Skocz do zawartości

Terrarium Dla Cefalotusa I Helamphory.

Gabik1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam zamiar założyć terrarium dla cefalotusa i helamphory.Mam kilka pytań co do tego:

-Jaki jest lepszy pojemnik Akwarium szklane czy faunabox?

-Czy wystarczy zrobić 2 otwory w pokrywie w akwarium?

-Czy mogę postawić takie terrarium na parapecie południowym?

-Czy należy spryskiwać sćiany takiego terrarium?

Narazie to tyle.Z góry dzięki za pomoc.Pozdrawiam Gabryśka.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 40
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Witam mam zamiar założyć terrarium dla cefalotusa i helamphory.Mam kilka pytań co do tego:

-Jaki jest lepszy pojemnik Akwarium szklane czy faunabox?

-Czy wystarczy zrobić 2 otwory w pokrywie w akwarium?

-Czy mogę postawić takie terrarium na parapecie południowym?

-Czy należy spryskiwać sćiany takiego terrarium?

Narazie to tyle.Z góry dzięki za pomoc.Pozdrawiam Gabryśka.

-akwarium

-tak

-nie bo zagotujesz rośliny

-bez znaczenia

Odnośnik do odpowiedzi

hodowanie cefala w terrariach jest bez sensu, helki owszem. temat cefalotusa przebywającego w pomieszczeniach o wysokiej wilgotnosci byl juz wiele razy poruszany i niestety duzo latwiej w terra o grzyba na tej roslince, szczegolnie na niej. wejdz sobie na strone www.cobraplant.com i zobacz jak hoduje sie cefalotusa.

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za odpowiedź :) Czyli cefalotusa lepiej na parapecie hodowac?i trzeba go zimować tak?(chodzi mi o cefalka bo o helamphorze wiem)

Edytowane przez Gabik1
Odnośnik do odpowiedzi

tak bo cephalotus jest strasznie podatny na grzyba i wszelkiego rodzaju plesn a jesli chodzi o zimowanie to nietrzeba ale można po zimowaniu będzie silniejszy niż bez niego to takie jakby hartowanie go ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc:) a może stać np. na parapecie gdzie aż tak mocno słońce nie świeci? i jaką najlepiej żarówką/świetlówką jest ją doświetlać i czy cefalotusa też mogę doświetlać?

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi o to by w tym pojemnieku niebyło zagorąco to już sama bys musiała kontrolowac o świetlówkach dużo było pisane na forum a jesli chodzi o doswietlanie cephalotus to można go doswietlac żeby prawidłowo sie wybarwiał ;)

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku takich warunków zawsze przyda się termometr, przynajmniej na początku, żeby zaobserwować jakie temperatury są w zwykły dzień, pochmurny, słoneczny, itp.

A jakie wymiary miałoby mieć to akwa/terra? Weź pod uwagę długość świetlówek. Do małego zbiornika nie wejdą świetlówki o rozsądnej mocy i możesz być skazana na świetlówki kompaktowe (potocznie żarówki energooszczędne), a takie podnoszą temperaturę znacznie bardziej niż klasyczne świetlówki liniowe.

Odnośnik do odpowiedzi

najpierw trzeba sie zastanowic i odpowiedziec sobie na pytanie; czy jesli cos kupie i bede widzial ze jest nieodpowiedni parametr to czy bede reagowal i sprobuje cos zmienic?

ludzie czesto kupuja drogie oswietlenie - tylko po to zeby miec lampke nocną...

urządzenia pomiarowe - zazwyczaj tylko są ale jak jest wyzsza temperatura to i tak nic na to nie poradza bo albo sie nie chce albo nie ma funduszow zeby cos zmieniac ..albo glowy zeby cos wymyslec i zrobic za darmo.

tak wiec jesli chcesz cos kupowac zeby bylo to lepiej nie kupuj :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.