Gość elizabeth Napisano 1 Maja 2009 Share Napisano 1 Maja 2009 Problem polega na tym ze przyziemne odrosty z lodygi doroslego dzbanecznika (okolo 3 lata) gina po kilku tygodniach od przesadzenia. Zaczyna sie od czernienia najmlodszego liscia. Zdjecie poczatkowego etapu zamieszczam ponizej. Dorosly dzbanecznik rosnie w terrarium o dosyc niskiej wilgotnosci ale ma sie tam dobrze poniewaz wydziela duzo nektaru na lodydze. Odrosty probowalam umieszczac w roznych warunkach wilgotnosci i naslonecznienia, jednak nic nie pomaga i wszystkie gina po jakims czasie. W czym moze tkwic problem? Czy uda sie odratowac malego dzbanecznika? Za pomoc z gory dziekuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 1 Maja 2009 Share Napisano 1 Maja 2009 W sumie dzbanecznika ukorzenia się w bardzo lekkim podłożu mech + kawałki gąbki, w średnio słonecznym miejscu o bardzo dużej wilgotności powietrza. Ja tak robię i wszystkie jak dotychczas dzbanki mi się przyjmują. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 1 Maja 2009 Share Napisano 1 Maja 2009 Przydało by sie zdjęcie jak roslina wygladala po oddzieleniu moze problem polega na zlym rozdzieleniu od rosliny matecznej ? Czernienie ogolnie oznacza przelanie. Sproboj z bardzo przepuszczalna mieszanka, perlit z torfem 1:1 jesli trzymasz w duzej wilgotnosci to zrezygnuj z podlewania a jedynie zraszaj. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 1 Maja 2009 Share Napisano 1 Maja 2009 Z tego juz wg mnie nic nie będzie. 100% wilgotności może by cos pomogło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbalski Napisano 2 Maja 2009 Share Napisano 2 Maja 2009 Tak jak poprzednicy. Jeśli dzbanek rośnie w zwykłym torfie (a chyba tak to wygląda na zdjęciu) to dość łatwo można go "przelać". Znacznie ogranicz podlewanie i powinno być dobrze. Miałem kiedyś ten sam problem i pomogło Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi