michcup Napisano 14 Kwietnia 2009 Share Napisano 14 Kwietnia 2009 w końcu zrobiłem torfowisko rotfl wymiary 140/80/25-30 cm długość/szerokość/głębokość zużyłem 4 worki torfu 80l folia jakiej użyłem nie jest budowlana ani do oczka wodnego użyłem czarnej foli dość grubej złożonej na 2 razy torfowisko ma część kwaśną (cała część z foli) i niewielką część zasadową (w plastikowej misce) jest też bajorko do kontrolowania poziomu wody na razie roślin jest jeszcze mało ale stopniowo będę dosadzać rośliny owadożerne i nie owadożerne oprócz tego folia będzie jakoś zamaskowana itp. a co do roślin Sarracenia rubra x flava zaczyna odżywać gorzej z Sarracenia psittacina i Sarracenia x swaniana które posadziłem w ogrodzie prosto z obi na początku marca i zastał je jeszcze śnieg ale myślę że odbiją od bulwy część zasadowa a tutaj moja ulubiona roślinka na torfowisku P.alpina właśnie wybudził się ze spoczynku muchołówka po zimowaniu w ogrodzie i jak się podoba? ma ktoś jeszcze jakieś pomysły co zmienić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 14 Kwietnia 2009 Share Napisano 14 Kwietnia 2009 Nie za mokro trochę? P.S. Ładna dziura;p Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 14 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2009 (edytowane) może i za mokro bo pierwszego dnia nalałem tak dość dużo wody żeby torf dobrze na mokną Edytowane 14 Kwietnia 2009 przez michcup Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 14 Kwietnia 2009 Share Napisano 14 Kwietnia 2009 To mogłeś jeszcze roślin nie sadzić. Ja bym poczekał i zobaczył jak to się trzyma, a potem rośliny sadził. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 14 Kwietnia 2009 Share Napisano 14 Kwietnia 2009 jaka woda podlewasz?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 14 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2009 ja rośliny posadziłem dopiero na 2 dzień jak sprawdziłem czy wszystko jest szczelne ale woda jeszcze została na pewno jakoś zaszkodzić nie zaszkodzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MATRIX Napisano 14 Kwietnia 2009 Share Napisano 14 Kwietnia 2009 Spróbuj zamaskować brzegi tej miski i wsadź jakiegoś większego konara( będzie się ładnie prezentował). Dla mnie takie porozrzucane kępy torfowca wyglądają nieestetycznie. Alpina jest piękny, to trzeba przyznać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 14 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2009 (edytowane) jaka woda podlewasz?? deszczówka Dla mnie takie porozrzucane kępy torfowca wyglądają nieestetycznie ten torfowiec jest tak porozrzucany ponieważ wiem z własnego doświadczenia że wtedy szybko sie rozrośnie na boki.chodzi mi o to żeby połowa torfowiska była całkiem zarośnięta torfowcem Edytowane 14 Kwietnia 2009 przez michcup Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sacik Napisano 14 Kwietnia 2009 Share Napisano 14 Kwietnia 2009 witam muchołówka była całą zime trzymana w doniczce ?? i czy coś jeszcze zimowałes na dworzu ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 14 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2009 witam muchołówka była całą zime trzymana w doniczce ?? i czy coś jeszcze zimowałes na dworzu ?? była razem z sarracenia rubra x flava i nie była w doniczce tylko w tej misce co teraz jest część zasadowa wszystko było okryte wełną mineralną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 14 Kwietnia 2009 Share Napisano 14 Kwietnia 2009 1. Mało roślin (wysiej tam coś z polskich ) 2. Ten mech żeby zarósł całość to sporo minie wiec lepiej zainwestować w mech i rozłożyć go po całości Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 14 Kwietnia 2009 Share Napisano 14 Kwietnia 2009 (...) ma ktoś jeszcze jakieś pomysły co zmienić? Koniecznie tę folie zamaskuj jakimiś kamieniami albo roślinami. No i wysiej jakieś rodzime rosice Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 14 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2009 mam po wysiewane w doniczkach po około 100 szt anglicy i intermedi już zaczynają kiełkować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 13 Września 2009 Autor Share Napisano 13 Września 2009 nastąpiło wiele zmian folia została zakryta,została przebudowana część zasadowa,i zostało dosadzone wiele roślin rosiczki zabierają się za zimowanie Drosera rotundifolia Drosera intermedia Drosera filiformis x intermedia małe Drosera anglica część zasadowa a na niej tłustosze Pinguicula vulgaris var. bicolor Pinguicula alpina i jak się teraz podoba? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b.zdura Napisano 13 Września 2009 Share Napisano 13 Września 2009 (edytowane) no teraz to ma ręce i nogi super propsy Edytowane 13 Września 2009 przez b.zdura Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi