patrykk99 Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 (edytowane) Witam! Mam jakieś akwarium o wymiarach około 50cm na 30cm, wysokość 30cm. Z racji tego że mój dzbanek (Gentle) jak narazie stoi na parapecie przykyrty taka 5l butelka- wyglada to niezbyt fajnie, chciałbym dokupić jeszcze jednego dzbanka i trzymałbym je w tym akwarium. No i tu nasówka pare pytań: 1. Akwarium stałoby na szafce która jest 20cm od wschodniego okna. Teraz słońce pada na to miejsce tylko od rana do godziny 10 wiec to troche mało. Musiałbym zamontować jakieś oświtlenie lecz wogóle sie na tym nie znam. Jakie świetłówki/e kupić? ( nie chodzi mi o jakieś super efekty lecz tylko o to aby dobrze rosły i dzbankowały; teraz gentle stoi na wschodnim parapecie i rośnie bardzo dobrze, jak i inne owadożery lecz do miejsca gdzie stałoby akwrium dochodziłoby mniej słońca) 2. Świetłówka świetlówką ale jak to zamontować? Potrzebne chyba jest jakaś oprawa z kablem czy coś w tym stylu? Gdzie to kupić, ile kosztuje i jak to wogóle wygląda? Teraz dzbanek dobrze rośnie, dzbankuje i wogole ale boje żeby po tej przeprowadzce coś mu nie odwalilo. Co o tym wszytkim myślicie? Jak coś to pytajcie, jak chcecie to porobie foty tego co trzeba. Z góry dzieki za wszytkie odp. pozdrawiam;] Edytowane 1 Czerwca 2009 przez patrykk99 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 Temat rzeka, więc w olbrzymim skrócie Jeśli chodzi o świetlówki liniowe, to do akwarium długości 50 cm wejdą co najwyżej 15-watowe T8, długość 44 cm (z oprawkami 47 cm). Do tego dochodzi osprzęt taki jak np. tutaj: http://www.zoolight.pl/cat-pol-1223554171-Zestawy-T8.html , czyli statecznik (tańszy elektromagnetyczny lub droższy elektroniczny), oprawki, ewentualnie startery i odbłyśnik. Zobacz ogólnie, co jest potrzebne do takiej świetlówki. Jeśli masz akwarium przykryte kawałkiem płyty to można wykleić ją folią/taśmą aluminiową i też jakoś się nada. Przewiercić otwory, zawiesić świetlówkę na kablach, a statecznik położyć na wierzchu. No i ewentualnie otwór pod wentylator, żeby przewietrzyć akwarium raz po raz i zapobiec pleśni albo uchylać pokrywę i wietrzyć samemu. Rodzaj świetlówek to oddzielna historia; albo specjalna do wzrostu roślin, typu Sylvania Gro-Lux albo imitująca światło dzienne (daylight). Jak dwie to po jednej z każdego rodzaju. Można całkiem taniej, ale i gorzej: świetlówka kompaktowa (potocznie żarówka energooszczędna) o zimnej barwie światła (np. Philips Tornado) + oprawka montowana na kablu. Taka żarówka ma jednak tendencję do nagrzewania się w zamkniętym zbiorniku, więc trzeba się liczyć z lekkim wzrostem temperatury. Przeszukaj archiwum, podobnych zagadnień było naprawdę sporo na obu forach. A dzbankowi i tak może odwalić i być może będzie musiał się zaaklimatyzować do nowych warunków oświetleniowych. Może, nie musi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykk99 Napisano 2 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2009 Dzieki że troche mi rozjaśniłeś co i jak. -15W nie bedzie za mało? To małe akwarium ale jedna świetłowka T8 15W styknie? - czyli oprócz tego wszytkiego http://www.zoolight.pl/product-pol-358-44c...w-bez-odbl.html potrzbena będzie jeszcze tylko świetlówka czy jeszcze coś? Podłączenie jest raczej bezproblemowe? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 Odbłysnik też ci się przyda. Jeśli jest tam trochę swiatła słonecznego to dla mniej wybrednych dzbaneczników powinno starczyć. Jak ja dałam rade takie cos poskładać to ty też Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReD-GreeN Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 montaż jest łatwy naprawde , lepiej kup te 2x18W Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 Dzieki że troche mi rozjaśniłeś co i jak. -15W nie bedzie za mało? To małe akwarium ale jedna świetłowka T8 15W styknie? - czyli oprócz tego wszytkiego http://www.zoolight.pl/product-pol-358-44c...w-bez-odbl.html potrzbena będzie jeszcze tylko świetlówka czy jeszcze coś? Podłączenie jest raczej bezproblemowe? Mi 15W plus trochę słońca wystarcza bez problemu . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykk99 Napisano 2 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2009 Jest sens 2x18W dla 2 dzbanków na takie małe akwarium? Ja tam sie nie znam ale wydaje mi sie ze to troche za dużo Tak wogóle to taka świetlowka musi być w akwarium, bezpośrednio nad roślinami? Czy może leżeć na jakiejś pleksi lub szybie? Potrzebne będą jakieś otwory wentylacyjne? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 (edytowane) Moim zdaniem jedna wystarczy jeszcze jak będzie jeszcze trochę słońca to w ogóle będzie ok. Kwestia jest taka (moim zdaniem) że ciężko dobrać jedną świetlówkę która będzie ładnie wybarwiać i przy której rośliny będą szybko rosły dlatego też przyda się trochę słońca. Ja mam jedną 15W 18000K rośliny rosną z zadowalającym tempem , do tego od około 13 -14 jest bezpośrednie słońce (akwarium stoi na parapecie) które jeszcze dodaje powera ( jednak w zimę bez słońca rośliny też rosną) trzeba tylko pamiętać żeby był jakiś wywietrznik bo inaczej na słońcu będzie za wysoka temperatura ( u mnie dochodziła do 45 stopni z zamkniętym wywietrznikiem , z otwartym udaje się utrzymywać do 30-32 stopni) PS. Uprzedzając : akwarium stoi na parapecie od listopada zeszłego roku i mimo bezpośredniego słońca nie ma ani śladu glonów. Edytowane 2 Czerwca 2009 przez Gawien Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykk99 Napisano 2 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2009 A macie może jakieś fotki takiego akwarium? Głownie chodzi mi o ten cały osprzęt, jak jest wszystko podłączone itp.? A co z wentylacją? Może być od góry zamontowany jakiś wiatraczek od pc i właczać go na minute np. rano i wieczorem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4rafko4 Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 Tak wogóle to taka świetlowka musi być w akwarium, bezpośrednio nad roślinami? Czy może leżeć na jakiejś pleksi lub szybie? ??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 (edytowane) To zależy jak wysokie jest to akwarium. Z tego co piszesz jest nie wyższe niż 40cm więc świetlówka może leżeć na szybie przykrywającej akwarium. Plexi odradzam - pod wpływem ciepła może ulec zniekształceniu, a jak ktoś ma pecha to wszystko wpadnie takowego akwarium. Edytowane 3 Czerwca 2009 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 A macie może jakieś fotki takiego akwarium? Głownie chodzi mi o ten cały osprzęt, jak jest wszystko podłączone itp.? A co z wentylacją? Może być od góry zamontowany jakiś wiatraczek od pc i właczać go na minute np. rano i wieczorem? Sposoby podłączenia masz na stronach Zoolightu, w opisie każdego zestawu jest na dole link. Ewentualnie na http://flytrap.pl/content/view/85/95/ Wszystko może sobie luzem leżeć, jedynie trzeba mieć na względzie, że stateczniki elektromagnetyczne koszmarnie się nagrzewają. Wentylator z PC pasuje, ale jak ma być na stałe zamontowany, to wolnoobrotowy i na napięciu 5V, zamiast standardowych 12V, żeby wichury nie robić. Jak będziesz sam uchylać pokrywę to przy 12V możesz go trzymać w ręce wyżej No i trzeba z kompa kabelki poprowadzić. Opcjonalnie można podłączyć wentylator pod starą ładowarkę od komórki, ale tutaj trzeba poeksperymentować z konkretnymi modelami obu urządzeń. Ja mam wentylator Titan (50x50x10 mm, 12V i 0.08A) i ładowarkę Nokia ACP-7E (na wyjściu ma 3.7V i 355mA). Wiatraczek jest przyklejony do dziury w pokrywie, podłączony do programatora czasowego i załącza się sam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykk99 Napisano 3 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2009 No to teraz chyba najważniejsze pytanie: jaka świetlówka będzie najlepszym wyborem? wiem wiem temat rzeka... Troche o tym poczytałem ale i tak za bardzo sie w tym nie orientuje. Jaką byście polecili tak z własnego doświadczenia? Nie chodzi mi oczywiście o niewiadomo jakie efekty, ale o to aby rosły i dzbankowały To co kolega wcześniej podał (grolux) bedzie dobra? http://www.zoolight.pl/product-pol-94-15W-...OLUX-8500K.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 To co sam stosuej z powodzeniem : Oświetlenie T5: 1. Nvara Daylight 24W 6000K 1600lm Ra 80 2. Sylvania Gro-Lux 24W 8500K 3. Narva Bio-Vital 24W 5800K 1350lm Ra min 90 max 100 4. Philips Master 24W 6500K 1650lm Ra 80 Oświetlenie T8: 1. 2*Sun-Glo 20w 4200K 2. 2*Aqua-light 20w 6700K Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykk99 Napisano 4 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2009 No tak ale mi chodzi o 15W i o jedna sztuke;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi