Skocz do zawartości

Czy Spełniam Warunki Dla Hodowania Roślin ?

Sink89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zacznę od tego, że posiadam szynszyla. Przedstawie jego wymagania przytaczając pewien fragment:

- czyste, suche,

- dobrze oświetlone (światło naturalne i sztuczne),

- o odpowiedniej wilgotności 50 - 70% przez cały rok (pomiar higrometrem)

- temperatura optymalna 16 - 22 °C

- zapewniona wymiana powietrza ale nie przeciąg

Mowa oczywiście o pomieszczeniu dla zwierzęcia.

Dalej, zimą dostałem "Die kleine Horror Box" xD Tak, tak z niemiec. Jes to takie czarne pudełko. W nim były nasiona-3 gatunków:

Dionaea muscipula (muchołówka)

Drosera capensis (rosiczka)

Sarracenia purpurea (kapturnica purpurowa)

Zestaw także zawierał ziemię: podejrzewam że torf. Jedno w plastikowym pudełeczku mniejsze i drugi taki woreczek oraz 3 doniczki.

Wczoraj wsadziłem je tak gdzieś po połowie ziarenek z każdego gatunku do doniczek w ten torf, który otrzymałem w zestawie. Oczywiście są na podstawce aby mogły czerpać wodę.

W związku z moją sytuacją mam kilka następujących pytań: :P

1. Kiedy zaczną kiełkować ?

2. Czy mogę je hodować od tak na parapecie południowym w bloku ? Niestety po południu już jest tam cień dlatego myślałem aby trzymać je na północym balkonie :)

EDIT. Mam dostęp tylko do okna wschodniego i zachodniego nie wiem skąd mi się wzięła myśl, że mam południowy :P

3. Czy muszę spełnić jakieś specjalne wymagania typu zraszanie ? Jakieś terrarium ?

4. Czy nie koliduje to ze zwierzem lol2 ,że on woli zimno i chyba sucho ? Nawet miałem zamiar kupić klimę. Czy absolutnie albo jedno albo drugie ?

5. Jakieś uwagi od Was.

Z góry dziękuje za odpowiedzi jak mi się coś przypomni dopiszę. Proszę o wyczerpujące odpowiedzi rolleyes

Pozdrawiam

@edit

Dzięki Wam za odpowiedzi :) Głownie chodziło mi o to czy nie będzie się to jakoś "gryźć" że rośliny ciepło a szynszyl woli zimno. Klima fakt trochę przesada ale latem w tych upałach czasami nie mogę już wytrzymać. Z grubsza dowiedziałem się już wszystkiego czego chciałem :)

A i właśnie mi się nasunęło na myśl czy taka hodowla dla nasion jest opłacalna ? Bo ceny takich już gotowych są dość wysokie. Więc przy większej hodowli jak już będzie dużo nasion może by i nawet coś tam grosza wpadło :P

Edytowane przez Sink89
Odnośnik do odpowiedzi

1 Rosiczka powinna kiełkować ok 2 tyg od wysiania a muchołówki i kapturnice to bardzo różnie.

2 Lepiej już by było na parapecie wschodnim albo zachodnim.

3 Nie jedynie możesz doniczki przykryć folią i zrobić w niej dziurki.

4 Nie rozumiem tego pytania, czy Ty masz zamiar te rośliny co urosną trzymać razem z szynszylem w klatce?? :P

5 Jak będziesz trzymał te nasiona na północnym balkonie to Ci nie wykiełkują bo słońca nie będzie.

Odnośnik do odpowiedzi

1- Muchołowki i kapturnice nalezy najpierw wsadzic do lodówki na 6-8 tygodni.

2- Na północnym parapecie cień jest non stop, nie rozumiem dylematu. Moga stać tam gdzie są.

3- Totalnie zbędne

4- Jak szynszyl będzie miał 20*C to nie ma problemu. Aczkolwiek pierwszy raz widze by ktoś kupował szynszylowi klimę.

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dziękuje Wam za odp. Fakt z tą klimą to trochę dziwne ale i mnie czasami latem mózg się w tym upale gotuje. W takim razie czekam aż wykiełkują. W sumie dowiedziałem się tego czego chciałem. Mam tylko jeszcze pytanie czy z hodowli na sadzonkach można zarobić ? Bo np. na allegro widziałem, że takie sadzonki trochę kosztują :) I nie wiem czy to ludzie sprzedają bo mają dużo czy na tym zarabiają. To w ramach takiej mojej ciekawośći.

Jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi :)

Odnośnik do odpowiedzi

3- Totalnie zbędne

Ale za to szybciej wschodzą nasiona, przynajmniej z moich doświadczeń tak wynika.

Zarobić jak już coś to jeśli byś sprzedawał muchołówki i kapturnice bo capensisa to ma każdy i wielu chętnych na kupno nie będziesz miał, a muchołówki i kapturnice wolno rosną z nasion.

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby wyhodować dorosłą muchołówkę z nasion potrzeba paru lat, przy cenie 15zł za roślinę to nie jest zbyt opłacalne. Z kapturnicami podobnie.

Wiadomo, coś tam wpada, ale kokosów się na tym nie zbija.

Odnośnik do odpowiedzi

I ostatnie czy może być tak jak jest ? Sprzwdziłem dokładnie, który mam parapet i w moim pokoju jest wschodni a po przeciwnej stronie zachodni. Czy mogę hodować te 3 gatunki na parapecie wschodnim z doświetlaniem ? Czy lepiej posadzić jedną i nią się zajmować ?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.