kamil.sagan Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 (edytowane) Mam nasiona Roriduli i nie wiem co dalej z nimi... Jak ma ktoś jakieś informacje na temat wysiewu i hodowli to proszę o pomoc. Edytowane 23 Maja 2009 przez kamil.sagan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 Rozmnażanie * z nasion: Nasiona najlepiej wysiewać na mieszance mchu z piaskiem 1:1. Doniczkę należy umieścić w słonecznym miejscu, gorące dnie i chłodne noce. Nasiona mogą kiełkować od 2 tygodni do ponad 3 miesięcy. Warto spalić kepkę suchej trawy po wysianiu nasion, jako że roridule kiełkują po pożarach łąk, na których rosną. http://www.owadozery.pl/roridula-gorgonias-a527.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.sagan Napisano 23 Maja 2009 Autor Share Napisano 23 Maja 2009 lepiej spalić kępę suchej trawy czy namoczyć w GA3 czy może zetrzeć kawałek łupinki papierkiem ściernym?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 Podziel nasiona na 2-3 porcje i zastosuj każdy sposób Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 Nasiona cytowanej roriduli kiełkuja ciężko aczkolwiek dają radę. Z tego co wiem strartfikacja GA3 jak i stratyfikacja ogniem wydają się mało skutecznymi metodami. Kluczem do dobrego kiełkowania są spadki temperatur i słońce. Do kiełkowania wymagają słonecznych i ciepłych dni oraz dość chłodnych nocy (10 stopni -12 stopni). Idealną porą na wysiew w naszych warunkach klimatycznych jest wysiew w miesiącach marzec kwiecień lub wrzesień – październik (właśnie ze względu na te spadki nocne na balkonie). Nasiona kiełkują od 2 tygodni do trzech miesięcy. W niesprzyjających warunkach kiełkowanie może wydłużyć się nawet do 6 miesięcy. Nasiona zachowują zdolność do kiełkowania wiele lat. Nasiona wysiewamy na podłoże, nie zasypując ich podłożem. Nasiona wysiewamy na identyczne podłoże jakie stosujemy u roślin dorosłych czyli: • Torf + piasek w proporcji 1:1 • Pumeks + torf + piasek w proporcji 1:1:1 • Perlit + torf w proporcji 1:2 Nie pamiętam teraz czy nasiona można przykrywać do kiełkowania ale chyba nie bardzo. Nie stosuj czasem żadnej skaryfikacji bo nasiona roriduli (z tego co czytałem) mają dość delikatną osłonkę, a skaryfikacja w niczym nie pomaga. Więcej informacji w najbliższej przyszłości - artykuł jest na ukończeniu lecz nie mam kiedy go uzupełnić i wykończyć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.sagan Napisano 23 Maja 2009 Autor Share Napisano 23 Maja 2009 a dobre było by wstawianie na noc do lodówki czy to już zbyt niska temp. ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 teraz temp. w nocy wynosi ok.6-7 C wiec spokojnie zostaw je na balkonie. w lodówce chyba troche za zimno. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 Ciężko mi jest powiedzieć ale lodówka może być jednak za zimna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi