Skocz do zawartości

Invitro

Rekomendowane odpowiedzi

Oglądałem filmiki na youtube z Borneo Exotic i nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Do invitro uzywa sie przedewszystkim nasion, i z jednego nasiona mozna uzyskac kilkadziesiat rosliny ?? Zastanawia mnie wlasnie ile roslin z jegnego nasiona mozna uzskac.

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem t z tkanka jest o tyle problem ze ciezko odkazic dokladnie. Ciekawe jak to jest ze z jednego nasiona moze powstac 100 innych roslin :) normalnie czlowiek by pomysla ze jedna ... z tkanki to oczywiste ze moze byc wiecej ...

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co czytałem, to i siła kiełkowania nasion na pożywce/w pożywce jest kilkukrotnie wyższa niż na torfie.

Ale ogólnie maklerw - to nie licz na to, że dorobisz się przez to walizki pieniędzy... traktuj to bardziej jak hobby. ;)

Edytowane przez Kosiarz
Odnośnik do odpowiedzi

ja to caly czas traktuje jako hobby :D inaczej nie trzymalbym dzbankow :D tylko saracenie, rosiczki i mucholowki bo to na nich mozna zarobic a nie na dzbankach :P ale mi chodzilo o to czy dobrze zrozumialem i ogolnie zeby poszerzyc zasoby wiedzy :) podejrzewam ze bedzie to tak jak napisane powyzej. jedno nasiono jedna roslina ale za to sterylna przez co mozna ja pokroic :) i zrobic invitro z tkanek ... ale moze ktos kto wie cos na pewno sie jeszcze wypowie.

Odnośnik do odpowiedzi

< mikrorozmnażanie polega przede wszystkim na izolacji odpowiednio wybranych fragmentów rośliny macierzystej i przeniesienie ich na pożywkę. Jest to możliwe dzięki zdolności roślin do odtwarzania całego organizmu z pojedynczej komórki, tkanki, organu, bądź jego fragmentu. Nie rozmnażałam jeszcze klonalnie roślin w kulturach in vitro dzięki użyciu nasion, a właśnie przez izolację czterech różnych eksplantatów Dionaea i umieszczeniu ich na pożywce. Chodzi tak naprawdę o uzyskanie jak największego współczynnika rozmnożenia. Udało mi się ustalić odpowiednie warunki, dzięki jednej z pożywek w sumie współczynnik rozmnożenia wynosił 1000, a w drugiej 121 ... więc jak widać metoda ta jest zdecydowanie ciekawa, ale i efektywna :D >

Edytowane przez <kay>
Odnośnik do odpowiedzi

czyli z nasiona nie da sie uzyskc wiecej niz jedenej rosliny. Dopiero po pocwiartowaniu jej bedzie wiecej :). Pytalem sie bo w filmie bylo powiedziane "ze z jednego nasiona mozna uzyskac setki dzbanecznikow" ...

Odnośnik do odpowiedzi

Tysiace ;) Kiedy już nasionko wykiełkuje i dorośnie na 0,5mm można przepasażować roślinkę na pożywkę z BAP/kinetyną [z "czystej" na której trzeba kiełkować nasiona] gdzie zacznie się dzielić [trwa to niestety dość długo....]. Kiedy mamy pulpę małych roślinek wielkości 0,5-1cm dzielimy ją i pasażujemy co 2-4 tygodnie na nowe pożywki, otrzymując sporą baze małych roślinek do dalszej zabawy. Teraz można wwalić małe roślinki na czystą pożywkę bez hormonów żeby troche podrosły, następnie na pożywkę z IAA/IBA/NAA żeby sie ukorzeniły, nastepnie na pożywkę z węglem aktywnym zeby wypłukać hormony, kiedy będą juz miały ~4cm można je wywalić do in-vivo.

Sterylizacja eksplantów dzbanków jest o tyle harda, że mają sporo bakterii wewnątrz tkanek, przez co trzeba używac dłuuugo środków sterylizujących... Aktualnie robie pare prób z tym, niestety pierwsza doświadczalna ventrata po 2 miesiacach zycia w szkle poszła sie gwizdać bo przed wyjazdem ja pasażowałem, po wyjeździe okazało sie że pęseta była brudna....życie... A już zaczynała rosnąć ;)

BE używa in vitro do kiełkowania nasion, z tego powodu że roślinki rosna o wiele szybciej - po prostu sieją pod szkło pare tysiecy nasion, jak roślinki urosną wwalają je w grunt bez fazy dzielenia- uzyskują sporą pulę genową swoich roślinek ;) I duzo chłopców i dziewczynek.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.