla dzbanecznika i np. zielistki i innych roślin ??... i wtedy jonizator oraz wiatraczki oczywiście czy może jednak jonizator odpuścić i spryskiwać tylko dzbaneczniki a muchołówki też tam umieścić ??... to jakie jarzyniówki założyć ??... bo od tego muszę zacząć ile będą mieć z oprawkami i dopiero do szklarza....

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sklepu z owadożerami z prawdziwego zdazenia w Polsce teraz :)

Dla dzbaneczników 2x 18W ci wystarczy, spawdz ile ma 18W swietlówka, dodaj do tego 5-10cm na osprzęt i masz wymiary terra.

Muchołówkom naprawdę 100 razy lepiej będzie na parapecie, nie kombinuj.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sklepu z owadożerami z prawdziwego zdazenia w Polsce teraz :)

Dla dzbaneczników 2x 18W ci wystarczy, spawdz ile ma 18W swietlówka, dodaj do tego 5-10cm na osprzęt i masz wymiary terra.

Muchołówkom naprawdę 100 razy lepiej będzie na parapecie, nie kombinuj.

aha to spox czyli pomniejsze może moje akwarium skoro mniejsze świetlówki... no własnie tylko chodzi o to że chce mieć muchołówki też u siebie a nie na południowym oknie... :/

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu nie? One muszą zimować, albo zrobisz im specjalne, dobrze wentylowane terra w ktorym bedziesz mógł je zimować (nie polecam, pleśnieje mimo wszystko) albo będziesz je co zimę wykopywał (dobrze wentylowane terra musi byc i tak) i przez wiekszą część roku miał bajzel w terra, bo zimą dziury po wykopanych muchołówkach, a nim taka rozryta ziemia zarosnie tez troche mija czasu. Plus muchołówki będą potrzebowały dużo silniejszego oświetlenia niż dzbanki żeby ładnie rosnąć.

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu nie? One muszą zimować, albo zrobisz im specjalne, dobrze wentylowane terra w ktorym bedziesz mógł je zimować (nie polecam, pleśnieje mimo wszystko) albo będziesz je co zimę wykopywał (dobrze wentylowane terra musi byc i tak) i przez wiekszą część roku miał bajzel w terra, bo zimą dziury po wykopanych muchołówkach, a nim taka rozryta ziemia zarosnie tez troche mija czasu. Plus muchołówki będą potrzebowały dużo silniejszego oświetlenia niż dzbanki żeby ładnie rosnąć.

więc tak jak pisałem stanie chyba na tym ze zakupie świetlówki 2x 18W teraz tylko jakie ??... będą dla dzbaneczników dobre ??.. a jeśli chodzi o muchołówki to zrobi się mniejsze 2 akwarium z innym oświetleniem :) a teraz z dzbankami się pobawię :) a co do oświetlenia dla muchołówek jeszcze się zapytam jak będą fundusze i chęci :) a tak jak mówię proszę o rady co do tego oświetlenia... gdzie założyć jonizator ??... oraz wentylatory jeden zrobić wyciagający a drugi wprowadzający powietrze ??... czy jakieś dodatkowe ogrzewanie ??...

ps. lepiej na tylnią ściankę korek położyć i uformować czy tło z allegro ??... ( czym można malować korek ??...)

Odnośnik do odpowiedzi

nie kombinuj z jonizatorem i ogrzewaniem bo według mnie jest to zbędne i to tylko niepotrzebne koszty

ja używam świetlówek osram fluora i osram cool day light

co do wentylacji w terra dla dzbanków nie może być włączona cały czas bo będziesz mieć wilgotność jak bez terra

Odnośnik do odpowiedzi

nie kombinuj z jonizatorem i ogrzewaniem bo według mnie jest to zbędne i to tylko niepotrzebne koszty

ja używam świetlówek osram fluora i osram cool day light

co do wentylacji w terra dla dzbanków nie może być włączona cały czas bo będziesz mieć wilgotność jak bez terra

co do wentylacji to wiadomo że nie cały czas.... a z świetlówkami to polecano mi aqua glo + sun glo lub aqua glo + repti glo i sam już nie wiem

a jonizatorek chciał bym podczepić fajny efekt i na pewno będzie wilgotność podnosić a jonizatorek już mam więc szkoda by leżał.... tylko chyba go podczepię u góry....

Odnośnik do odpowiedzi

Co do swietlowek to polecam takze: Sylvania Grolux ;)

to już sam nie wiem jakie kupić :/

więc napisze tak: potrzebne są 2 świetlówki do akwarium z dzbanecznikami do pokoju od północy, dość dużo w nim siedzę więc takie by nie szkodziły na wzrok... wiem że są jakieś specjalne spektra świetlówek ale nie wiem już sam które będą sie wzajemnie uzupełniać... podajcie jakiś standardowy zestaw 2... widziałem są 14W a potem chyba 20W z aqua glo więc jakie będą najlepsze nazwa oraz ile W ??...

pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki chcesz typ swietlówek? Bo takie do roslin to są głównie T8 i wtedy jest 18W, a jak chcesz T5 to jest 20W ale specjalistyczne są trudniej dostępne.

jutro sprawdzę jakie mam części od lampy bo być może będą pasować do któregoś typu jarzyniówek będzie wtedy mniejszy koszt :) bo inaczej to dość sporo z tego co się rozeznawałem :/ im dłużej czytam i szukam nowych rzeczy tym coraz bardziej się wszystko komplikuje z budową :/ a wole to zrobić powoli i przemyślanie niż wydać niewiadomo ile kasy :/

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.