Skocz do zawartości

Terra

Masiol

Rekomendowane odpowiedzi

60x45 to podstawa terra? Jeśli tak to wypada około 74W/m2 - mało trochę, dokup więcej.

Ilość wat oświetlenia przez powierzchnie terra ? To dobry sposób ? Jabym się bardziej kierował jego jakością a nie aż tak bardzo ilością, chociaż helki dużo go potrzebują. W sumie u mnie jest według twojego liczenia Hubu 140 W/m 2, to dużo ?

Edytowane przez tomislav1ster
Odnośnik do odpowiedzi

tez myslalem ze trzeba dokupic,chcialem sie upewnic,kupic jakas lepszej jakosci swietlowke,z lepszymi parametrami,czy po prostu ta sama??

60x45 to podstawa

Edytowane przez masiol90
Odnośnik do odpowiedzi

Ilość wat oświetlenia przez powierzchnie terra ? To dobry sposób ? Jabym się bardziej kierował jego jakością a nie aż tak bardzo ilością, chociaż helki dużo go potrzebują. W sumie u mnie jest według twojego liczenia Hubu 140 W/m 2, to dużo ?

To tylko takie orientacyjne obliczenia, nie uwzględniają wielu czynników (wysokość świetlówek, odległość od okna). W akwarystyce stosuje się ilość Wattów na litr - u nas się raczej nie sprawdzi ;)

U mnie jest 112W/m2 i odbłyśnik gigant który liczę symbolicznie jako trzecią świetlówkę (razem 168W/m2). Nawet małe muchołówki, których nie zimowałem się całkowicie wybarwiały więc 140W/m2 u Ciebie dla dzbanków też powinno się sprawdzać. Po Twoich fotkach sądzę, że dzbanki nie narzekają ;)

EDIT:

tez myslalem ze trzeba dokupic,chcialem sie upewnic,kupic jakas lepszej jakosci swietlowke,z lepszymi parametrami,czy po prostu ta sama??

60x45 to podstawa

Nie mogę znaleźć wykresu widma dla tej świetlówki. Zobacz na opakowaniu, jeśli w pasmach 440 i 660 jest mało to możesz dokupić inną która uzupełni widmo. 4200K to pewnie ma dużo czerwonego i żółtego? Jeśli dobrze zgadłem to możesz domieszać więcej niebieskiego.

Poprawka - już znalazłem. WIDMO

Dodaj trochę czerwieni. Osram Fluora ma dość sporo czerwonego i niebieskiego. Sun-Glo ma trochę zieleni więc kolorystyka nie powinna razić jak je połączysz. Chyba, że znajdziesz jeszcze jakąś inną.

Edytowane przez Hubu
Odnośnik do odpowiedzi

wielkie dzieki, 20W starczy??

Dodatkowe czy w sumie? 2x20W i dodaj jakiś odbłyśnik. Jak nie będą wisieć za wysoko to powinno starczyć. Najlepiej obserwuj jak rośliny zareagują, jak nie będzie problemów to nie ma co więcej kombinować.

Odnośnik do odpowiedzi

20W zmieści się w ogóle do terrarium 60 cm ? Bo u siebie nie wyobrażam sobie tego. Mam akwarium 60x30x30 i jedna świetlówka 15W styka chociaż przez jakiś czas używałem sun glo i wywaliłem bo rośliny nie rosły :) Teraz mam świetlówke 18000K i jest ok :>

A i jeszcze tak jak pisałem , moim zdaniem nie zmieszczą się 20W do długości 60 cm , chyba że będą nad terra , u mnie 15W zajmuje prawie całą długość akwarium

Edytowane przez Gawien
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.