sativ Napisano 15 Marca 2009 Share Napisano 15 Marca 2009 Witam wszystkich Czy ktoś z Was ma może na stanie tego ślicznego dzbanka? Wybitny góral, moje terra warunki raczej nizinne (terra w pokoju= brak spadków temperatur- max 2-3*C) i jest problem z puszczaniem dzbanków. Aklimatyzował sie długo- ana poczatku pierwsze 4-5 iści miało długość koło 1cm, ale teraz jest już OK z tym że nie puszcza dzbanków... N. lowii ze spokojem sie zaadaptował i "dzbankuje", a rośnie na podobnych wysokościach... Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 15 Marca 2009 Share Napisano 15 Marca 2009 moze swiatla za malo. u mnie rosliny nie wypuszczaja dzbankow w zime (poza trunkata ktora zawsze ma dzbanki ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 15 Marca 2009 Share Napisano 15 Marca 2009 Lowii jest bardziej tolerancyjnym gatunkiem, jak ktos bardzo chce można go hodowac na parapecie, dubia nie bardzo, przynajmniej w naszym klimacie. Zresztą lowii jest czasem zaliczany do pośrednich, a na tą grupę składają się tolerancyjne górale, dubia to typowy góral z tego co wiem, więc problem może lezeć w zbyt niskich różnicach temperatur między dniem i nocą, u N. inermis odpowiednio duże spadki były kluczowe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 15 Marca 2009 Autor Share Napisano 15 Marca 2009 Stoi pod 2 świetlówkami 18W narva oceanic colour+nature, 16h światła dziennie. Wilgotnosc cały czas bliska 100%. Niestety ze spadkami nic nie zrobie- chłodzenia nie jestem w stanie domontować:/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 15 Marca 2009 Share Napisano 15 Marca 2009 Dubidy nie mam ale inne gorskie i powiem tak rajah, vilosa, hamata sobie radza bez znacznych spadkow temp. ale aristolohoides i inermis nie radza sobie bez spadkow, rozwoj sie zatrzymal nie ma tez dzbankow. oswietlenie mam jeszcze mocniejsze niz ty bo 4*18 ... wiec mysle ze bedzie przyczyna taka jak podala szamanka brak znacznych spadkow temp. Zerknij na wysokosci na jakich zyja te rosliny dubida to 2000mnpm ... rajah mozna znalesc juz na 1500. Jest kilku bardzo zaawansowanych chodowcow i moze oni sie wypowiedza co do gorali. To jest dubiA Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 15 Marca 2009 Share Napisano 15 Marca 2009 Co do aristolochioides-a to on też nie wymaga nie wiadomo jakich spadków temp aby ładnie rósł. Ostatnio rozmawiałem z Kamilem.Saganem który hoduje aristo od przeszło pół roku. Jego warunki są takie jak np Sativa (czyli bez spadków no może o te 2 - 3 stopnie w nocy) i rośnie ładnie. Fakt że na początku ok. 3 -4 miesięcy słabo rósł ale teraz normalnie. Kwestia aklimatyzacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 15 Marca 2009 Share Napisano 15 Marca 2009 To ma też znaczenie jak kto grzeje w domu, jedni oszczedzają na ogrzewaniu i wystarczy im 18*C, a znam ludzi którzy grzeją na 25*C i więcej. Wiadomo że u tego pierwszego ludzia spadki będą większe. Szczerze? Spróbowałabym się czegos dowiedzieć na CPUKu od kogos kto miał to wogle w domu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 Troche odswierze temat bo po wystawie stalem sie posiadaczem N. Dubia ... po tygodniu mam juz 2 cm zalazek dzbanka, po przyjezdzie nie staracil (tego ktory mial). Ale powiem ze ostatnio wszystkie dzbanki rosna mi bardzo dobrze (pomijajac inermis) a nawet aristolochoides odzyl ma 2 stozki wzrostu i zaczyna puszczac pierwsze dzbanki (rok czasu stal jak zaczarowany) Spadki temp. tak jak i u wiekszosci. Mysle ze wazniejsza sprawa jest dlugosc dnia i intensywnosc oswietlenia niz spadki temp. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 Maklerw jak możesz to pstryknij kilka zdjęć i jak możesz to powiedz mi ile cm ma to cudo i ile kosztowało ;]. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 zdjecia moge zrobic jutro. Jakies 15cm wysokosci liscie po 5 cm dzbanek tez 5 cm koszt 150zł Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 zdjecia moge zrobic jutro. Jakies 15cm wysokosci liscie po 5 cm dzbanek tez 5 cm koszt 150zł Czyli w sumie normalna cena, a nawet i może troszku taniej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 Czekam na opis jak będzie Maklerw u Ciebie rósł bo myślę że jest to następna roślina na którą będę polował jak uzbieram trochę kasy :> Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 No wiadomo jak bylo na wystawie ... ceny z glowy na stronie jest za 175 a jak patrze na istube 80E to sie tylko usmiechnac. Na razie to za szybko mowic ze bedzie rosl inermis tak sam sie zachowal puscil dzbanka i potem wszystkie stracil, teraz ma 2 stozki wzrostu ale zadnego dzbanka ... jak na razie jedyny dzbanek bez dzbankow ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 z tymi spadkami to chyba mit...jak sie wilgotnosc zwiekszy i swiatla jest duzo to dzbanki sa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 z tymi spadkami to chyba mit...jak sie wilgotnosc zwiekszy i swiatla jest duzo to dzbanki sa Co do wilgotności to nie mam zdania po porostu jest u mnie duza. Obecnie mam kilka wymagajacych górali i rosna nieźle -> dzbanki większe niż liście. To pozwala mi myśleć podobnie jak ty że ważniejszą sprawą jest właśnie intensywne oświetlenie a nie spadki temperatury, ale to potwierdze jak w koncu bede mial u inermis dzbanki druga spraw to podlewnia w zasadzie podlewam raz w tygodniu a czasem i raz na 2 tygodnie ... wilgotnosc to zawsze ponad 75% oswietlenie spore bo 4*20w i co najmniej 12 godzin swiatla. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi