Skocz do zawartości

Akwarium Dla Tłustoszy

michcup

Rekomendowane odpowiedzi

za jakiś czas chciałbym sobie zrobić akwarium dla tłustoszy miało by ono wymiary 20/20/30-35cm szerokość/wysokość/długość

co do długości może trochę wzrosnąć (zależy jaka będzie długość oprawki) chciał bym je oświetlać taką świetlówką

http://www.drosera.pl/sylvania-grolux-swietlowka-p-64.html

co myślicie o takiej świetlówce?jej moc wystarczy na to dość małe akwa?

Odnośnik do odpowiedzi

8w. z oprawką u mnie ma 36 cm długości więc akwa zrób trochę dłuższe. Ja bym dał dwie 8w na takie akwa ale może nie dwa gro luxy tylko jeden, a drugą jakąś uzupełniającą.

Edytowane przez bados
Odnośnik do odpowiedzi

To akwa będzie miało dostęp do światła słonecznego? Bo jak nie to zapomnij, takich 8W potrzebowałbyś ze 3. Koleżanka ma pod jedna 18W dzbanki i mimo że u niektórych znośnie rosną u niej nie bardzo, a to najmniej światłolubne owadożery.

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tłustosze barwią się pod 2x18W i gigantycznym odbłyśnikiem. Nie stoją dokładnie pod lampami ale trochę z boku, bo już nie było miejsca.

Tak biorąc to na matematykę to u mnie jest 36W na 3600cm2 czyli "gęstość oświetlenia" (że tak to nazwę :P) to 112,5W/m2. Światła jest mniej na bokach, a więcej po środku, bo świetlówki mają 60cm, a półka 80cm (tłustosze stoją na boku właśnie). Spory bonus daje odbłyśnik i gdyby go policzyć jako dodatkową świetlówkę (chociaż pewnie daje nieco więcej) to jest 168,75W/m2. Nie wiem jak wliczyć to, że "konstrukcja" stoi przy oknie i słońce sporo może namieszać w liczbach.

U Ciebie by to było 16W na 700cm2 (zakładając, że akwa ma 20x35cm) czyli 228,57(...)W/m2. Teoretycznie powinno starczyć ale nie bierz moich "obliczeń" za coś pewnego :P. Dorób sobie konkretny odbłyśnik i nie wieszaj świetlówek za wysoko (około 30 cm jest w sam raz) i powinno być ok.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.