erhas Napisano 9 Czerwca 2009 Share Napisano 9 Czerwca 2009 Witam. Mam zamiar kupić terrarium o wymiarach : 70 X 40 X 60 (dł. , szer. , wys.). Taka wysokość, ponieważ chcę aby dzbaki pozostały tam jak najdłużej, a co później z nimi zrobi ę to nie wiem. Oświetlenie zamierzam kupić takie : http://www.zoolight.pl/product-pol-403-Zes...TAR-GROLUX.html Nie wiem, co myślicie o tym zestawie ? Nie będzie za słaby ? Keramzyt oczywiście, 2 wentylatorki jeden będzie zasysać drugi odwrotnie, tylko nie wiem, nie zaszkodzi roślinom 15 min dziennie jeśli spadnie wilgotność? Bo to przecież nieuniknione. No i normalnie te świetlówki zamontować na silikonie akwarystycznym do pokrywy szklanej? A pokrywa otwarta, zamknięta, czy może przymknięta? No i wstępnie takie rośliny wybrałem : - Drosera adelae - Drosera esmeraldae - Drosera prolifera - Drosera schizandra (jeśli jakiś cień tam pod dzbankiem znajdę ^^) - Drosera villosa - Drosera lanata - Drosera ordensis - Drosera paradoxa - Drosera petiolaris - Nepenthes sibuyanensis - Nepenthes albomarginata - Nepenthes ampullaria - Nepenthes bellii - Nepenthes rafflesiana Nie wiem czy się nadają do jednego terra? Dla rosiczek mam zamiar zrobić na środku coś w rodzaju takiej wysepki żeby były gdzieś 20cm pod świetlówkami, a dzbanki rozłożyć wokół i też je jakoś na razie podwyższyć. Nie wiem czy nie czasem dzbanki lubią większą wilg. niż rosiczki? Aha, i czy takie oświetlenie im wystarczy. Będę je tak doświetlał 12 - 14h ale jeszcze będą miały do tego południowe okno. No nic to chyba wszystko piszcie jakieś sugestie swoje. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 9 Czerwca 2009 Share Napisano 9 Czerwca 2009 Zestaw świetlówek nawet dobry tylko chyba brakuje jakiejś daylight czy coś w tym stylu. Co do wilgotności to nic im się nie stanie. U mnie wentylatro chodzi w sumie 2 godziny dziennie i nic im się nie dzieje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 9 Czerwca 2009 Share Napisano 9 Czerwca 2009 Odpuść sobie wentylatory i kermzyt, nim w palla nic nie zdzialasz co do wymiarow to ogolnie moga byc chociaz 40 to za waskie a 60 za niskie ale ostatecznie ujdzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erhas Napisano 9 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2009 A co w zamian? fogger? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 9 Czerwca 2009 Share Napisano 9 Czerwca 2009 nie chce mi sie calosci czytac ale jesli chodzi o wilgotnosc w terra to woda bedzie parowac i w zamknietym pomieszczeniu takim jak terra wilgotnosc sama wzrosnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 10 Czerwca 2009 Share Napisano 10 Czerwca 2009 tak jak pisze P.K. przy dosc szczelnym palla nie potrzebne nawilzanie. Dol wyloz np. sphagnum -> ladnie wyglada i pochlania zbyt duza ilosc wody. rosliny postaw w doniczkach i spodkach (podstawkach) ale odwrotnie niz normalnie zeby woda sie nie zbierala a nich a byly jedynie podwyzszeniem dla doniczek (nie beda staly w wodzie) lub normalnie (podstawki) ale daj 3-4 cm warstwe keramzytu w doniczkach na dnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erhas Napisano 10 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2009 (edytowane) Tak ale jak mam je później podlewać? Bo dzbanki od góry ale jak rosiczki? A czemu nie wentylatory? Przecież chyba jeśli nie będzie cyrkulacji powietrza to zalęgnie mi się tam pleśń. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- A właśnie mogę dać dłuższe terrarium? bo te świetlówki w oprawkach mają 60 cm. A jak dam dłuższe np. 80, 90 to te przy ściance też będą miały dostatecznie światła? A szersze też mogę oczywiście zamówić tylko mój parapet ma 40 a zaraz pod nim mam kaloryfer, już myślałem na takim regałem, by mi przedłużysz parapet ale jak będzie z drewna to nie będzie się nagrzewać albo cuś? A wyższe też mogę zrobić, tylko wtedy wysepkę zrobię wyższą. Pozdrawiam. Edytowane 10 Czerwca 2009 przez erhas Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 10 Czerwca 2009 Share Napisano 10 Czerwca 2009 Powiem ci jak to rozwiazalem u mnie : w 1/3 wysokosci jest polka a w zasadzie belka przez cala szerokosc i na niej mam postawione mniejsze dzbanki i rosiczki rosiczki podlewam od gory i nie narzekaja. Pamietaj o jednym czyli rzadko podlewac 1 na 2 lub 3 tyg !! Mam pallaudarium od prawie 3 lat dosc szczelne i grzyba w nim nie mialem jedyne co do grzyby z mchu od paulo mi wyrosly ale to inna hitoria Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erhas Napisano 19 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2009 I jeszcze takie jedno małe pytanko, stawiać na południowym parapecie (taki mam tylko do dyspozycji), czy gdzieś z boku w ogóle? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 19 Czerwca 2009 Share Napisano 19 Czerwca 2009 stawiać na południowym parapecie ? Broń boże - chyba, że chcesz ugotować rośliny (oczywiście zakładam, że będzie to stale szczelne terrarium/paludarium). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 19 Czerwca 2009 Share Napisano 19 Czerwca 2009 Jeśli to ma byc kupne terrarium to zapewne będzie miało ze 2 kratki conajmniej, ja mam takie kupne dwa i ostatnie co mogę im zarzucić to to że są szczelne. Terrarium, nie akwarium stosowane jako terra. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erhas Napisano 19 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2009 No tak kupne. Raczej z 2 kratkami wentylacyjnymi tylko się właśnie bałem czy jest szczelne i wilgotność się utrzymuje. Dzięki za odpowiedzi postawie obok okna, może jakaś mała poświata będzie tam padać Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 19 Czerwca 2009 Share Napisano 19 Czerwca 2009 postaw z boku albo na przeciwko okna ale na przeiwleglej scianie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 19 Czerwca 2009 Share Napisano 19 Czerwca 2009 Moje dwa tego typu http://www.mikroskopy.pl/iquitos/terra2.jpg stoja na południowym parapecie, jeszcze nic mi się nie ugotowało. Jeśli chcesz miec w czyms takim wysoką wilgotność to bez keramzytu ani rusz. Nie wiem czy ja mam takiego pecha, ale z tych 2 terra oba miały nieszczelny silikon na dole i nie szło zalać keramzytu wodą bo uciekała. Musiałam kupic sobie silikon i uszczelniać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erhas Napisano 19 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2009 No dokładnie o takim czymś myślałem Oczywiście, że zamierzam tam mieć wysoką wilgotność i keramzyt będzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi