Gabik1 Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 Witam mam zamiar założyć terrarium dla cefalotusa i helamphory.Mam kilka pytań co do tego: -Jaki jest lepszy pojemnik Akwarium szklane czy faunabox? -Czy wystarczy zrobić 2 otwory w pokrywie w akwarium? -Czy mogę postawić takie terrarium na parapecie południowym? -Czy należy spryskiwać sćiany takiego terrarium? Narazie to tyle.Z góry dzięki za pomoc.Pozdrawiam Gabryśka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 Witam mam zamiar założyć terrarium dla cefalotusa i helamphory.Mam kilka pytań co do tego: -Jaki jest lepszy pojemnik Akwarium szklane czy faunabox? -Czy wystarczy zrobić 2 otwory w pokrywie w akwarium? -Czy mogę postawić takie terrarium na parapecie południowym? -Czy należy spryskiwać sćiany takiego terrarium? Narazie to tyle.Z góry dzięki za pomoc.Pozdrawiam Gabryśka. -akwarium -tak -nie bo zagotujesz rośliny -bez znaczenia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 hodowanie cefala w terrariach jest bez sensu, helki owszem. temat cefalotusa przebywającego w pomieszczeniach o wysokiej wilgotnosci byl juz wiele razy poruszany i niestety duzo latwiej w terra o grzyba na tej roslince, szczegolnie na niej. wejdz sobie na strone www.cobraplant.com i zobacz jak hoduje sie cefalotusa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 Masiol rozumiem że padł Ci cephal w akwarium że tak piszesz ? ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 niekoniecznie musial mu pasc w terrarium ale jak dla cepha terrarium to nie jest idealne miejsce. polecam parapet..nawet bez sztucznego doswietlania Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabik1 Napisano 15 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2009 (edytowane) dzięki za odpowiedź Czyli cefalotusa lepiej na parapecie hodowac?i trzeba go zimować tak?(chodzi mi o cefalka bo o helamphorze wiem) Edytowane 15 Czerwca 2009 przez Gabik1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sacik Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 tak bo cephalotus jest strasznie podatny na grzyba i wszelkiego rodzaju plesn a jesli chodzi o zimowanie to nietrzeba ale można po zimowaniu będzie silniejszy niż bez niego to takie jakby hartowanie go Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabik1 Napisano 15 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2009 ok dzięki A mam jeszcze takie pytanie gdzie najlepiej postawić takie terrarium i czy trzeba doświetlać w nim helamphore? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sacik Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 jesli chodzi o doswietlanie to tak a stac może wszędzie byle by niepadało na nie bezposrednie słonce bo będzie w srodku gorąco i rosliny sie ugotują Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabik1 Napisano 15 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2009 Dzięki za pomoc:) a może stać np. na parapecie gdzie aż tak mocno słońce nie świeci? i jaką najlepiej żarówką/świetlówką jest ją doświetlać i czy cefalotusa też mogę doświetlać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sacik Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 chodzi o to by w tym pojemnieku niebyło zagorąco to już sama bys musiała kontrolowac o świetlówkach dużo było pisane na forum a jesli chodzi o doswietlanie cephalotus to można go doswietlac żeby prawidłowo sie wybarwiał Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabik1 Napisano 15 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2009 (edytowane) ok dzięki:) a praktyczny by był naklejony na szybe termometr do kontrolowanie temperatury? Edytowane 15 Czerwca 2009 przez Gabik1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 W przypadku takich warunków zawsze przyda się termometr, przynajmniej na początku, żeby zaobserwować jakie temperatury są w zwykły dzień, pochmurny, słoneczny, itp. A jakie wymiary miałoby mieć to akwa/terra? Weź pod uwagę długość świetlówek. Do małego zbiornika nie wejdą świetlówki o rozsądnej mocy i możesz być skazana na świetlówki kompaktowe (potocznie żarówki energooszczędne), a takie podnoszą temperaturę znacznie bardziej niż klasyczne świetlówki liniowe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 najpierw trzeba sie zastanowic i odpowiedziec sobie na pytanie; czy jesli cos kupie i bede widzial ze jest nieodpowiedni parametr to czy bede reagowal i sprobuje cos zmienic? ludzie czesto kupuja drogie oswietlenie - tylko po to zeby miec lampke nocną... urządzenia pomiarowe - zazwyczaj tylko są ale jak jest wyzsza temperatura to i tak nic na to nie poradza bo albo sie nie chce albo nie ma funduszow zeby cos zmieniac ..albo glowy zeby cos wymyslec i zrobic za darmo. tak wiec jesli chcesz cos kupowac zeby bylo to lepiej nie kupuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 pisalem swego czasu do jacoba z sarracenia southwest i odradzil mi terra dla cephala. dlatego mam go na parapecie. tak wiec nie mam z nim nieprzyjemnych doswiadczen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi