Skocz do zawartości

Ekologiczne Źródła Energii I Ogólnie Eko

Rekomendowane odpowiedzi

żuk

nie posadzę go w torfie bo uważam że torfowiska są nadmiernie eksploatowane i nie popieram tego biznesu- czy mam jakąś inną alternatywę? również nie wydaje mi się, aby pokrój był ok- powinny mu tak schnąć liście? wodę zmienię(destylowana będzie ok? i światło powinno być raczej przefiltrowane przez firankę lub powinien stać dalej od okna tak? zaznaczę, że stoi po północnej stronie- to dobrze czy źle?

szamanka, sativ, maklerw, bardzo dziękuję za odpowiedzi

szamanka

Jeśli nie dasz mu kwaśniego podłoza to daruj sobie wodę destylowaną i swiatło i wyrzuc go od razu do kubła - szkoda zachodu.

Na północnym oknie nie fitruj mu swiatła, bo tam jest go za mało.

Moze rosnąć jeszcze w mchu torfowcu, który też jest z torfowisk i jest w dodatku rośliną chronioną.

żuk

przecież każdą glebę można zakwasić- nie trzeba koniecznie korzystać z torfu. jestem świadoma doskonałych właściwości powietrzno-wodnych torfu, jednak je da się odtworzyć stosując inne podłoża. a pH-jak napisałam powyżej- również da się sterować. proszę, podajcie mi zatem info dotyczące optymalnego dla mojego dzbanecznika pH i tego, czy powinien stać na stronie południowej za firanką, na wschodniej bez niej, na pólnocnek może stać czy nie- krótko mówiąc jak silne nasłonecznienie będzie dla niego idealne. a może wystawić go na dwór?

sativ

Co do torfowisk- większość torfu eksploatowanego z nich nie jest zużywanych przez pojedyńczych hodowców roślin.... Ja osobiście do mieszanek dla dzbaneczników używam bardzo mało torfu, większość stanowi perlit, LFS i włókno kokosowe. W tym wypadku niestety półśrodki nigdy nie będą takie dobre jak torf.

marrom

Jeśli chodzi o ochronę przyrody. Nie przesadzajmy. Silisz przy komputerze zżuwasz prąd i przyczyniasz się do powstawania dziury ozonowej. Stosujesz destylkę na której wyprodukowanie zużyto sporo energii - przyczyniasz się do powstania efektu cieplarnianego. Nosisz buty z tworzywa sztucznego - niszczysz środowisko. Ekologiczne buty ze skóry to śmierć jakiegoś zwierzęcia. Drewniaki -jedno drzewo mniej... itd. od garści torfu który użyjesz świat się nie zawali.

V Szybka edycja

sativ

Efekt cieplarniany i globalne ocieplenie powinno być raczej nazwane globalnym ogłupieniem....

żuk

dziękuję Wam bardzo za informacje- z pewnością zastosuję.

ciut niestety pociągnę OT rozpoczętego przez Marroma-używanie wytworów z drewna nie niszczy środowiska, gdyż jest to surowiec odnawialny(chyba że egzotyczne gatunki drzew, ale to już jest uregulowane prawnie i większości przypadków nielegalne). Tworzywa sztuczne da się przetwarzać- trzeba tylko zainteresować się, gdzie należy je później oddawać i czy są użytkowane powtórnie. Nie wiem jak wg Ciebie zużycie prądu miałoby wpłynąc na dziurę ozonową- jeśli prąd pochodzi z elektrowni ekologicznych typu panel słoneczny, elektrownia wiatrowa czy wodna- nie wpływa na nic.

i do sedna- tortowisko "rośnie"(tzn. podwyższa się)1 MM ROCZNIE. torfowiska obecnie eksploatowane mają po 2tysiące lat- uważasz, że zdołamy załatać dziurę w ekosystemach gdy wyeksploatujemy już wszystkie dostępne torfowiska? bo rosnąć one będą na pewno długo:/

wybaczcie OT, już nie będę podejmować jałowych dyskusji.

szamanka

Polski prąd jest produkowany głównie z węgla, przy spalaniu mamy CO2 i globalne ocieplenie.

W Polsce nie ma eko energii, jak mieszkasz we Francji to fajnie. No chyba że elektrownie atomowe to też zło. A elektrownie wiatrowe zabijają ptaki i są mało wydajne.

marrom

Żuk. Sam zajmuję się propagowaniem proekologicznych postaw jednak wyważonych i bez skrajności. Torf jest częstym (jak nie standardowym) dodatkiem do podłoża w uprawach ogrodniczych. Ty z jedna garstką torfu który zużyjesz jesteś jak ziarnko piasku na pustyni. Swoim działaniem tylko uśmiercisz roślinę. Jeśli chodzi o energię - tak jak pisała szamanka - trzeba mieć te "zielone" elektrownie. Drewno - biomasa. Tak tyle, że ktoś ten las powinien posadzić. Wątpię, że zrobi to producent drewniaków. Tworzywa sztuczne - nie wszystkie da się przetworzyć, a dodatkowo sama ich produkcja jest mocno obciążająca środowisko.

Starajmy się żyć w zgodzie z naturą, promujmy postawy proekologiczne ale nie bądźmy fanatykami mieszkającymi w ziemiankach, jedzącymi wyłącznie sałatę i noszącymi bieliznę utkaną z siana.

Co do globalneg ocieplenia-

http://www.pospoliteruszenie.org/Globalne%20ocieplenie.htm

Aktualnie na sprzedaży limitów CO2 trzepana jest ogromna kasa. Gdybym miał tyle dostawać za "pseudoekologie" to też bym uwierzył w globalne "ogłupienie"....

Odnośnik do odpowiedzi

Żuk tak dla ścisłości do pprodukcji prądu stosuje się węgiel (w Polsce) co daje 95-98% rynku polskiego wsród elektrwoni. Więc nie mówmy lepiej o ekologicznych elektrowniach w Polsce chyba, że zaczną wkoncu stawiać atmomówki.

Odnośnik do odpowiedzi

może by mod nowy temat założył i przeniósł te posty

co do źródeł prądu to ja się mogę wypowiedzieć tylko na temat elektrowni wodnych które nie mają nic z ekologicznym źródłem energii wspólnego ponieważ dobrze wiem co się dzieje z rzeką po wybudowaniu czegoś takiego a w szczególności w Polsce. cała rzeka jest zniszczona zaczynając od termiki wody kończąc na rybach wędrownych

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już jestesmy w tym temacie to jest w tym miesiącu fajny artykuł o elektrowniach atomowych w National Geographic (własciwie wywiad z jakimśtam specem ot tego), uwazam to czasopismo za w miarę wiarygodne źródło informacji.

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodiz o budowe elektrowni atomowej w Polsce to jestesmy gotowi pod wzgledem wyzwan inzynierskich, to nam mowil czlowiek, ktory jest na wydziale specem od turbin, wiec wie co gada. Tak nawiasem, mowiac to atom jest wbrew pozorom jednym z czystszych zrodel energii, no a juz napewno czystszym od elektrowni weglowych. Biomasa to dobra sprawa (z pewnoscia paulo09 mi przytaknie), i warto by bylo rowniez rozwijac sie w tym celu. Piszac to mam na mysli chociazby opalanie domow biomasa (caly sezon mozna opalic z 0.7ha wierzby energetycznej [1ha=100x100m]).

Pod moim miasteczkiem postawiono 12 wiatrakow, kazdy daje 1.5 MW, czyli otrzymujemy 18MW. Gmina potrzebuje 6MW, wiec pozostale sa sprzedawane, i jak na takie male miasteczka wydaje mi sie, ze elektrownie wiatrowe sa dobrym rozwiazaniem. Nie zajmuja az tak duzo miejsca, nie stanowia chyba nieomijalnych przeszkod dla ptakow.

Ogolnie to Pawlak obiecuje zmiany, pozyjemy, zobaczymy, a pewnie i tak wyjdzie z tego wielkie g... ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie na Pomorzu mają powstać nowe farmy wiatrowe, niestety obecna zapaść opóźnia realizację tych planów. Innymi ciekawymi źródłami energi są złoża geotermalne występujące w środkowej części polski. Polska nie ma potencjału jeśli chodzi o drobną energetykę wodną, pomijając fakt, że w przyszłości będziemy mieli problemy z brakiem wody. Pola wiatrowe obecnie są tak budowane, że w minimalnym stopniu przyczyniaja się to zabijania ptactwa.

Odnośnik do odpowiedzi

Budowa el. atomowej to dobra inwestycja. Ale nie sądze że powstanie u nas w najblizszych latach, szczególnie po sytuacji w czarnobylu ;/

Jakiś czas temu w rachunkach przychodziły u nas podziekowania i jakies info, że wytwarzają najwięcej czegos tam w całej polsce, czy nawet w całej europie. W każdym bądź razie zabrzmiało to tak, jakby się chwalili, że wytwarzają najwięcej czarno-białych telewizorów w całej europie :P

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatraki to trochę zawiła sprawa. Wiele zależy od tego ile ich jest i gdzie są umiejscowione.

Podstawowe problemy to

• hałas (nowe konstrukcje nie powinny być już tak uciążliwe),
  • infradźwięki (podobnież ten problem został wyeliminowany),
  • zakłócenie tras przelotowych ptaków (to raczej dla dużych farm wiatrowych),
  • podwyższona śmiertelność ptaków i nietoperzy ( sprawa dyskusyjna lecz w na pewnych terenach może być istotna),
  • nieciągłość produkcji prądu co wymaga dostarczanie energii uzupełniające braki z innych elektrowni,
  • niszczy krajobraz, powoduje straty wartości (ceny) gruntów, (podkreśliłem bo jest to sprawa naprawdę ważna a często ignorowana lub niezrozumiana),
  • wymaga olbrzymich nakładów finansowych,

Nie wiem jak to jest z czyszczeniem łopat wirnika. Zanieczyszczenia powodują przesunięcie punktu bezwładności (poprawcie mnie jeśli to inna nazwa) co powoduje mniejszą wydajność wiatraka. Podobno są jakieś automaty które myją te łopaty. Środek do mycia to podobnież jakiś detergent który niekoniecznie jest ekologiczny. Informacje te są jednak niepewne i niesprawdzone.

Niestety nie ma idealnych rozwiązań. Wiele rozwiązań tzw. Ekologicznych wymaga sporego nakładu finansowego który czasem zwraca się dopiero po kilkudziesięciu latach. Chciał czy nie chciał nie mamy żadnego wyjścia. Nawet jeśli nie wierzymy w efekt cieplarniany to zdajemy sobie sprawę z nieodnawialności źródeł kopalnych.. Druga istotna sprawa to

Odnośnik do odpowiedzi

Budowa el. atomowej to dobra inwestycja. Ale nie sądze że powstanie u nas w najblizszych latach, szczególnie po sytuacji w czarnobylu ;/

Jakiś czas temu w rachunkach przychodziły u nas podziekowania i jakies info, że wytwarzają najwięcej czegos tam w całej polsce, czy nawet w całej europie. W każdym bądź razie zabrzmiało to tak, jakby się chwalili, że wytwarzają najwięcej czarno-białych telewizorów w całej europie :P

Nie zgodze się gdyż jest to b. zła inwestycja. Co robić z prętami paliwowymi po ich zużyciu? Może nie wiecie ale zużyte były składowane w Polsce i na Ukrainie w starych mogielnikach i pewnie do dziś są.

Wiatraki to trochę zawiła sprawa. Wiele zależy od tego ile ich jest i gdzie są umiejscowione.

Podstawowe problemy to

• hałas (nowe konstrukcje nie powinny być już tak uciążliwe), - zgodze sie, turbiny nie są już tak hałaśliwe
  • infradźwięki (podobnież ten problem został wyeliminowany), - w nowszym modelach ogranoczone do minimum
  • zakłócenie tras przelotowych ptaków (to raczej dla dużych farm wiatrowych),- nowoczesne ustawienie pozwala ptakom na swobodne manewrowanie
  • podwyższona śmiertelność ptaków i nietoperzy ( sprawa dyskusyjna lecz w na pewnych terenach może być istotna), mit
  • nieciągłość produkcji prądu co wymaga dostarczanie energii uzupełniające braki z innych elektrowni,-mit nowe generacje potrzebują niewielkiej prędkości wiatrów,żeby się obracać do tego łączone są z bateriami słonecznymi.
  • niszczy krajobraz, powoduje straty wartości (ceny) gruntów, (podkreśliłem bo jest to sprawa naprawdę ważna a często ignorowana lub niezrozumiana),- wedle uznania
  • wymaga olbrzymich nakładów finansowych,- kolejny mit gdyż ceny systematycznie spadaja ( w Niemczech mozna nabyc ogródkową za około 4 tys euro)

Nie wiem jak to jest z czyszczeniem łopat wirnika. Zanieczyszczenia powodują przesunięcie punktu bezwładności (poprawcie mnie jeśli to inna nazwa) co powoduje mniejszą wydajność wiatraka. Podobno są jakieś automaty które myją te łopaty. Środek do mycia to podobnież jakiś detergent który niekoniecznie jest ekologiczny. Informacje te są jednak niepewne i niesprawdzone. -Nowsze konstrukcje posiadaja samojezdne gondole, ktore opuszczają się na dół i bezproblemu można je myć.

Niestety nie ma idealnych rozwiązań. Wiele rozwiązań tzw. Ekologicznych wymaga sporego nakładu finansowego który czasem zwraca się dopiero po kilkudziesięciu latach. Chciał czy nie chciał nie mamy żadnego wyjścia. Nawet jeśli nie wierzymy w efekt cieplarniany to zdajemy sobie sprawę z nieodnawialności źródeł kopalnych.. Druga istotna sprawa to

Co do budowy elektrowni atomowej to są plany budowy w okolichach mojej miejscowości- Tczew.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zgodze się gdyż jest to b. zła inwestycja. Co robić z prętami paliwowymi po ich zużyciu? Może nie wiecie ale zużyte były składowane w Polsce i na Ukrainie w starych mogielnikach i pewnie do dziś są.

To o elektrowniach atomowych? Nie znam sie, ale przytocze to co było w Nationalu - zuzyte paliwo do elektrowni atomowej moze być odpowiednio przetworzone i ponownie użyte. Ilość odpadu jest minimalna i składuje sie ją w dzisiejszych czasach w wykopach 600m głębokości.

Co do promieniowania - wiekszość organizacji itd jest zgodna ze Czarnobyl to była awaria, katastrofą się stała na skutek zbiorowej histerii, bezposrednio zaszkodziła tylko pracownikom. Promieniowanie które dotarło m.in do Polski było nizsze niz naturalne promieniowanie w wielu miejscach swiata - naturalne skały, zloża i co tam jeszcze też promieniują, Finowie żyją tak całe życie i jakoś nie ma tam plagi nowotworów.

Pan ktory udzielał wywiadu mówi tez że obecnie do takiej awarii nie ma prawa dojść, tamta elektrownia nie spełniała żadnych standardów, by doszło do czegos takiego teraz musiałoby zawieść 6 zabezpieczeń jedno po drugim.

Odnośnik do odpowiedzi

Elektrownia atomowa to dobra sprawa, pokazcie czystsze zrodlo energii w czasie pracy, potem za to odpady jak juz wspominano sa zakopywane. Mogielniki to pokomunistyczny syf, teraz dobrze wiesz paulo, ze nikt juz by czegos podobnego nie zrobil.

Marrom, z tego co mi wiadomo to skrzydla sa czyszczone woda wyrzucana z dysz pod duzym cisnieniem (czyli cos na zasadzie karchera). Tak jak wczesniej pisalem, nie wydaje mi sie aby 12 wiatrakow powodowalo jakies mega straty wsrod ptakow, kwestia niszczenia krajobrazu to juz osobna sprawa, mi sie np. to podoba, ich ilosc jest odpowiednia. Spadek wartosci gruntu? Wokol sa i tak przeciez same pola.

Odnośnik do odpowiedzi

Elektrownia atomowa to dobra sprawa, pokazcie czystsze zrodlo energii w czasie pracy, potem za to odpady jak juz wspominano sa zakopywane. Mogielniki to pokomunistyczny syf, teraz dobrze wiesz paulo, ze nikt juz by czegos podobnego nie zrobil.

Marrom, z tego co mi wiadomo to skrzydla sa czyszczone woda wyrzucana z dysz pod duzym cisnieniem (czyli cos na zasadzie karchera). Tak jak wczesniej pisalem, nie wydaje mi sie aby 12 wiatrakow powodowalo jakies mega straty wsrod ptakow, kwestia niszczenia krajobrazu to juz osobna sprawa, mi sie np. to podoba, ich ilosc jest odpowiednia. Spadek wartosci gruntu? Wokol sa i tak przeciez same pola.

Niestety do tej pory są u nas składowane takie odpady. Nawet rolnicy z grubą kasę pozwalają składować na własnym terenie....

Odnośnik do odpowiedzi

Co do ekologi to sie nie wypowiem :) bo jestem tu pewnie największym trucicelem :D. Ale powiem wam że w polsce jest kilka firm ktore juz oda dawan produkuja bardzo, bardzo wydajne turbiny na cały świat. Tu w naszje okolicy (paulo09, ozii i ja) jest w elblągu firma która właśnie produkuje turbiny zarówno do elektrowni starego typu, do atmowek i elektrowni wiatorwych, a mówie o firmie "Alstom" z Elbląga.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.