martinlux Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 Przeprowadziłem mały eksperyment z moimi dzbanecznikami ( x Vetnrata , hookeriana ) . Poodrywałem kilka liści z samego dołu roślin ,tuż przy korzeniach. Rośliną zapewniłem wysoką wilgotność i dużo światła . Po jakimś czasie w miejscach starych liści pojawiły się odrosty młodych roślin. Czy przy tym eksperymencie miałem szczęście czy idzie tak rozmnażać dzbaneczniki ? Czekam jeszcze na efekty przy mojej ventricossie . z 3 N. x Ventrata mam 5 odrostów z 1 N. x Hookeriana mam 2 odrosty Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grassek Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 Wydaje mi sie, ze jak masz juz nowe odrosty to Ci sie udalo. A powiedz mi czy uzywales jakiegos ukorzeniacza i dokladnie jakie warunki zapewniles lisciom. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinlux Napisano 2 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2009 Źle sformułowałem ... odrosty pojawiły się na stożku wzrostu w miejscu oderwanych liści a nie na liściach. Nie używałem żadnego ukorzeniacza ,zapewniłem dużą wilgotność i dużo rozproszonego światła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 To normalne, taka zmodyfikowana wersja rozmnazania przez okłady powietrzne bez okładów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 To normalne, taka zmodyfikowana wersja rozmnazania przez okłady powietrzne bez okładów. I działa to na wszystkie inne dzbanki ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 Zapewne, tak aczkolwiek głowy nie dam Polega to na tym samym, naruszeniu ciągłosci tkanek, z tym ze dzięki kontaktowi z mchem w rozmnazaniu przez okłady powietrzne tworzą się od razu jeszcze korzenie, a tu wyszły same stożki wzrostu nowe. W kazdym razie polega to na zranieniu rośliny, tu taką raną jest miejsce po oderwaniu liscia, tam nacięcie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek_ Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 A ile mniej więcej to trwało do czasu gdy oderwałeś liście do teraz, napisz jakiej wielkości są te odrosty obecnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinlux Napisano 2 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2009 A ile mniej więcej to trwało do czasu gdy oderwałeś liście do teraz, napisz jakiej wielkości są te odrosty obecnie. ile czasu minęło ... hmmm zależy który dzbanecznik ... +/- , 2/3 tygodnie największe odrosty mają obecnie ok 10cm średnicy i 3 cm dzbanki najmniejsze (takie u hookeriany ok 2 cm srednicy ... ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 Ile? Bez przesady, 2-3 tygodnie to dzbanki rosną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinlux Napisano 2 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2009 ile czasu minęło ... hmmm zależy który dzbanecznik ... +/- , 2/3 tygodnie +/- nie liczę czasu od kiedy są te odrosty a dzbanki u mnie nadzwyczajnie szybko rosną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 Hookeriana i Vantrata same dzielą się jak szalone więc nie ma co jeszcze mówić że tak się bez problemu wszystkie dzbaneczniki da rozmnożyć . Ja tam z tymi droższymi wole nie ryzykować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi