Skocz do zawartości

Torfowisko W Donicy

sacik

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam kilka pytan ponieważ moja skrzynia na torfowisko już jest zrobiona to zostaje mi tylko wyłozenie tego folią i nasypanie torfu wymiary skrzyni sie troche pomniejszłyły niestety ma ona 150/50/40 (dł/szer/wys) dodaje fotki ;)

post-3547-1241973375_thumb.jpg

post-3547-1241973683_thumb.jpg

dodam że na sam dół ma isc keramzyt z 10 cm i tu sie nasuwają 2 pytania czy ten torf jest dobry dodam że typek mówił że jest bez nawozów ph też ma dobre więc chyba będzie git ale wole sie was zapytac i 2 pyt co mam zrobic jak będą padały deszcze wiem że raczej niebędzie padało tak że będzie z tej skrzyni wypływało ale czy z tego torfu nie zrobi sie jakas zgniła papka bo jedyną ochnoną ma byc ten keramzyt ??

ps. sorka za taki duży format zdjęc kapnełem sie dopiero jak je wstawiłem

Edytowane przez sacik
Odnośnik do odpowiedzi

Ja w ofercie tej firmy widzę oddzielnie "Torf ogrodniczy kwaśny, pH 3,3-3,8" i to Twoje "Podłoże do roślin kwaśnolubnych, pH 3,5-4,5". Podejrzewam więc, że to nie czysty torf, tylko jakaś mieszanka. Może zadzwoń do producenta i zapytaj, co tam jest :)

OK, pogooglałem i wg http://www.zella.pl/oferta/podloza.html to podłoże zawiera nawóz Yara.

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

nic nie jest napisane odnosnie jakich kolwiek dodatków typu nawóz to czy w takim wypadku ten torf sie nada czy niezabardzo ??

Edytowane przez sacik
Odnośnik do odpowiedzi

Kup impregnat do drewna i zanim wyłożysz folia zaimpregnuj wewnat i na zewnatrz. inaczej zacznie gnić. Co do ziemi to mysle ze moze byc. Ostatnio sprawdzam rosliny :D i posadzilem w zwykłej ziemi z dodatkami ale o odczynie kwasnym rosiczki i saracenie, na razie zyja i nie wyglada na to zeby mialo im to zaszkodzic. Z delikatniejszymi systemami korzeniowymi na razie nie eksperymentowalem :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.