szamanka Napisano 19 Marca 2009 Share Napisano 19 Marca 2009 Jednak wilgotność a spryskiwanie to trochę inne sprawy winkp.gif Spryskiwanie jest o tyle fajne ze nie pozwala wyschnąć podłożu, cały czas jest wilgotne i liście są mokre- a dzbaneczniki podobnie jak oplątwy często wodę pobierają również przez liście... [gł. te którym czesto zdarza sie rosnąc jako epifity- np. inermis] Poza tym takie spryskiwanie pozwala utrzymać obieg powietrza w środku bez straty wilgotności. I świetnie wygląda winkp.gif Czy dużo da roślinom- nie wiem.winkp.gif Ja mam zamiar sprawić sobie system zraszający w czasie bliżej ani dalej nieokreślonym. Skąd masz te informacje że inermis pobiera wodę przez liście? Oplątwy nie przeczę, ale one posiadają przystosowania których dzbanecznikom brak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 19 Marca 2009 Share Napisano 19 Marca 2009 Inermis często rośnie jako epifit z bardzo słabo rozwiniętym systemem korzeniowym [dlatego dobrze ponoć sie go hoduje w czystym sphagnum- nie posiadam, informacje wyczytane na CPUK], w związku z tym częśc wody jest pobierana przez liście... Z tego co mi wiadomo wszystkie dzbaneczniki w mniejszym lub wiekszym stopniu pobierają wodę przez liście, dlatego też potrzebuja podwyższonej wilgotności. W ich naturalnym środowisku maja taką okazje bardzo często i nie wierze ze jej nie wykorzystują [zwłaszcza że jak można samemu sie przekonac przy przesadzaniu wiele dzbaneczników ma bardzo skromny system korzeniowy] Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 19 Marca 2009 Autor Share Napisano 19 Marca 2009 Skromny system korzeniowy rekompensuje życie w wysokiej wilgotności, natomiast pobieranie wody przez liście przy normalnych liściach pokrytych wyraźnie woskiem czy inną impregnującą substancją jest nieco nierealne. Swoją drogą żałuję ze nie mam mikroskopu, zrobiłabym sobie preparat i obejrzała to od środka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi