Skocz do zawartości

Palaudarium Dla Górali

maklerw

Rekomendowane odpowiedzi

Wszelkie komentarze, opinie czy nowe pomysły mile widziane :)

1. Wymiary palaudarium 85*60*100 koszt :400zł

- szkło 6mm, drzwiczki suwane i 2 otwory fi 24 na węże do chłodnicy

7b980992a9545f6fmed.jpg

2. Stelarz jest po to aby moc postawic na palaudarium dla górali drugie o podobych wymiarach.

- zużyte 15 m profila 20*20 ścianka 2mm, cięcie, spawanie, szlifowanie a potem malowanie (2 warstwy farby + 2 warstwy lakieru) we własnym zakresie

- koszt proflili : 60zł

9d108523d5200612med.jpg

3. System chłodzenia : (w trakcie realizacji)

- wnętrze zamrazarki z pompką jak płym chłodzący koncentrat do chłodnic. koszt : 200zł

- chłodnica -> nagrzewnica z golfa 2 :) koszt : 40zł

- włącznik z regulacją temperatury (wymontowany z układu chłodzenia dla jednej butelki przy pomocy ogniwa peltiera) koszt : 40zł

4. Oświetlenie T5:

- 4*24w ze starterem elektronicznym, świetłówki będa montowane po skosie,

- odbłyśnik lustro :) koszt : 60 zł

Całość jeszcze nie skończona ale do końca tygodnia będziecie mogli zobaczyć efekt końcowy (narazie bez aktywnego chłodzenia)

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 32
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

No i pojawily sie problemy bo pomimo posiadania schematu na stateczniku, podobnego w necie : http://www.oswietlenie-akwarium.pl/html/in...iczny-4x24.html nie udalo mi sie uruchomic oswietlenia :( i to nie wiem czemu ...

poza tymi problemami wszystko idzie zgodnie z oczekiwaniami ... ale to oswietlenie mnie przygnebilo

Mocowanie swietlowek jest ciekawe :) ale zdjecia sie pojawia jak mi sie w koncu uda uruchomic to oswietlenie ... prad jest bo mnie juz raz kopnelo :P

Edytowane przez maklerw
Odnośnik do odpowiedzi

juz montowalem po raz nie wiem ktory. u mnie jest schemat na zasadzie lustrzanego odbicia i tak go przelozlem ... czy jesli jedna swietlowka jest uzkodzona inne beda sie palic ?? chyba tak ale pewnosci nie mam.

Odnośnik do odpowiedzi

Powinny palić aczkolwiek niekoniecznie. Jeśli masz chęć zrób zdjęcie z obu końców statecznika z podłączonymi kabelkami i schemat podłączenia. Dodaj podpis od góry która końcówka świetlówki jest podłączona np. styk 1 od góry świetlówka 1 lewa strona, styk 2 ...

Może coś jednak nie jest tak. W ostateczności mogą być walnięte albo statecznik albo świetlówka (i).

Odnośnik do odpowiedzi

Schemat w odbicu lustrzanym :) zeby dopasowac to tego z netu :

9c86c9258f0beda7med.jpg

Lewa strona statecznika :

51bc3733990a9338med.jpg

Prawa strona statecznika :

ec377d0361346cb9med.jpg

Opis na kartce z zaznaczeniem kolorow :

01771481819516aemed.jpg

Co oznacza ta przerywna linia po lewej stronie schematu ?? wyglada jak uziemienie ...

W jaki sposob mozna by sprwdzic statecznik ?? ale chyba jak mnie prad juz popiescil dotykajac kabli od swietlowek a nie od zasilania wiec prad w obwodzie chyba jest ??

Edytowane przez maklerw
Odnośnik do odpowiedzi

moze inne zdjecie :) najlepiej jak bys wszystko porozkładał i zrobił zjęcie całości a potem nie przesuwajac tego (zeby nie pozmieniac rozkladu kabli) bysmy Ci dopasowali.

jesli jedna swietlawka jest przeplona to nie wiem...moim zdaniem nie powinno swiecic bo to jak by nie bylo uklad zamkniety..choc...nigdy nic nie wiadomo :)

Odnośnik do odpowiedzi

Maklerw, rozjaśniłem sobie fotkę i z tego co widzę te dwa kabelki z brzegu to zasilanie. I tu jest źle podłączone powinieneś zasilanie podłączyć do styków 3 i 4 (na czerwono) a zaraz za nimi cztery przewody od świetlówek (bez pustego złącza) (styk 5,6,7,8 ). Styk 1 i 2 powinny być wolne.

oswiet.jpg

Nie wiem czy podłączenie które zrobiłeś nie uszkodziło statecznika (oby nie).

Edytowane przez marrom
Odnośnik do odpowiedzi

Marrom jestes wielki :D masz u mnie flaszke :D to oznaczenie uziemienie mnie zmylilo.

Powiem wam ze efekt jest powalajacy !!! 4*24w ... bajka :)

Edytowane przez maklerw
Odnośnik do odpowiedzi

Świeci sie i to jak :)

9202f2ac605c929cmed.jpg

Jutro powiniennem odebrac lustro (odblysnik) szkoda tylko ze nie mam miernika zeby zmiezyc nateznie swiatla bez i z odblysnikiem ... mysle ze w niedziele zobaczycie juz gotowe moje "dzielo"

Edytowane przez maklerw
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.