Masiol Napisano 2 Kwietnia 2009 Share Napisano 2 Kwietnia 2009 Sluchajcie!Szybkie pytanie: czy na terra o wymiarach 60x45x60 starczy swietlowka Sun-Glo o mocy 20 W o temp barwowej 4200 K.czy dokupic jeszcze jedna??chce umiescic tam helki i plywacze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 2 Kwietnia 2009 Share Napisano 2 Kwietnia 2009 Terra ma dostęp do słońca ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 2 Kwietnia 2009 Share Napisano 2 Kwietnia 2009 Takie świetlówki przydały by się dwie lub nawet trzy. Mam jednak obawy że będą trochę za długie - chyba że zostaną umieszczone poza terra lub lekko na skos. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 2 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2009 raczej nie bardzo,stoi kolo 5 m od okna poludniowego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 2 Kwietnia 2009 Share Napisano 2 Kwietnia 2009 60x45 to podstawa terra? Jeśli tak to wypada około 74W/m2 - mało trochę, dokup więcej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 2 Kwietnia 2009 Share Napisano 2 Kwietnia 2009 (edytowane) 60x45 to podstawa terra? Jeśli tak to wypada około 74W/m2 - mało trochę, dokup więcej. Ilość wat oświetlenia przez powierzchnie terra ? To dobry sposób ? Jabym się bardziej kierował jego jakością a nie aż tak bardzo ilością, chociaż helki dużo go potrzebują. W sumie u mnie jest według twojego liczenia Hubu 140 W/m 2, to dużo ? Edytowane 2 Kwietnia 2009 przez tomislav1ster Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 2 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2009 (edytowane) tez myslalem ze trzeba dokupic,chcialem sie upewnic,kupic jakas lepszej jakosci swietlowke,z lepszymi parametrami,czy po prostu ta sama?? 60x45 to podstawa Edytowane 2 Kwietnia 2009 przez masiol90 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 2 Kwietnia 2009 Share Napisano 2 Kwietnia 2009 (edytowane) Ilość wat oświetlenia przez powierzchnie terra ? To dobry sposób ? Jabym się bardziej kierował jego jakością a nie aż tak bardzo ilością, chociaż helki dużo go potrzebują. W sumie u mnie jest według twojego liczenia Hubu 140 W/m 2, to dużo ? To tylko takie orientacyjne obliczenia, nie uwzględniają wielu czynników (wysokość świetlówek, odległość od okna). W akwarystyce stosuje się ilość Wattów na litr - u nas się raczej nie sprawdzi U mnie jest 112W/m2 i odbłyśnik gigant który liczę symbolicznie jako trzecią świetlówkę (razem 168W/m2). Nawet małe muchołówki, których nie zimowałem się całkowicie wybarwiały więc 140W/m2 u Ciebie dla dzbanków też powinno się sprawdzać. Po Twoich fotkach sądzę, że dzbanki nie narzekają EDIT: tez myslalem ze trzeba dokupic,chcialem sie upewnic,kupic jakas lepszej jakosci swietlowke,z lepszymi parametrami,czy po prostu ta sama?? 60x45 to podstawa Nie mogę znaleźć wykresu widma dla tej świetlówki. Zobacz na opakowaniu, jeśli w pasmach 440 i 660 jest mało to możesz dokupić inną która uzupełni widmo. 4200K to pewnie ma dużo czerwonego i żółtego? Jeśli dobrze zgadłem to możesz domieszać więcej niebieskiego. Poprawka - już znalazłem. WIDMO Dodaj trochę czerwieni. Osram Fluora ma dość sporo czerwonego i niebieskiego. Sun-Glo ma trochę zieleni więc kolorystyka nie powinna razić jak je połączysz. Chyba, że znajdziesz jeszcze jakąś inną. Edytowane 2 Kwietnia 2009 przez Hubu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 2 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2009 wielkie dzieki, 20W starczy?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 2 Kwietnia 2009 Share Napisano 2 Kwietnia 2009 wielkie dzieki, 20W starczy?? Dodatkowe czy w sumie? 2x20W i dodaj jakiś odbłyśnik. Jak nie będą wisieć za wysoko to powinno starczyć. Najlepiej obserwuj jak rośliny zareagują, jak nie będzie problemów to nie ma co więcej kombinować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 2 Kwietnia 2009 Share Napisano 2 Kwietnia 2009 (edytowane) 20W zmieści się w ogóle do terrarium 60 cm ? Bo u siebie nie wyobrażam sobie tego. Mam akwarium 60x30x30 i jedna świetlówka 15W styka chociaż przez jakiś czas używałem sun glo i wywaliłem bo rośliny nie rosły Teraz mam świetlówke 18000K i jest ok :> A i jeszcze tak jak pisałem , moim zdaniem nie zmieszczą się 20W do długości 60 cm , chyba że będą nad terra , u mnie 15W zajmuje prawie całą długość akwarium Edytowane 2 Kwietnia 2009 przez Gawien Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 3 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2009 mam swoja nad terra Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi