Skocz do zawartości

Rozmnażanie Dzbaneczników

martinlux

Rekomendowane odpowiedzi

Przeprowadziłem mały eksperyment z moimi dzbanecznikami ( x Vetnrata , hookeriana ) . Poodrywałem kilka liści z samego dołu roślin ,tuż przy korzeniach. Rośliną zapewniłem wysoką wilgotność i dużo światła . Po jakimś czasie w miejscach starych liści pojawiły się odrosty młodych roślin.

Czy przy tym eksperymencie miałem szczęście czy idzie tak rozmnażać dzbaneczniki ? Czekam jeszcze na efekty przy mojej ventricossie :).

z 3 N. x Ventrata mam 5 odrostów

z 1 N. x Hookeriana mam 2 odrosty

Pozdrawiam :)

Odnośnik do odpowiedzi

Źle sformułowałem ... odrosty pojawiły się na stożku wzrostu w miejscu oderwanych liści a nie na liściach. :) Nie używałem żadnego ukorzeniacza ,zapewniłem dużą wilgotność i dużo rozproszonego światła :)

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne, tak aczkolwiek głowy nie dam :)

Polega to na tym samym, naruszeniu ciągłosci tkanek, z tym ze dzięki kontaktowi z mchem w rozmnazaniu przez okłady powietrzne tworzą się od razu jeszcze korzenie, a tu wyszły same stożki wzrostu nowe.

W kazdym razie polega to na zranieniu rośliny, tu taką raną jest miejsce po oderwaniu liscia, tam nacięcie.

Odnośnik do odpowiedzi

A ile mniej więcej to trwało do czasu gdy oderwałeś liście do teraz, napisz jakiej wielkości są te odrosty obecnie.

ile czasu minęło ... hmmm zależy który dzbanecznik ... +/- , 2/3 tygodnie największe odrosty mają obecnie ok 10cm średnicy i 3 cm dzbanki najmniejsze (takie u hookeriany ok 2 cm srednicy ... ) :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.