Skocz do zawartości

Moje Nowe Terra :d

sativ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :) Z powodu braku miejsca w 1 terra byłem zmuszony do zainwestowania w drugie, ale tym razem uznałem że zrobię kompozycje cieszącą oko, a nie tylko bungalow do masowego upychania doniczek na keramzycie.

Na początku przez 4 dni męczyłem sie z przyklejeniem uchwytów na świetlówki- w końcu zaradził klej distal, silikony puszczały... Oświetlenie to Narva oceanic colour+ nature 2x 18W, statecznik elektroniczny, oprawki bryzgoszczelne- standard.

Tak to wyglądało z wklejonymi lampami, luźno wstawionym tłem i korkiem na boki:

HPIM4040__800x600_.jpg

Potem wnerwiające operacje ostatecznego sprasowywania wszystkiego, konstrukcja filtra do pompki do wodospadu, upychanie wszystkiego, podpory do tła, wklejenie korka i tła i takie tam pierdoły:

HPIM4041__800x600_.jpg

Potem zostało przykleić i zrobić dysze wodospadu [jakby ktoś nie wiedział- silikon długo schnie dlatego nie róbcie tego co ja i nie testujcie za wcześnie :P]

Na dno 12l keramzytu, siatka plastikowa, regulacja przepływu wodospadu żeby filtr nadążał z dostarczaniem wody i efekt na chwile obecną jest taki: [dodana jeszcze połówka kokosa do maskowania ustrojstwa z pompką]

HPIM4042__800x600_.jpg

Problem główny to maskowanie wylotu wodospadu- gąbka która tam jest przyszyta powoduje ze fajnie z niego kapie, wiec jej nie wywalę ;)

Jednym z większych zadań technologicznych jest chwilowo tez ogarnięcie metody nasadzania roślin- nie mogą one stać w wodzie... Planuję na wierzch dać warstwę torfu, na samej górze żywe sphagnum i pare innych pierdół. Tyle ze jak widać miejsca na ziemię nie ma prawie wcale a rośliny trzeba jakoś poupychać w doniczkach tak by dało sie je wyjmować, nie stały w wodzie i wyglądało to jakoś w miare estetycznie....

Sadzone będą głównie dzbanki, helki, troche pływaczy, prolifierki, być może tłustosze na skałach + troche epifitów ;)

Będę wdzięczny za sugestie/uwagi/rady/krytyke etc. ;)

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

40x80, 50cm wysokości ;)

Korek zwidelcowany- świetny pomysł, że na to nie wpadłem :P Swoją drogą widelec jest idealnym narzędziem do profanacji korka- jakby go do tego stworzyli.

koło 60% torfu jest juz na miejscu, muszę jeszcze zrobić górkę i jakiś sposób na wsadzanie doniczek- zobaczymy co z tego wyjdzie ;) Tymczasem torf zabarwił wode tak ze mam brązowy torfowy wodospad, oraz powodował powstawanie rzek i jezior na powierzchni wiec musiałem dodać jeziorko odpływowe pod wodospadem ;) Poszukuje w zwiazku z tym czegoś żywego zielonego co tam może sobie pływac i rosnąć [malutkie jeziorko z ciagla cyrkulacją wody o malej głębokosci z plastikowym dnem]

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Po wyłączeniu wodospadu "jeziorko" opada do poziomu 1-2cm- dodatkowo jest tam silny nurt więc rzęsa wodna odpada. "to" musi sie jakoś trzymać podłoża na zewnątrz i leżeć w wodzie huh

Wstępne nasadzenie- widać jeszcze kupe niedociągnięć ale czekam na sphagnum do maskowania doniczek i zrobienia odrobiny przytulnej atmosfery wewnątrz;) Mam troche ze swojej hodowli ale wątpię czy starczy.

/swoja drogą- ajkieś idee na zamaskowanie szpar miedzy tłem a korkiem? myślałem nad napchaniem włókna kokosowego i "omszeniu" go.....

HPIM4044__800x600_.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

/swoja drogą- ajkieś idee na zamaskowanie szpar miedzy tłem a korkiem? myślałem nad napchaniem włókna kokosowego i "omszeniu" go.....

Może jakieś pnącze o drobnych listkach? Rosnące w górę albo zwisające z góry.

Odnośnik do odpowiedzi

W szczeliny możesz powkładać kawałki korka i trochę mchu, nie wiem czy korek nie wyglądałby lepiej gdybyś do podrapał widelcem tak ze byłby taki chropowaty huh

Patrz kilka postów wyżej :D

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualny plan na szpary jast taki- zobaczyc jak szybko będzie rosła [i czy sie przyjmie w torfie] pilea caridieri, która ma docelowo wejśc w szpary. ;)

Za to dostałem dzisiaj cudowny prezent- świetlówka odpadła :| Distal puścił :| tzw. WTF mać.....

Poprzednia konstrukcja trzyma juz 1,5? roku a ta na poczatku przeszła chyba z 3 próby przyklejenia na silikony, w koncu distal dał rade....

Aktualnie zakupiłem silikon do klejenia akwariów i będe kombinował.... Czy pary kwasu octowego mogą znaczaco zaszkodzic roślinom? [kleic bedzie sie w nocy przy otwartych drzwiczkach....]

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie świetlówka wisi na kablach i nawet w miare świeci, jak o 21 sie wyłączą demontuje 2gą, wyjmuje przednie szyby, wklejam 4 nowe uchwyty, przez noc wilgotnosc spadnie pewnie do 30-40% ale przynajmniej będzie w miare przewiew.... Myslalem jeszcze nad wstawieniem wentylatora przed terra zeby na bierzaco usuwał pary kwasu octowego....[które powstaja podczas wiazania silikonu- pod wpływem wilgoci, mam nadzieje ze taka jej ilosc nie wpłynie na osłabienie połączenia]

Pół biedy jak dostanie sie do wody- pH jest koło 4, protoliza CH3COOH nie wpłynie znacząco na jej zakwaszenie, bardziej sie boje o liście które będą narażone na jego pary....

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.