Skocz do zawartości

Konkurencja Między Roślinami

Phantom

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie wielu z nas ma u siebie jakiś pojemnik, w którym jest nie jedna, a kilka roślin owadożernych. Ma ktoś jakąś wiedzę, doświadczenie, czego z czym nie należy trzymać? Ja już wiem, że U. blanchetii i praelonga wybiły mi U. sandersonii. Jakieś doświadczenia z innymi gatunkami czy między rodzajami (np. kapturnica vs. rosiczka)?

Odnośnik do odpowiedzi

To wiem, U. blanchetii dał pokaz. Chociaż pływacze o większych liściach (alpina, longifolia, reniformis itp.) wydają się spokojniejsze. Do tego nie zauważyłem wpływu pływacza na rosiczki, rosną ładnie, tylko młode siewki trzeba chronić przed pływaczem.

Odnośnik do odpowiedzi

Oj to zależy jakie masz warunki, mi longifolia rośnie słabo w doniczce za to bardzo ucieka dołem :)

Nie zauważyłam żeby pływacze epifityczne rosły gorzej od trudniejszych lądowych. Na pewno rosną wolniej od sandersonii czy lividy, natomiast porównywalnie z uliginosą czy uniflorą o ile nie szybciej od nich.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.