Skocz do zawartości

"drewnienie"?

Skolilaj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zrobiłem sadzonkę z Ventraty. Wszystko jest ok tylko jest taki problem. Już kiedyś pisałem o tym tutaj: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Usychajac...rata-t8707.html . Ja rozumiem, że on drewnieje, ale robi to prawie w takim samym tempie jak rośnie, więc nie ma szans na rozwinięcie się dzbanków, bo zanim się zaczną rozwijać to usychają. Może to drewnienie następuje za szybko, może warunki są jednak złe? Ale wydaje się, że warunki są dobre, bo produkuje dość spore ilości nektaru, a robi to chyba tylko w dobrych warunkach.

Warunki:

-południowe okno,

-zraszanie rano i wieczorem wodą destylowaną,

-keramzyt,

-podlewanie wodą destylowaną, tak aby miał wilgotne podłoże,

Zdjęcia:

post-2812-1235582912_thumb.jpg

post-2812-1235582925_thumb.jpg

post-2812-1235582935_thumb.jpg

Edit:

Na zdjęciu nr. 3 pisak ma 14cm (tak dla porównania :P).

Edytowane przez Skolilaj
Odnośnik do odpowiedzi

Te wysokie tak mają, mam dwie podobne i jest identycznie.

Czyli to jest normalne? Te twoje normalnie mają dzbanki? A o cięciu nie ma mowy, bo mi się zawsze takie podobały, że z ziemi jedna łodyga i bardzo wysoki - to mój taki pierwszy. A może jak on urośnie, ten proces się spowolni?

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem ile ma twój, moj wiekszy ma z 60cm i nadal tak obsycha. Dzbanków nie mają bo niestety obchodziłam sie z nimi nieco po macoszemu plus było im troche zimno i ciemno.

Tzn mają jeszcze jakieśtam stare dzbanki ale nie mają nowych.

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra dzięki wielkie. :) A taki stan ogólny wg. was ok?

To nie dzban a figus :) mam dwa starszy jest mniejszy w małej doniczce, młodszy większy w większej doniczce może spróbuj wsadzić go w mniejszą.

Po zdrówka Wiesiek.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.