emiliano Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 tak jak w temacie, możecie mi powiedzieć od czego zależy szybkość wzrostu tych roślin?? moją hele nutans najpierw próbowałem hodować na podstawce z keramzytem wśród dzbaneczników, ale szybko 3z 4 listków jej uschły więc przykryłem całość podziurawioną butelką no i wyrósł w powolnym tempie nowy listek ale strasznie mały i jakby przestał się rozwijać, więc tą butelkę wywaliłem i dałem taką z tylko 1 otworem no i wyszedł nowy listek w 1 dzień....ile trzeba czekać na duże kielichy i czy to uzależnione jest tylko od wilgotności i ilości słońca?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Ogólnie helki sa roślinami bardzo bardzo wolno rosnącymi. Na fotce widać młode liście któe dalej sie nie rozwijają. Ile czasu minie do wyrośniećia dorosłego kielicha to nie wiem ale dużo. One muszą mieć dużo światła i dużą wilgotność, dlatego nie sa polecane początkującemu hodowcy. Spryskuj ją 2 razy dziennie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emiliano Napisano 14 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2009 (edytowane) nie jestem początkujący ponad 2 lata z owadożernymi to trochę czasu już jest. te nowe listki rosną cały czas tylko powolutku bardzo. a wilgotność powietrza jest raczej wysoka gdyż ścianki butelki są zaparowane w niedługim czasie planuje zrobić terra i tam bym tą helkę przeniósł Edytowane 14 Czerwca 2009 przez emiliano Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Wilgotność dla heliamfor powinna wynosić ponad 90% - mogą być nawet szczelnie zamknięte w plastikowym worku (sam tak kilka trzymam i rosną dobrze). Heliamfory rosną średnio w tempie 1 liść/miesiąc. Dla H. nutans - około 1 liść/3 tygodnie, w zależności od jego wielkości. Trzeba czekać z rok, dwa na pojawienie się dorosłych dzbanków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Ale mi nie chodzi tylko o czas ale chodiz o hodowle bardziej zaawansowanych gatunkowo roślin. Bardziej wymagających. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi