michcup Napisano 28 Marca 2009 Share Napisano 28 Marca 2009 za jakiś czas chciałbym sobie zrobić akwarium dla tłustoszy miało by ono wymiary 20/20/30-35cm szerokość/wysokość/długość co do długości może trochę wzrosnąć (zależy jaka będzie długość oprawki) chciał bym je oświetlać taką świetlówką http://www.drosera.pl/sylvania-grolux-swietlowka-p-64.html co myślicie o takiej świetlówce?jej moc wystarczy na to dość małe akwa? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 28 Marca 2009 Share Napisano 28 Marca 2009 (edytowane) 8w. z oprawką u mnie ma 36 cm długości więc akwa zrób trochę dłuższe. Ja bym dał dwie 8w na takie akwa ale może nie dwa gro luxy tylko jeden, a drugą jakąś uzupełniającą. Edytowane 28 Marca 2009 przez bados Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 28 Marca 2009 Autor Share Napisano 28 Marca 2009 mnie właśnie najbardziej zależy żeby dać 1 świetlówkę więc jak myślicie jako takie minimum dla tłustoszy 1 by wystarczyła? do tego żeby w miarę ładnie rosły? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 28 Marca 2009 Share Napisano 28 Marca 2009 To akwa będzie miało dostęp do światła słonecznego? Bo jak nie to zapomnij, takich 8W potrzebowałbyś ze 3. Koleżanka ma pod jedna 18W dzbanki i mimo że u niektórych znośnie rosną u niej nie bardzo, a to najmniej światłolubne owadożery. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 28 Marca 2009 Autor Share Napisano 28 Marca 2009 jakiś dostęp do słonecznego tak ale minimalny a jeśli dał bym 2x8w? to mogło by być? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 28 Marca 2009 Share Napisano 28 Marca 2009 U mnie tłustosze barwią się pod 2x18W i gigantycznym odbłyśnikiem. Nie stoją dokładnie pod lampami ale trochę z boku, bo już nie było miejsca. Tak biorąc to na matematykę to u mnie jest 36W na 3600cm2 czyli "gęstość oświetlenia" (że tak to nazwę ) to 112,5W/m2. Światła jest mniej na bokach, a więcej po środku, bo świetlówki mają 60cm, a półka 80cm (tłustosze stoją na boku właśnie). Spory bonus daje odbłyśnik i gdyby go policzyć jako dodatkową świetlówkę (chociaż pewnie daje nieco więcej) to jest 168,75W/m2. Nie wiem jak wliczyć to, że "konstrukcja" stoi przy oknie i słońce sporo może namieszać w liczbach. U Ciebie by to było 16W na 700cm2 (zakładając, że akwa ma 20x35cm) czyli 228,57(...)W/m2. Teoretycznie powinno starczyć ale nie bierz moich "obliczeń" za coś pewnego . Dorób sobie konkretny odbłyśnik i nie wieszaj świetlówek za wysoko (około 30 cm jest w sam raz) i powinno być ok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 28 Marca 2009 Autor Share Napisano 28 Marca 2009 u mnie świetlówki były by 20cm nad Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi