Skocz do zawartości

Roridula Gorgonias

Rekomendowane odpowiedzi

Rozmnażanie

* z nasion: Nasiona najlepiej wysiewać na mieszance mchu z piaskiem 1:1. Doniczkę należy umieścić w słonecznym miejscu, gorące dnie i chłodne noce. Nasiona mogą kiełkować od 2 tygodni do ponad 3 miesięcy. Warto spalić kepkę suchej trawy po wysianiu nasion, jako że roridule kiełkują po pożarach łąk, na których rosną.

http://www.owadozery.pl/roridula-gorgonias-a527.html

Odnośnik do odpowiedzi

Nasiona cytowanej roriduli kiełkuja ciężko aczkolwiek dają radę. Z tego co wiem strartfikacja GA3 jak i stratyfikacja ogniem wydają się mało skutecznymi metodami.

Kluczem do dobrego kiełkowania są spadki temperatur i słońce. Do kiełkowania wymagają słonecznych i ciepłych dni oraz dość chłodnych nocy (10 stopni -12 stopni). Idealną porą na wysiew w naszych warunkach klimatycznych jest wysiew w miesiącach marzec kwiecień lub wrzesień – październik (właśnie ze względu na te spadki nocne na balkonie). Nasiona kiełkują od 2 tygodni do trzech miesięcy. W niesprzyjających warunkach kiełkowanie może wydłużyć się nawet do 6 miesięcy. Nasiona zachowują zdolność do kiełkowania wiele lat.

Nasiona wysiewamy na podłoże, nie zasypując ich podłożem. Nasiona wysiewamy na identyczne podłoże jakie stosujemy u roślin dorosłych czyli:

• Torf + piasek w proporcji 1:1

• Pumeks + torf + piasek w proporcji 1:1:1

• Perlit + torf w proporcji 1:2

Nie pamiętam teraz czy nasiona można przykrywać do kiełkowania ale chyba nie bardzo. Nie stosuj czasem żadnej skaryfikacji bo nasiona roriduli (z tego co czytałem) mają dość delikatną osłonkę, a skaryfikacja w niczym nie pomaga.

Więcej informacji w najbliższej przyszłości - artykuł jest na ukończeniu lecz nie mam kiedy go uzupełnić i wykończyć.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.