Skocz do zawartości

Dzbanecznik Jak Parasolka

żuk

Rekomendowane odpowiedzi

mój dzbanecznik zachowuje się specyficznie- ma liście tylko na górze, wszystkie dolne usychają. dzbanki ma drobne i produkuje je niemrawo. ponadto na liściach pojawiają siężółte plamy. co może byćprzyczyną? jak temu zaradzić? pomóżcie proszę niewprawnej hodowczyni rolleyes

post-4549-1240506333_thumb.jpg

post-4549-1240506447_thumb.jpg

post-4549-1240506880_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Za niska wilgotność. I tak jak pisane- zobacz w czym sie kisi, prawdopodobnie brak napowietrzenia korzeni odpowiada za żółte plamy na liściach.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

1. Wymien podloze bo wyglada jak by to byla ziemia do kwiatow. A nawet jesli to torf to dzbankow w samym torfie sie nie trzyma.

2. Do tego chyba widac wykwity soli (zla woda)

3. Z tego co widze to roslina stoi na parapecie a nie za firanka (tego tez nie lubi) za ostre swiatlo

Odnośnik do odpowiedzi

nie posadzę go w torfie bo uważam że torfowiska są nadmiernie eksploatowane i nie popieram tego biznesu- czy mam jakąś inną alternatywę? również nie wydaje mi się, aby pokrój był ok- powinny mu tak schnąć liście? wodę zmienię(destylowana będzie ok? i światło powinno być raczej przefiltrowane przez firankę lub powinien stać dalej od okna tak? zaznaczę, że stoi po północnej stronie- to dobrze czy źle?

szamanka, sativ, maklerw, bardzo dziękuję za odpowiedzi

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie dasz mu kwaśniego podłoza to daruj sobie wodę destylowaną i swiatło i wyrzuc go od razu do kubła - szkoda zachodu.

Na północnym oknie nie fitruj mu swiatła, bo tam jest go za mało.

Moze rosnąć jeszcze w mchu torfowcu, który też jest z torfowisk i jest w dodatku rośliną chronioną.

Odnośnik do odpowiedzi

przecież każdą glebę można zakwasić- nie trzeba koniecznie korzystać z torfu. jestem świadoma doskonałych właściwości powietrzno-wodnych torfu, jednak je da się odtworzyć stosując inne podłoża. a pH-jak napisałam powyżej- również da się sterować. proszę, podajcie mi zatem info dotyczące optymalnego dla mojego dzbanecznika pH i tego, czy powinien stać na stronie południowej za firanką, na wschodniej bez niej, na pólnocnek może stać czy nie- krótko mówiąc jak silne nasłonecznienie będzie dla niego idealne. a może wystawić go na dwór?

Odnośnik do odpowiedzi

Podłoże wcale nie musi być kwaśne!! Młode roślinki będą rosły w praktycznie każdym przepuszczalnym podłożu, ale wieksze będą odczuwały niedobór składników mineralnych i wpływ pH, które dla niektórych gatunków powinno być lekko alkaliczne ;)

Co do torfowisk- większość torfu eksploatowanego z nich nie jest zużywanych przez pojedyńczych hodowców roślin.... Ja osobiście do mieszanek dla dzbaneczników używam bardzo mało torfu, większość stanowi perlit, LFS i włókno kokosowe. W tym wypadku niestety półśrodki nigdy nie będą takie dobre jak torf.

Północne okno nawet dla ventraty nie jest za przyjazne- najlepszą opcją jest południowe za firanką, wschodnie/zachodnie.

Przede wszystkim przesadź, długo będzie dochodził do siebie... I zapewnij więcej światła ;)

Jeśli nie dasz mu kwaśniego podłoza to daruj sobie wodę destylowaną i swiatło i wyrzuc go od razu do kubła - szkoda zachodu.

Na północnym oknie nie fitruj mu swiatła, bo tam jest go za mało.

Moze rosnąć jeszcze w mchu torfowcu, który też jest z torfowisk i jest w dodatku rośliną chronioną.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam nigdy nie widziałam by dzbanki rosły na skałach, pH lekko alkaliczne jedynie dla najbardziej zasadolubnych roślin, w prawdziwie alkalicznym nie rośnie chyba nic.

Btw to jest sanguinea z tego co widzę.

Odnośnik do odpowiedzi

Żuk, pH podłoża to jedno. Podłoże do uprawy powinno być ubogie w składniki odżywcze.

Uprawa na gąbce? Rozumiem że chodzi o hydroponikę. Jest gdzieś artykuł na ten temat lecz nie jest to takie proste.

--------

Jeśli chodzi o ochronę przyrody. Nie przesadzajmy. Silisz przy komputerze zżuwasz prąd i przyczyniasz się do powstawania dziury ozonowej. Stosujesz destylkę na której wyprodukowanie zużyto sporo energii - przyczyniasz się do powstania efektu cieplarnianego. Nosisz buty z tworzywa sztucznego - niszczysz środowisko. Ekologiczne buty ze skóry to śmierć jakiegoś zwierzęcia. Drewniaki -jedno drzewo mniej... itd. od garści torfu który użyjesz świat się nie zawali.

Edytowane przez marrom
Odnośnik do odpowiedzi

To wymieszaj cokolwiek :) zrob mieszanke ktora bedzie po prostu przepuszczalna. Czyli wymieszaj ziemie keramzyt, gabke (pokrojona) + styropian w stosunku 1:1 wszystko i moze przezyje w czyms takim :D

Odnośnik do odpowiedzi

Efekt cieplarniany i globalne ocieplenie powinno być raczej nazwane globalnym ogłupieniem....

Podłoże powinno być ubogie w składniki odżywcze, ale nie może być ich pozbawione- musi zawierać składniki organiczne [jak LFS, torf] oraz nieorganiczne [keramzyt, perlit, werimkulit], opcja bez składników organicznych [np. sama gąbka ze styropianem, bądz sam perlit] nadaje sie na krótki czas- potem roślina po prostu zacznie padać.... Chyba ze dzbanezniki aż tak bardzo różnia sie od innych roślin i fosfor produkują na drodze fuzji termojądrowej ;)

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję Wam bardzo za informacje- z pewnością zastosuję.

ciut niestety pociągnę OT rozpoczętego przez Marroma-używanie wytworów z drewna nie niszczy środowiska, gdyż jest to surowiec odnawialny(chyba że egzotyczne gatunki drzew, ale to już jest uregulowane prawnie i większości przypadków nielegalne). Tworzywa sztuczne da się przetwarzać- trzeba tylko zainteresować się, gdzie należy je później oddawać i czy są użytkowane powtórnie. Nie wiem jak wg Ciebie zużycie prądu miałoby wpłynąc na dziurę ozonową- jeśli prąd pochodzi z elektrowni ekologicznych typu panel słoneczny, elektrownia wiatrowa czy wodna- nie wpływa na nic.

i do sedna- tortowisko "rośnie"(tzn. podwyższa się)1 MM ROCZNIE. torfowiska obecnie eksploatowane mają po 2tysiące lat- uważasz, że zdołamy załatać dziurę w ekosystemach gdy wyeksploatujemy już wszystkie dostępne torfowiska? bo rosnąć one będą na pewno długo:/

wybaczcie OT, już nie będę podejmować jałowych dyskusji.

a jaki to dzbanecznik jest ten mój? tzn jaki gatunek? aha, i czy gdy zapewnię mu właściwe warunki, zmieni się jego pokrój, czy taki jaki jest ma być? jeszcze raz bardzo dziękuję.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.