P.K. Napisano 18 Marca 2009 Share Napisano 18 Marca 2009 Chciałem się zapytać jaką moc mają pompki do wodospadów. Wystarczy mi taka pompka żeby podpiąć pod nią dyszę i zrobić opryskiwacz? Chodzi o to żeby woda się rozpylała a nie wyciekała i zlatywała w jedno miejsce . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 18 Marca 2009 Share Napisano 18 Marca 2009 Nie starczy sa zbyt słabe. Pomyśl o pompce np pralkowej;) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek_ Napisano 19 Marca 2009 Share Napisano 19 Marca 2009 Nie lepiej by było gdybyś kupił sobie opryskiwacz ciśnieniowy??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 19 Marca 2009 Share Napisano 19 Marca 2009 Bartek ale P.K. chce chyba to zrobić aby mu automatycznie samo zraszało np. pod jego nie obecność. Jak by co to nie daleko od mnie w Zabrzu jest sklep w którym można kupić pompkę która jest użyta w spryskiwaczu opisanym przez Bartka Trelę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek_ Napisano 19 Marca 2009 Share Napisano 19 Marca 2009 Bartek ale P.K. chce chyba to zrobić aby mu automatycznie samo zraszało np. pod jego nie obecność. Jak by co to nie daleko od mnie w Zabrzu jest sklep w którym można kupić pompkę która jest użyta w spryskiwaczu opisanym przez Bartka Trelę Aha no jeśli tak to można kupić już gotowy taki rozpylacz z programatorem, bo chyba nie ma sensu bawić się w robienie takich rzeczy samemu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 19 Marca 2009 Share Napisano 19 Marca 2009 A ile coś takiego kosztuje gotowe ?? Bo koszt robienia te własnej roboty z kupnem pompki to ok 80zł Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 19 Marca 2009 Share Napisano 19 Marca 2009 Na gady-gady mają słaby zestaw za 150zł/dysza, 250zł/2 dysze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 19 Marca 2009 Autor Share Napisano 19 Marca 2009 tak no ma być automatyczne do zraszania dzbanków. wiem że jest na gady-gady ale może coś wykombinuję taniej niż za 150 czy 250zł Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 19 Marca 2009 Share Napisano 19 Marca 2009 Rewelacyjne zestawy mają na http://www.mistking.com/ ale niestety są one cholernie drogie.... ta stronka powinna sie przydać: http://www.zeuscat.com/andrew/personal/info/misting/ Również sie przymierzałem do systemu spryskującego, ale uznałem ze zainwestuje jak będe stawiał szklarnie bądź terrarium rzedu 1,5m x 100cm h.... Na małe terraria to przerost formy nad treścią i hałas w domu, bo niestety o ciche pompy ciężko Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 19 Marca 2009 Share Napisano 19 Marca 2009 A zastanawialiście się nad czymś takim: http://www.zooplus.pl/shop/gady/technika_t...powietrza/32599 Ta wersja jest droga ale za około 100 parę złotych można kupić wysokowydajny nawilżacz domowy do którego trzeba by było za implantować tylko taką rurkę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 19 Marca 2009 Autor Share Napisano 19 Marca 2009 problem w tym że musiałbym wlewać wodę do nawilżacza. a pompka mogła by pobierać wodę z dna terrarium (obieg wody bez konieczności częstego biegania z konewką) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 19 Marca 2009 Share Napisano 19 Marca 2009 Mam chwilowo taki patent, o którym pisze marrom, tzn. domowy nawilżacz (Climatic 330B) i gruby wąż do akwa. Śmiesznie to wygląda Zbiornik w nawilżaczu ma 2,6 litra, włącza się razem z wentylatorem 8 razy dziennie po 15 minut, mniej więcej na 3/4 swojej mocy. Starcza na 8 dni, jednak co jakiś czas trzeba tą wodę odessać z akwa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 19 Marca 2009 Share Napisano 19 Marca 2009 Dla nie lubiących stałego uzupełniania wody Clatronic LB 3212 - ma zbiornik na 5 L wody hddk - rozumiem, że sprawuje się takie coś dobrze? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 19 Marca 2009 Share Napisano 19 Marca 2009 Ja nie narzekam, trochę wilgotność powietrza podniesie, da fajny efekt wizualny, a liście dzbanków po opadnięciu mgły błyszczą się od wody. Ale jednocześnie nie zalewa kropelek na rosiczkach. Mam małe akwa, oświetlane Tornadami, które się dość grzeją i podnoszą w nim temperaturę. W związku z tym często włącza się wiatrak i zasysa chłodniejsze powietrze, ale i suchsze. No i w związku z tym razem z nim włącza się ten nawilżacz Wszystko kwestia tego, jaka wilgotność panuje "nominalnie" w terra/akwa, jaka jest jego szczelność i częstotliwość wietrzenia. A ile to w % daje u mnie to nie wiem, bo mam 3 higrometry i każdy pokazuje co innego Wg tego, który mi wydaje się najbardziej "prawdomówny", zamglenie podnosi wilgotność do 90%, by w ciągu 2 godzin spaść do 80% (przy temperaturze 25 stopni). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 19 Marca 2009 Share Napisano 19 Marca 2009 Taki system zraszający jest bardziej efektowny niż efektywny. W zamkniętym i w miare szczelnym palaudarium wilgotnosc nie spada ponizej 80% to jest wystarczajaca wilgotnosc dla kazdego rodzaju roslin ktore chcialbys w nim trzymac, jesli wilgotnosc spadnie nawet do 70 nic sie im nie stanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi