Skocz do zawartości

Opryskiwacz

P.K.

Rekomendowane odpowiedzi

Bartek ale P.K. chce chyba to zrobić aby mu automatycznie samo zraszało np. pod jego nie obecność.

Jak by co to nie daleko od mnie w Zabrzu jest sklep w którym można kupić pompkę która jest użyta w spryskiwaczu opisanym przez Bartka Trelę

Aha no jeśli tak to można kupić już gotowy taki rozpylacz z programatorem, bo chyba nie ma sensu bawić się w robienie takich rzeczy samemu.

Odnośnik do odpowiedzi

Rewelacyjne zestawy mają na http://www.mistking.com/ ale niestety są one cholernie drogie....

ta stronka powinna sie przydać:

http://www.zeuscat.com/andrew/personal/info/misting/

Również sie przymierzałem do systemu spryskującego, ale uznałem ze zainwestuje jak będe stawiał szklarnie bądź terrarium rzedu 1,5m x 100cm h.... Na małe terraria to przerost formy nad treścią i hałas w domu, bo niestety o ciche pompy ciężko ;)

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

A zastanawialiście się nad czymś takim: http://www.zooplus.pl/shop/gady/technika_t...powietrza/32599

Ta wersja jest droga ale za około 100 parę złotych można kupić wysokowydajny nawilżacz domowy do którego trzeba by było za implantować tylko taką rurkę :)

Odnośnik do odpowiedzi

Mam chwilowo taki patent, o którym pisze marrom, tzn. domowy nawilżacz (Climatic 330B) i gruby wąż do akwa. Śmiesznie to wygląda :)

Zbiornik w nawilżaczu ma 2,6 litra, włącza się razem z wentylatorem 8 razy dziennie po 15 minut, mniej więcej na 3/4 swojej mocy. Starcza na 8 dni, jednak co jakiś czas trzeba tą wodę odessać z akwa :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie narzekam, trochę wilgotność powietrza podniesie, da fajny efekt wizualny, a liście dzbanków po opadnięciu mgły błyszczą się od wody. Ale jednocześnie nie zalewa kropelek na rosiczkach.

Mam małe akwa, oświetlane Tornadami, które się dość grzeją i podnoszą w nim temperaturę. W związku z tym często włącza się wiatrak i zasysa chłodniejsze powietrze, ale i suchsze. No i w związku z tym razem z nim włącza się ten nawilżacz :)

Wszystko kwestia tego, jaka wilgotność panuje "nominalnie" w terra/akwa, jaka jest jego szczelność i częstotliwość wietrzenia. A ile to w % daje u mnie to nie wiem, bo mam 3 higrometry i każdy pokazuje co innego :) Wg tego, który mi wydaje się najbardziej "prawdomówny", zamglenie podnosi wilgotność do 90%, by w ciągu 2 godzin spaść do 80% (przy temperaturze 25 stopni).

Odnośnik do odpowiedzi

Taki system zraszający jest bardziej efektowny niż efektywny. W zamkniętym i w miare szczelnym palaudarium wilgotnosc nie spada ponizej 80% to jest wystarczajaca wilgotnosc dla kazdego rodzaju roslin ktore chcialbys w nim trzymac, jesli wilgotnosc spadnie nawet do 70 nic sie im nie stanie.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.