sativ Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Witam wszystkich Z powodu braku miejsca w 1 terra byłem zmuszony do zainwestowania w drugie, ale tym razem uznałem że zrobię kompozycje cieszącą oko, a nie tylko bungalow do masowego upychania doniczek na keramzycie. Na początku przez 4 dni męczyłem sie z przyklejeniem uchwytów na świetlówki- w końcu zaradził klej distal, silikony puszczały... Oświetlenie to Narva oceanic colour+ nature 2x 18W, statecznik elektroniczny, oprawki bryzgoszczelne- standard. Tak to wyglądało z wklejonymi lampami, luźno wstawionym tłem i korkiem na boki: Potem wnerwiające operacje ostatecznego sprasowywania wszystkiego, konstrukcja filtra do pompki do wodospadu, upychanie wszystkiego, podpory do tła, wklejenie korka i tła i takie tam pierdoły: Potem zostało przykleić i zrobić dysze wodospadu [jakby ktoś nie wiedział- silikon długo schnie dlatego nie róbcie tego co ja i nie testujcie za wcześnie ] Na dno 12l keramzytu, siatka plastikowa, regulacja przepływu wodospadu żeby filtr nadążał z dostarczaniem wody i efekt na chwile obecną jest taki: [dodana jeszcze połówka kokosa do maskowania ustrojstwa z pompką] Problem główny to maskowanie wylotu wodospadu- gąbka która tam jest przyszyta powoduje ze fajnie z niego kapie, wiec jej nie wywalę Jednym z większych zadań technologicznych jest chwilowo tez ogarnięcie metody nasadzania roślin- nie mogą one stać w wodzie... Planuję na wierzch dać warstwę torfu, na samej górze żywe sphagnum i pare innych pierdół. Tyle ze jak widać miejsca na ziemię nie ma prawie wcale a rośliny trzeba jakoś poupychać w doniczkach tak by dało sie je wyjmować, nie stały w wodzie i wyglądało to jakoś w miare estetycznie.... Sadzone będą głównie dzbanki, helki, troche pływaczy, prolifierki, być może tłustosze na skałach + troche epifitów Będę wdzięczny za sugestie/uwagi/rady/krytyke etc. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sacik Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 widelec w ręce i modeluj korek a można widziec jakie wymiary ma terra ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 15 Marca 2009 Autor Share Napisano 15 Marca 2009 40x80, 50cm wysokości Korek zwidelcowany- świetny pomysł, że na to nie wpadłem Swoją drogą widelec jest idealnym narzędziem do profanacji korka- jakby go do tego stworzyli. koło 60% torfu jest juz na miejscu, muszę jeszcze zrobić górkę i jakiś sposób na wsadzanie doniczek- zobaczymy co z tego wyjdzie Tymczasem torf zabarwił wode tak ze mam brązowy torfowy wodospad, oraz powodował powstawanie rzek i jezior na powierzchni wiec musiałem dodać jeziorko odpływowe pod wodospadem Poszukuje w zwiazku z tym czegoś żywego zielonego co tam może sobie pływac i rosnąć [malutkie jeziorko z ciagla cyrkulacją wody o malej głębokosci z plastikowym dnem] Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 15 Marca 2009 Share Napisano 15 Marca 2009 Pięknie Czekam na fotki gotowego terra. W tym zbiorniczku z wodą może być chyba troche rzęsy wodnej. będzie ładniej wyglądało Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 15 Marca 2009 Autor Share Napisano 15 Marca 2009 Po wyłączeniu wodospadu "jeziorko" opada do poziomu 1-2cm- dodatkowo jest tam silny nurt więc rzęsa wodna odpada. "to" musi sie jakoś trzymać podłoża na zewnątrz i leżeć w wodzie huh Wstępne nasadzenie- widać jeszcze kupe niedociągnięć ale czekam na sphagnum do maskowania doniczek i zrobienia odrobiny przytulnej atmosfery wewnątrz;) Mam troche ze swojej hodowli ale wątpię czy starczy. /swoja drogą- ajkieś idee na zamaskowanie szpar miedzy tłem a korkiem? myślałem nad napchaniem włókna kokosowego i "omszeniu" go..... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 15 Marca 2009 Share Napisano 15 Marca 2009 /swoja drogą- ajkieś idee na zamaskowanie szpar miedzy tłem a korkiem? myślałem nad napchaniem włókna kokosowego i "omszeniu" go..... Może jakieś pnącze o drobnych listkach? Rosnące w górę albo zwisające z góry. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sacik Napisano 15 Marca 2009 Share Napisano 15 Marca 2009 nom np: ficus pumila Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 15 Marca 2009 Share Napisano 15 Marca 2009 Ale i tak juz to bardzo fajnie wyglada ;o Ja bym czegos takiego nie zrobil ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek_ Napisano 16 Marca 2009 Share Napisano 16 Marca 2009 W szczeliny możesz powkładać kawałki korka i trochę mchu, nie wiem czy korek nie wyglądałby lepiej gdybyś do podrapał widelcem tak ze byłby taki chropowaty huh Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 16 Marca 2009 Share Napisano 16 Marca 2009 W szczeliny możesz powkładać kawałki korka i trochę mchu, nie wiem czy korek nie wyglądałby lepiej gdybyś do podrapał widelcem tak ze byłby taki chropowaty huh Patrz kilka postów wyżej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek_ Napisano 16 Marca 2009 Share Napisano 16 Marca 2009 Bados nie zrozumiałeś mnie włókno kokosowe to zupełnie co innego niż korek terrarystyczny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 18 Marca 2009 Autor Share Napisano 18 Marca 2009 Aktualny plan na szpary jast taki- zobaczyc jak szybko będzie rosła [i czy sie przyjmie w torfie] pilea caridieri, która ma docelowo wejśc w szpary. Za to dostałem dzisiaj cudowny prezent- świetlówka odpadła :| Distal puścił :| tzw. WTF mać..... Poprzednia konstrukcja trzyma juz 1,5? roku a ta na poczatku przeszła chyba z 3 próby przyklejenia na silikony, w koncu distal dał rade.... Aktualnie zakupiłem silikon do klejenia akwariów i będe kombinował.... Czy pary kwasu octowego mogą znaczaco zaszkodzic roślinom? [kleic bedzie sie w nocy przy otwartych drzwiczkach....] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 18 Marca 2009 Share Napisano 18 Marca 2009 Proponuje przewietrzyć po tym zabiegu terra, same opary nie ale po zmieszaniu z parą wodną bądz wodą mogą wejść w obieg w twym terra;) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 18 Marca 2009 Autor Share Napisano 18 Marca 2009 Aktualnie świetlówka wisi na kablach i nawet w miare świeci, jak o 21 sie wyłączą demontuje 2gą, wyjmuje przednie szyby, wklejam 4 nowe uchwyty, przez noc wilgotnosc spadnie pewnie do 30-40% ale przynajmniej będzie w miare przewiew.... Myslalem jeszcze nad wstawieniem wentylatora przed terra zeby na bierzaco usuwał pary kwasu octowego....[które powstaja podczas wiazania silikonu- pod wpływem wilgoci, mam nadzieje ze taka jej ilosc nie wpłynie na osłabienie połączenia] Pół biedy jak dostanie sie do wody- pH jest koło 4, protoliza CH3COOH nie wpłynie znacząco na jej zakwaszenie, bardziej sie boje o liście które będą narażone na jego pary.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 18 Marca 2009 Share Napisano 18 Marca 2009 Nice . Bardzo ładne terra ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi