Michał Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 witam wkoncu zrobilem sobie torfowisko łaczny koszt jaki wydalem na nie to ok 65zł. Robilem ja na oko wiec wymiary nie sa idealne bo 87cm x 167cm oto fot: \ jutro dodam wiecej zdjec Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sacik Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 moim zdaniem za dużo tego drzewa tam jest Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 no sporo gratow w srodku ale jak kto lubi. ja nie mam niczego co sprawia wizualne doznania ze jest torfowisko zapełnione Edit: ogolnie to nie jest zle Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 według mnie za dużo drewna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 Ładne, ale za dużo badyli. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Napisano 16 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2009 badyle bede usuwal jak dojda jeszcze 2 roslinki a narazie dalem je tak zeby sobie byly Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 Jak w miarę dochodzenia nowych roślin będziesz usuwał te badyle to będzie git:) Wygląda bardzo fajnie , dobrze krawędzie zasłonięte , może coś napiszesz ze strony technicznej jak zrobiłeś torfowisko ? Pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 Moje rady: - usun te pionowa brzoze z huba, bo to jest inna plaszczyzna niz cala reszta i psuje efekt wizualny - ustal z ktorego miejsca bedzie najczesciej ogladane torfowisko i posadz rosliny zeby byly tak, ze najwyzszy na samej gorze, a najnizsze na dole. Jesli zas z kazdej strony bedzie rowno ogladane to w centrum daj najwyzsze, a naokolo coraz nizsze. - dobry pomysl z patykami, ale pomysl czy nie warto poszukac jakiegos pniaka/badyla co ma dziury, sam w sobie wyglada fajnie, i moze jeszcze fartem jest porosniety mchem. wtedy go przytargaj na torfowisko, ustaw albo w jakims brzegu albo na srodku, do dziur nasyp torfu i posadz tam rosliny. - sprobuj z innym rodzajem drewna - takie starsze sprochniale o fajnych ksztaltach - no i nawazniejsze!!! koniecznie posadz tam rosiczke trawiasta pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Napisano 17 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2009 (edytowane) josyn jak zaplace za rosiczke i dostane ja do ciebie to ja posadze dzieki za te rady EDIT bylem przed chwila na torfowisku sprawdzic jak tam roslinki i zobaczylem miliony mrowek pozamykaly wszystkie pulapki mucholowek(ale przynajmniej nie zdazyly uciec i juz mam z glowy ok 15 mrowek) ciagle wpadaja do kapturnic i dobrze bo przynajmniej roslinki sie najedza ale boje sie ze bede chcialy zalozyc na torfowisku gniazdo i bede przegryzac korzenie roslin mam sie bac czy raczej nie bo nie zaloza gniazda w tak mokrym podlozu do Gawiena kamienie to granit mialem je juz za domem lezaly sobie i czekaly nie wiadomo na co wiec je wziąlem i poukladalem potem zaczelem kopac dol tak ok 15 cm tylko ze kamienie stoja okolo 3 cm od dolu po wykopaniu dolu nasypalem troszke piasku potem dalem folie budowlana bo do oczka wodnego kosztowala 48 zl za metr bierzacy a w krabie za 2 metry bierzace zaplacilem niecale 7 zl. folie zlozylem 4 razy i wysypalem na to torf potem wody zeby namoczyc torf i w koncu roslinki. Na torfowisko wydalem niecale 70 zl i ok 3godz pracy. musze jeszcze tylko kupic nasze polskie rosiczki i wszystko bedzie juz gotowe bo nitkowata mam juz zamowiona przez wakacje jeszcze bede szukal jakiegos pniaka zeby rosiczki w nim posadzic ale nie tak latwo jest znaleźc taki pien jesli do lasu na sie 40 sekund drogi a co do tej huby to chyba ja oderwe i ten pieniek spróbuje jakos rozwalic zeby chociaż jedna rosiczke tam posadzic Edytowane 17 Czerwca 2009 przez Mucholowka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.sagan Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 Ja na twoim miejscu wypełnił bym wszystko mchem torfowcem i innymi mchami tak żeby sam torf to tylko prześwitywał bo tak to jak spadnie deszcz to bedzie rozchlapywał sie ten torf i brudził rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Napisano 17 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2009 tylko ile bedzie trzeba tego mchu nazbierac troszke dolozylem mchu po tym jak zrobilem zdj ale chyba zaraz jeszcze doloze huba juz zlikwidowana pieniek jest juz przewrócony i zostaly usuniete 2 badyle Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 posadź sobie żurawinę u mnie sporo miejsca zapełniła i ładnie wygląda bo kwitnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 (edytowane) Też myślę, że za dużo tego drewna masz takie wrażenie bałaganu to daje i zasłania rośliny. Całkiem efektownym i niedrogim zapychaczem przestrzeni jest żurawina wielkoowocowa - sprawdzone. EDIT: jak widać wyżej nie tylko u mnie sprawdzone Bardzo fajny pomysł z tym maskowaniem folii kostką. O mrówki się nie bój, jeśli teraz nie jest dla nich za mokro to na pewno będzie po deszczu. Mrowiska nie będziesz miał. Edytowane 17 Czerwca 2009 przez Hubu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 ostatnio na allegro znalazłem wełniankę http://www.allegro.pl/item653861420_welnia...latifolium.html na torfowisko powinna być idealna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.sagan Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 nom wełnianka na pewno, troche czerwonego torfowca, żurawina, bagno zwyczajne i torfowisko wysokie jak sie patrzy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi