Skocz do zawartości

Planowanie Terrarium.

erhas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam zamiar kupić terrarium o wymiarach : 70 X 40 X 60 (dł. , szer. , wys.).

Taka wysokość, ponieważ chcę aby dzbaki pozostały tam jak najdłużej, a co później z nimi zrobi ę to nie wiem.

Oświetlenie zamierzam kupić takie : http://www.zoolight.pl/product-pol-403-Zes...TAR-GROLUX.html

Nie wiem, co myślicie o tym zestawie ? Nie będzie za słaby ?

Keramzyt oczywiście, 2 wentylatorki jeden będzie zasysać drugi odwrotnie, tylko nie wiem, nie zaszkodzi roślinom 15 min dziennie jeśli spadnie wilgotność? Bo to przecież nieuniknione. No i normalnie te świetlówki zamontować na silikonie akwarystycznym do pokrywy szklanej? A pokrywa otwarta, zamknięta, czy może przymknięta?

No i wstępnie takie rośliny wybrałem :

- Drosera adelae

- Drosera esmeraldae

- Drosera prolifera

- Drosera schizandra (jeśli jakiś cień tam pod dzbankiem znajdę ^^)

- Drosera villosa

- Drosera lanata

- Drosera ordensis

- Drosera paradoxa

- Drosera petiolaris

- Nepenthes sibuyanensis

- Nepenthes albomarginata

- Nepenthes ampullaria

- Nepenthes bellii

- Nepenthes rafflesiana

Nie wiem czy się nadają do jednego terra? Dla rosiczek mam zamiar zrobić na środku coś w rodzaju takiej wysepki żeby były gdzieś 20cm pod świetlówkami, a dzbanki rozłożyć wokół i też je jakoś na razie podwyższyć. Nie wiem czy nie czasem dzbanki lubią większą wilg. niż rosiczki? Aha, i czy takie oświetlenie im wystarczy. Będę je tak doświetlał 12 - 14h ale jeszcze będą miały do tego południowe okno.

No nic to chyba wszystko piszcie jakieś sugestie swoje.

Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

Odpuść sobie wentylatory i kermzyt, nim w palla nic nie zdzialasz :P co do wymiarow to ogolnie moga byc chociaz 40 to za waskie a 60 za niskie ale ostatecznie ujdzie ;)

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak pisze P.K. przy dosc szczelnym palla nie potrzebne nawilzanie. Dol wyloz np. sphagnum -> ladnie wyglada i pochlania zbyt duza ilosc wody. rosliny postaw w doniczkach i spodkach (podstawkach) ale odwrotnie niz normalnie zeby woda sie nie zbierala a nich a byly jedynie podwyzszeniem dla doniczek (nie beda staly w wodzie) lub normalnie (podstawki) ale daj 3-4 cm warstwe keramzytu w doniczkach na dnie.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ale jak mam je później podlewać? Bo dzbanki od góry ale jak rosiczki?

A czemu nie wentylatory? Przecież chyba jeśli nie będzie cyrkulacji powietrza to zalęgnie mi się tam pleśń.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A właśnie mogę dać dłuższe terrarium? bo te świetlówki w oprawkach mają 60 cm. A jak dam dłuższe np. 80, 90 to te przy ściance też będą miały dostatecznie światła?

A szersze też mogę oczywiście zamówić tylko mój parapet ma 40 a zaraz pod nim mam kaloryfer, już myślałem na takim regałem, by mi przedłużysz parapet ale jak będzie z drewna to nie będzie się nagrzewać albo cuś?

A wyższe też mogę zrobić, tylko wtedy wysepkę zrobię wyższą.

Pozdrawiam.

Edytowane przez erhas
Odnośnik do odpowiedzi

Powiem ci jak to rozwiazalem u mnie : w 1/3 wysokosci jest polka a w zasadzie belka przez cala szerokosc i na niej mam postawione mniejsze dzbanki i rosiczki :) rosiczki podlewam od gory i nie narzekaja. Pamietaj o jednym czyli rzadko podlewac 1 na 2 lub 3 tyg !!

Mam pallaudarium od prawie 3 lat dosc szczelne i grzyba w nim nie mialem jedyne co do grzyby z mchu od paulo mi wyrosly ale to inna hitoria :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Jeśli to ma byc kupne terrarium to zapewne będzie miało ze 2 kratki conajmniej, ja mam takie kupne dwa i ostatnie co mogę im zarzucić to to że są szczelne.

Terrarium, nie akwarium stosowane jako terra.

Odnośnik do odpowiedzi

No tak kupne.

Raczej z 2 kratkami wentylacyjnymi tylko się właśnie bałem czy jest szczelne i wilgotność się utrzymuje.

Dzięki za odpowiedzi postawie obok okna, może jakaś mała poświata będzie tam padać :)

Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

Moje dwa tego typu

http://www.mikroskopy.pl/iquitos/terra2.jpg

stoja na południowym parapecie, jeszcze nic mi się nie ugotowało. Jeśli chcesz miec w czyms takim wysoką wilgotność to bez keramzytu ani rusz.

Nie wiem czy ja mam takiego pecha, ale z tych 2 terra oba miały nieszczelny silikon na dole i nie szło zalać keramzytu wodą bo uciekała. Musiałam kupic sobie silikon i uszczelniać.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.