Skocz do zawartości

Festiwal Nauki UŚ 2009

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Może znalazłby się jakiś chętny hodowca roślin mięsożernych, mieszkający w Katowicach lub okolicy, który znalazłby czas i ochotę wziąć razem z moim Kołem Naukowym udział w Festiwalu Nauki UŚ 2009. Impreza odbywa się w dniach 20 ? 24 kwietnia. Część Festiwalu będzie miała charakter plenerowy, odbywając się w formie Jarmarku Wiedzy na ulicy Chełchowskiego. Koła Naukowe UŚ, kluby i organizacje studenckie oraz młodzi naukowcy uniwersytetu będą mieli okazje do zaprezentowania swojej działalności na własnych stoiskach.

Moje Koło na swoim stoisku obok demonstracji sprzętu i okazów entomologicznych planuje wystawę interesujących okazów roślin. Dodatkowo planujemy obrazowanie mikroanatomii tkanek roślin owadożernych za pomocą mikroskopu wyposażonego w cyfrową kamerę

I tu właśnie pojawia się moja propozycja. Chętnie nawiązałbym współpracę z innymi hodowcami roślin z Katowic, którzy chcieliby pochwalić się ciekawymi okazami ze swojej kolekcji szerszej publiczności, z uwagi na dobrą oprawę medialną.

Festiwal Nauki byłby okazją do poznania kierunków działalności kół naukowych UŚ przy towarzystwie oprawy artystycznej i koncertów.

Poniżej zamieszczam kilka zdjęć preparatów z roślin owadożernych, wykonanych na próbnych warsztatach mikroskopowych.

Serdecznie zapraszam do współpracy i odwiedzenia Festiwalu w kwietniu, pozdrawiam,

Michał Słota

Przewodniczący Interdyscyplinarnego Koła Naukowego Przyrodników PLANETA

IKNP PLANETA

img7893.jpg

Sprzęt do obrazowania mikroskopowego

img7326ok7.jpg

Włosek gruczołowy rosiczki

img7327ni7.jpg

Gruczoły nabłonkowe, siedzące i pałeczkowate tłustosza

Edytowane przez Jockerus
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.