grassek Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 Witam wszystkich. Mam mały problem z moim dzbanecznikiem. A mianowicie nie wypuszcza on dzbanków. Owszem wypuszcza on dużo nowych liści, ale kończą się one takimi małymi zawiązkami i dalej nie rosną. Wisi on na oknie zachodnim w temperaturze około 21 stopni, wilgotność to około 80%. Dodaje zdjęcia, może one też w czymś pomogą. Jeżeli będą potrzebne jeszcze jakieś zdjęcia to zamieszczę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 Jeśli stoi na oknie powinien niedługo rozpocząć dzbankowanie (dzień staje się dłuższy a długość naświetlania dzbanecznika ma duże znaczenie). Musi on jednak stać cały czas w jednym miejscu (nie powinien być przenoszony z miejsca na miejsce). Jeśli stoi za firanką proszę postawić go bliżej okna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grassek Napisano 1 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2009 dzieki. dzisiaj jeszcze wsypalem do podstawki keramzyt i zalalem woda. moze to troche podniesie wilgotnosc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 Akurat w przypadku tego gatunku podwyższona wilgotność nie jest niezbędna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grassek Napisano 1 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2009 ale chyba nie zaszkodzi:) nie wiem, nie znam sie dobrze na dzbanecznikach i bede probowal wszystkich metod, moze akurat cos pomoze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReD-GreeN Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 masz 80 % wigotności w pokoju ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grassek Napisano 1 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2009 masz 80 % wigotności w pokoju ?? sam zobacz na zdjeciu: jak podleje wszystkie rosliny i zostaje im woda w podstawce to wzrasta do 80%. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinlux Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 Ten twój wilgotnościomierz nie jest zepsuty ? Ja w moim terrarium z dzbanecznikami nie mogę dociągnąć do 80 % wilgotności a mam pełno keramzytu ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 to ten pokój jakiś zawilgocony luftuj się bracie. okno trzeba otwierać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReD-GreeN Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 moze grzyba ma Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grassek Napisano 1 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2009 Zarty sie was widze trzymaja Jak jest deszczowa pogoda to tak pokazuje okolo 80%, a jak jest goracao to 60%. I spokojnie nie mam grzyba ani jakiegos tam innego syfa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReD-GreeN Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 heh zartuje ja u siebie w terra patrze teraz i 58% to sobie porównaj ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 Albo mieszkasz w bardzo wilgotnym miejscu albo higrometr jest popsuty. Te wartości jakie podałeś są bardzo duże. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReD-GreeN Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 albo masz malo szczelne okna z tego co widze to stare drewniane jak moja babcia takie miała też wilgotność wysoka była (nie śmieje sie ;]) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grassek Napisano 1 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2009 w sumie to prawda okna nie są już pierwszej świeżości cos musi byc z tym urzadzeniem. A ja tak sie cieszylem ze roslinki maja duza wilgotnosc. I badz tu teraz madry i zapytaj o cos na forum to od razu zniszcza Twoje szczescie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi