Skolilaj Napisano 25 Lutego 2009 Share Napisano 25 Lutego 2009 (edytowane) Witam, Zrobiłem sadzonkę z Ventraty. Wszystko jest ok tylko jest taki problem. Już kiedyś pisałem o tym tutaj: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Usychajac...rata-t8707.html . Ja rozumiem, że on drewnieje, ale robi to prawie w takim samym tempie jak rośnie, więc nie ma szans na rozwinięcie się dzbanków, bo zanim się zaczną rozwijać to usychają. Może to drewnienie następuje za szybko, może warunki są jednak złe? Ale wydaje się, że warunki są dobre, bo produkuje dość spore ilości nektaru, a robi to chyba tylko w dobrych warunkach. Warunki: -południowe okno, -zraszanie rano i wieczorem wodą destylowaną, -keramzyt, -podlewanie wodą destylowaną, tak aby miał wilgotne podłoże, Zdjęcia: Edit: Na zdjęciu nr. 3 pisak ma 14cm (tak dla porównania ). Edytowane 25 Lutego 2009 przez Skolilaj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 25 Lutego 2009 Share Napisano 25 Lutego 2009 Te wysokie tak mają, mam dwie podobne i jest identycznie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 25 Lutego 2009 Autor Share Napisano 25 Lutego 2009 Te wysokie tak mają, mam dwie podobne i jest identycznie. Czyli to jest normalne? Te twoje normalnie mają dzbanki? A o cięciu nie ma mowy, bo mi się zawsze takie podobały, że z ziemi jedna łodyga i bardzo wysoki - to mój taki pierwszy. A może jak on urośnie, ten proces się spowolni? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 25 Lutego 2009 Share Napisano 25 Lutego 2009 Nie wiem ile ma twój, moj wiekszy ma z 60cm i nadal tak obsycha. Dzbanków nie mają bo niestety obchodziłam sie z nimi nieco po macoszemu plus było im troche zimno i ciemno. Tzn mają jeszcze jakieśtam stare dzbanki ale nie mają nowych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 25 Lutego 2009 Autor Share Napisano 25 Lutego 2009 Miałem na myśli to, czy podsychanie nie przeszkadza im w wytwarzaniu dzbanków. Czy gdyby nie były traktowane "po macoszemu" to by je miały? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 25 Lutego 2009 Share Napisano 25 Lutego 2009 Raczej nie przeszkadza. No wiesz, jak komus sie czasami zdaza podlewac dzbanka tak jak kaktusa to ma jak w banku ze dzbankował nie będzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 25 Lutego 2009 Autor Share Napisano 25 Lutego 2009 Dobra dzięki wielkie. A taki stan ogólny wg. was ok? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faja Napisano 25 Lutego 2009 Share Napisano 25 Lutego 2009 Dobra dzięki wielkie. A taki stan ogólny wg. was ok? To nie dzban a figus mam dwa starszy jest mniejszy w małej doniczce, młodszy większy w większej doniczce może spróbuj wsadzić go w mniejszą. Po zdrówka Wiesiek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 25 Lutego 2009 Autor Share Napisano 25 Lutego 2009 Co to jest "figus"? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faja Napisano 26 Lutego 2009 Share Napisano 26 Lutego 2009 Co to jest "figus"? no tak mój błąd miało być fikus Po zdrówka Wiesiek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 26 Lutego 2009 Autor Share Napisano 26 Lutego 2009 Chodzi ci o to, że to nie jest dzbanecznik? Jest, bo ma dzbanki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faja Napisano 27 Lutego 2009 Share Napisano 27 Lutego 2009 Masz dzbanecznik tylko taki duży jak fikus. ;-) Moje są mniejsze. Pozdrówka Wiesiek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi