bzyki Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 (edytowane) Oto parę fotek z dzisiejszego, a zarazem pierwszego w tym roku wypadu na górę Łopień i torfowiska które na nim jest. Opisywałem je w lecie ubiegłego roku odnośnie złazu turystycznego. W następnym tygodniu planuję wyprawę na sąsiednia góre Mogielicę na której jest stanowisko występpowania Tłustosza najprawdopodobniej zwyczajnego, choć niemoge narazie wykluczyć że to alpejski. Wełnianka: Widok na torfowisko: Wierzby osuszające i zarastające ten teren: Jedno z oczek w których żyją najprawdopodobniej kijanki ropuchy szarej i nartniki: Rosiczka okrągłolistna: Ciąg dalszy w nastepnym poście z powodu zbyt dużej ilości grafik Prosze o napisanie jakiegoś posta gdyż: Przepraszamy, ale jeśli Twój post zostanie połączony z poprzednim, użyta zostanie zbyt duża ilość obrazków Edytowane 23 Maja 2009 przez bzyki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drosera_dionaea Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 Fajnie Widziałeś coś jeszcze oprócz okrągłolistnej i tłustoszy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 Cudowne foty Szkoda że torfowiska w PL są systematycznei niszczone, a turyści wyrywają rosiczki "dla zabawy" z jeszcze istniejących... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 Również mieszkam niedaleko Łopienia i jestem ciekawy jak trafić do tego torfowiska. Czy to jest gdzieś na szczycie a jeśli nie to od której strony? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bzyki Napisano 23 Maja 2009 Autor Share Napisano 23 Maja 2009 (edytowane) Następnym miejscem był szczyt, oto widok: mieszkam tam gdzies w tych okolicach, gdzie widać te budynki. Po schodzeniu zauważyłem w niewielkim oczku wodnym traszki (waham się między górską a karpacką, i tu proźba o identyfikację dodam że ma cały pomarańczowy spód): Nie wiem czy można brać traszki na ręce, ale ja to zrobiłem starałem się nic jej niezrobić (i nie sądze żebym zrobił). Edytowane 23 Maja 2009 przez bzyki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 Można, nie należy jedynie robic tego zbyt długo, gdyz nasze ręce są dla nich nieco za ciepłe. Z tego co wiem jedyne stanowisko Tłustosza alpejskiego w Polsce jest w tatrach. Co do traszki stawiam na górską, ale szkoda że nie masz zdjęcia spodu zwierzaczka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bzyki Napisano 23 Maja 2009 Autor Share Napisano 23 Maja 2009 Fajnie Widziałeś coś jeszcze oprócz okrągłolistnej i tłustoszy? Tłustoszy jeszcze niewidziałem będę się dopiero wybierał (o ich istnieniu dowiedziałem się w lecie tamtego roku,a gościa który wie gdzie poznałem miesiąc temu) Co do traszki stawiam na górską, ale szkoda że nie masz zdjęcia spodu zwierzaczka. Korciło mnie żeby zrobić, ale no trudno było to zrobić tak żeby jej nic nie zrobić, nie chciałem tego robić na siłę, bądź jak na nie których fotkach w necie trzymać za ogon. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4rafko4 Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 Kiedys bylem na jakiejsc wycieczce i pokazywano nam wlasnie rosiczki ale jeszcze zbynio sie wtedy nimi nie interesowalem w naturalnym srodowisku rosiczki supcio wygladaja i oby je mozna bylo ogladac jak najdluzej niestety ludzie niszcza ich srodowisko i zabieraja do domu rosiczki ktore powinny tam rosnac gdzie sie je znalazlo. Dodam ze fajne fotki zrobiles Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 Bardzo fajne fotki pewnie jeszcze tam zajdziesz nie raz wiec bedziemy mieli możliwość obejrzenia jak sie rozwiną. Ile mniej wiecej moze znajdowac sie tam roslin ?? czy mógłbyś ustalić dokładne położenien tego torfowiska (np. za pomoca współrzędnych z gps'u ?) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bzyki Napisano 24 Maja 2009 Autor Share Napisano 24 Maja 2009 (edytowane) rosiczek jest tam niewiele występuja w około tego oczka z kijankami i tylko tam czyli niewielki obszar (max 3x3 m) myślę że jest to paredziesiąt-troszkę ponad 100 dorosłych roślinek. Gps-u niestety nie posiadam. 30-go bede szedł na te tłustosze z geografem, który interesuje się tymi górami, także zapytam o współrzędne i podam zapewne w następnym temacie. 'Nie' z czasownikami piszemy oddzielne, to to nawet dyslektycy muszą wiedzieć. Edytowane 24 Maja 2009 przez szamanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zet11 Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 Bardzo ciekawa relacja. Czekam niecierpliwie na następną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 Szczerze mówiąc wolałabym żebyś nie podawał, wiadomo, że jak komus zależy to znajdzie i tak to miejsce, ale 90% osób odpadnie jak będzie musiało cokolwiek zrobic by namierzyć to miejsce i bedzie ono bezpieczniejsze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 Byłem tam w okolicy w zeszłym roku ale na torfowisko nie zdążyłem pójść, bo trzeba było gnać na bucie na ostatniego PKSa do Limanowej. Jaskinie Zbójecką też przegapiłem, a to chyba blisko torfowiska jest? Może masz jakieś fotki? Popieram szamankę, nie podawaj dokładnej lokalizacji. Na to forum może wchodzić dużo nieodpowiedzialnych ludzi i nawet o tym nie wiemy. Ich lenistwo to najlepsze zabezpieczenie. Fajna relacja, czekam na następną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 Z jednej strony macie racje z ta lokalizacja, z drugiej nie taka osoba jak ja nie ma czasem za wiele czasu zeby szukac, a loklalizacja by mi znacznie pomogła. Wogóle to myślałem zeby zrobić jakiś taki lokalizator gdzie można spotkać te rośliny. Jeśli twierdzicie nadal że to ryzykowne to może coś do nei ogólnego dostępu ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 Napisz pw do bzykiego i już. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi