Skocz do zawartości

Podłoże Do Dzbanków

emiliano

Rekomendowane odpowiedzi

no więc chciałem sam sobie przygotować podłoże do dzbanków i do jego przygotowania chciałem użyć:

- torf sphagnum

- drobny keramzyt

- mech torfowiec suszony

- włókno kokosowe

- chipsy kokosowe

- styropian

- gąbka

i na aukcji allegro zauważyłem że takie chipsy kokosowe maja 5,6-6,4 ph i mam pytanie czy można ich użyć do takiej mieszanki, no i jakie ph ma w takim razie włókno kokosowe i pozostałe elementy które wyżej wymieniłem.oraz ile % danego dodatku zastosować w takiej mieszance??

jak wiecie to proszę o odpowiedź.

Odnośnik do odpowiedzi

1. torf + keramzyt 1:1

2. mech + torf + keramzyt 1:1:1

3. mech :D 1 z 1 :P

4. torf + perlit (wiem tego nie masz) 1:1

reszte skladnikow raczje sobie odpusc nie ma za wiele co kombinowac. Ostatecznie jak chcez mozesz dac szystko w podobnch proporcjach mieszanka musi byc po prostu przepuszczalna. Gabke i styropian odradzam, wzamian jak juz zamieniki keramzyt(dziala jak gabka ale lepszy) i perlit zamiast styropianu.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak używam gąbki z powodzeniem i u helek i dzbanków. Naturalny nie ale sztuczna wersja zatruwa, często sprzedawana jako agroperlit. Tak więc trzeba sprawdzić czy jest pochodzenia wulkanicznego czy został wytworzony sztucznie.

Edytowane przez paulo09
Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem dziś sprasowany substrat kokosowy - z włókna orzecha kokosowego, pH ok. 6, zasolenie ok. 1g NaCl/dm3, zamierzam zrobić podłoże z torfu z ogrodniczego, sphagnum (niby żywy ale nie zielony), keramzytu i tego włókna

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Wy się staracie :P. Ja używam "gotowca" - podłoża dla storczyków z gąbek, styropianu, kory i torfu. Żadnych problemów nie mam z dzbankiem (jeśli z Ventratą mogą być problemy). Takie podłoże jest bardzo przepuszczalne i dobrze trzyma wilgoć więc nie będę kombinować w najbliższej przyszłości. Gąbki i styropian świetnie imitują żywego torfowca. To taka tania i dobra alternatywa dla żywego mchu według mnie.

Odnośnik do odpowiedzi

ja używam głównei mieszanki suszonego sphagnum, chipsów kokosowych i włókna kokosowego z torfem w proporcjach "takich coby było dobrze" czyli na oko.

Co do agroperlitu- ma ktoś może bliższe info n.t. jego działania??

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Co do agroperlitu- ma ktoś może bliższe info n.t. jego działania??

Pozdrawiam

W skrócie napowietrza, spulchnia, podtrzymuje wilgotność i poprawia ukorzenianie. Natomiast chętnie się dowiem jakichś konkretów albo poczytam o jego rzekomo trujących właściwościach.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.