Skocz do zawartości

Firmy Przewozowe - Opinie

jkwiatek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałem rozpocząć temat który w jakimś stopniu przybliży funkcjonalność PP oraz firm kurierskich.

Prosił bym o wyrażanie swoich opinii na temat firm przewozowych

======

Teraz moje opinie

Poczta Polska

Wysyłane bardzo dużo wysyłek które dochodzą w granicach przyzwoitości (max 3 dni niekiedy 1 dzień) 99% paczek dochodzi bez problemu.

Z dostarczaniem paczek do mnie również nie było problemów (może 2-3 ale na dużą ilość zdarzają sie wypadki)

Cenowo najlepsza

DHL

Zamawiane kilka paczek wszystkie doszły bez problemu.

Siódemka

1 przesyłka która była za 2 dni również polecam

Pocztex

1 paczka która została wysłana z opcją " na jutro południe" dotarła po 18

GLS

Rośliny zamawiane jeszcze z dawnego Nepenti dochodziły bez problemu w 2-3 dni

UPS

Wszystko OK kurier bez problemu przywoził mi paczki do szkoły gdy zaszła potrzeba.

Pozdrawiam

Edytowane przez jkwiatek
Odnośnik do odpowiedzi

Poczta Polska

Paczki dochodzą jednak często są uszkodzone, osoba rozwożąca zapomina/ bądz niechce zostawiać awiza.

DHL

Polecam góra 3 dni

Siódemka

Polecam góra 2 dni

Pocztex

Brak doświadczenia

GLS

Czekałem na rośliny z Nepenti 2tyg.i nie była to wina Łukasza ,a przewoźnika ,który olewał mnie totalnie. Innym razem czekałem tydzień nie polecam!

UPS

Paczka docierała po 3 dniach.

DPD

Jak narazie najlepsza firma towar dostarczany był dzień po zamówieniu.

OPEK

Szybko i sprawnie góra 2 dni.

TNT

Paczka międzynarodowa 5-7 dni.

Odnośnik do odpowiedzi

Więc może ja sie wypowiem.

Poczta Polska

Tak samo jak Ty tylko, że sa problemy z paczkami zagranicznymi.

DHL

Wszystko ładnie i pięknie:)

Siódemka

Kurier bynajmniej u mnie jest poroniony ale paczki szybko dochodzą.

Pocztex

No paczka jest na nastepny dzien tylko droga bo aż 35zł.

GLS

No spoczko paczki na następny dzien są od firmy można nr do kuriera uzyskać (tak jak w DHL).

UPS

Myślę, że druga najlepsza firma po DHL, załatwiają wszystko szybko i sprawnie tylko, że nr do kurieranie mozna uzyskać i jest problem z otrzymaniem paczki wtedy.

Edytowane przez Miecio
Odnośnik do odpowiedzi

Moja opinia:

Poczta Polska:

Zwykle bez większych problemów, zawsze otrzymywałem paczki w przyzwoitym terminie, jedynie parę razy kurierowi nie chciało się wejść do góry i zostawiał awizo, mimo że był ktoś w domu.

DHL:

Korzystałem parę razy, solidna firma, jedynie w okresie świąt małe opóźnienie.

UPS:

Zawsze przesyłka docierała w ciągu 24h.

Z usług reszty firm nie korzystałem albo nie pamiętam.

Odnośnik do odpowiedzi

Poczta Polska

Niepolecone przesyłki na pewno ktoś ukradnie jeśli wymaca, że w środku jest coś innego niż kartka świąteczna, pewnie tak samo jak zobaczy kopertę bąbelkową/karton. Wysyłałem kiedyś 2 listy z płytami ze zdjęciami - żaden nie dotarł.

Dużo paczek do mnie doszło pogniecionych, ze śladami butów (fani piłki nożnej czy co?) itp. Problematyczni przy reklamacjach.

Leniwi listonosze wypisują awizo zamiast zanieść paczkę pod drzwi. Zaznaczają "nikogo nie zastałem"... oczywiście nawet nie próbowali, ktoś był w domu cały dzień. Awizowaną paczkę można odebrać dopiero po 18.

Często trzeba stać w gigantycznej kolejce.

Niestety najtańsi.

UPS

Paczka z Radomia do Bydgoszczy doszła następnego dnia. Kurier cierpliwy, spokojnie czekał aż sprawdzę paczkę.

GLS

1-2 dni. Kurier szybko zwiał, na szczęście z przesyłką wszystko było ok.

DHL

Wszystko ok. Nie pamiętam dokładnie jak długo paczki szły. Żadnych uszkodzeń.

Opek

Paczka szła 2 dni, nie pamiętam skąd ale chyba dość daleko to było. Żadnych uszkodzeń.

InPost

Rachunki za telefon przychodzą całe i zdrowe.. niestety. :P

Odnośnik do odpowiedzi

Co do poczty polskiej i kradzieży to mi nigdy sie takie coś nie zdarzyło a wysyłam stosunkowo dużo.

Koperta zwykła czy bąbelkowa z "dilerkami" woreczkami strunowymi w środku wygląda nieco dziwnie. Wysyłam nieraz GA3 czy coś w tym stylu a nawet same nasionka i nie spotkała mnie żadna przyka sprawa

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o pocztę to pamiętajmy, że listy roznoszą listonosze zatrudnieni na etacie, a paczki - "paczkonosze", którzy są podwykonawcami, a nie pracownikami poczty.

Paczkonosze jeżdżą autami i mają płacone od dostarczonej paczki, więc nie opłaca im się zostawiać awiza, nie sprawdziwszy czy ktoś jest w domu. Jeśli tak robią, to na własne życzenie pozbawiają się zarobku. Listonosze nie mają samochodów i dużych listów nawet nie zabierają ze sobą, tylko już na poczcie wypisują awizo. Stąd sytuacja, że ktoś siedzi w domu, a w skrzynce pojawia się awizo.

A to czy przesyłka jest nadana jako paczka czy list, decyduje naklejka. Listem można nadać nawet karton o wymiarach 30x30x30 cm i 2 kg wagi. Trudno wymagać od listonosza, by zmieścił to do torby. Z drugiej strony nawet najmniejszą przesyłkę możemy nadać jako paczuszkę w kopercie, a przyniesie ją paczkonosz.

Priorytety dochodzą do mnie na trzeci dzień, przesyłki wartościowe na drugi lub trzeci. Nie pamiętam, kiedy poczta ostatni raz mi coś zniszczyła. Nic nie kopane, nie gniecione.

A GLS mi potłukł niedawno świetlówki, mimo że kartonowa tuba była nieuszkodzona. Czyli ktoś tubą po prostu rzucił.

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

UPS- jak dla mnie najlepszy kurier

DPD- prezentuje klase UPS

GLS- za czasów Nepenti miałem z nimi problemy, ponad 2 tyg. na paczkę,nie polecam

DHL- rownież szybko,ale nie podoba mi się kolor ich samochodu :P,dlatego niżej u mnie w hierarchii,aczkolwiek paczki dochodzą szybko

Poczta Polska- ostatnio, co mnie miło zaskakuje, bez najmniejszych zastrzeżeń, w mojej ocenie skuteczność i szybkość PP ostatnio znacznie sie poprawiły

Z resztą nie miałem do czynienia.

Edytowane przez masiol90
Odnośnik do odpowiedzi

Powim wam tak nie ma co porownywac bo wszystko zalerzy od ostatniego w szeregu dostawcy czyli tego co do was przyjezdza. Nie ma co sie oszukiwac i wszystkie paczki sa traktowane podobnie, nie ma znaczenia jaki to kurier.

Kazdy kurier ma placone za dostarczenie paczki jesli ma w waszym kierunku tylko paczke do was to nie liczcie ze przyjedzie :D bo sie nie oplaca :P

Wiec konkluzja jest taka ze nie wazne czym wysylasz i tak uzalerznione jest wszystko od osoby a nie firmy !

Odnośnik do odpowiedzi

Poczta Polska

może być

DHL

wszystko super wypas;p

Siódemka

tragedia totalna,

kurierzy kłamią....

Po 4 dniach oczekiwania na przesyłkę, zobaczyłem w ich "internetowym czymś tam" wiadomość: "paczka dostarczona". Szok i zdziwienie, bo nikt nic nie wie -_-

Paczka doszła do mnie po paru telefonach następnego dnia, bez żadnych podpisów czy czegokolwiek

warto też poczytać to: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=4...&a=56347488

i to: http://biznes.interia.pl/news/wieloboj-mba...66904,,17583502

i to: http://www.goldenline.pl/forum/nie-polecam/502610

no i to najlepsze: http://www.wykop.pl/link/56705/kurier-siod...zesylki-w-lesie

Pocztex

nie wiem

UPS

super

GLS

średnio

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

DHL wszystko OK, polecam

GLS raz przywiózł mi paczkę rozerwaną na pół, przyjąłem bo zawartość była OK ale nie polecam

Poczta polska -:))

Pocztex - OK, wysyłałem też za granicę

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.