drosera_dionaea Napisano 7 Czerwca 2009 Share Napisano 7 Czerwca 2009 Witam, mam zamiar kupić sobie świetlókę liniową. 1. Czy konieczny jest statecznik z odbłyśnikiem? 2. Jaki jest jej koszt? 3. Czy dostanę ją w sklepach typu Obi? 4. Możecie podać jakieś firmy/ marki tych świetlówek? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 7 Czerwca 2009 Share Napisano 7 Czerwca 2009 1. Statecznik tak, odbłyśnik nie. 2. Zależy od mocy, marki, typu. 3. Te podstawowe tak. 4. Allegro http://www.allegro.pl/16013_oswietlenie_i_pokrywy.html lub sklepy akwarystyczne, np. http://www.zoolight.pl/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drosera_dionaea Napisano 9 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2009 (edytowane) Czy da się tą świetlówkę zamontować nie do pokrywy terrarium, jak to zrobić? Jakie popularne marki dostanę w Obi? Jaka moc będzie najlepsza na doświetlanie roślinek? Edytowane 9 Czerwca 2009 przez drosera_dionaea Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 9 Czerwca 2009 Share Napisano 9 Czerwca 2009 1. Zamocować w oprawkach bryzgoszczelnych z kablem i zawiesić na sznurku albo sznurek przymocować do odbłyśnika i podwiesić nad parapetem. 2. Trudno mieć całą ofertę OBI w głowie. Popularne nie tyle marki, co typ świetlówki, czyli ogólnego zastosowania ze światłem białym ciepłym lub zimnym, ale raczej nie takie specjalistyczne do roślin, typu Sylvania Gro-Lux. 3. Zależy od rodzaju roślin, typu świetlówek, wysokości na jakiej wiszą, itp. Poza tym z mocą świetlówki ściśle jest związana jej długość. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 9 Czerwca 2009 Share Napisano 9 Czerwca 2009 W Obi do roślin jest tylko Osram Fluora. 15-20zł (nie pamiętam dokładnie). Widmo ma mniej więcej jak Gro-Lux bez zielonego pasma, które jest roślinom właściwie niepotrzebne. Bez tej zieleni świeci jakby różowym światłem (czerwony + niebieski), jak chcesz uzyskać biel przyjemniejszą dla oka musisz domieszać jakieś zielone światło z Gro-Luxa albo jakiejś zwykłej Cool-white. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi