Skocz do zawartości

Torfowisko

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 37
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Jak w miarę dochodzenia nowych roślin będziesz usuwał te badyle to będzie git:) Wygląda bardzo fajnie , dobrze krawędzie zasłonięte , może coś napiszesz ze strony technicznej jak zrobiłeś torfowisko ?

Pozdro

Odnośnik do odpowiedzi

Moje rady:

- usun te pionowa brzoze z huba, bo to jest inna plaszczyzna niz cala reszta i psuje efekt wizualny

- ustal z ktorego miejsca bedzie najczesciej ogladane torfowisko i posadz rosliny zeby byly tak, ze najwyzszy na samej gorze, a najnizsze na dole. Jesli zas z kazdej strony bedzie rowno ogladane to w centrum daj najwyzsze, a naokolo coraz nizsze.

- dobry pomysl z patykami, ale pomysl czy nie warto poszukac jakiegos pniaka/badyla co ma dziury, sam w sobie wyglada fajnie, i moze jeszcze fartem jest porosniety mchem. wtedy go przytargaj na torfowisko, ustaw albo w jakims brzegu albo na srodku, do dziur nasyp torfu i posadz tam rosliny.

- sprobuj z innym rodzajem drewna - takie starsze sprochniale o fajnych ksztaltach

- no i nawazniejsze!!! koniecznie posadz tam rosiczke trawiasta ;)

pozdro

Odnośnik do odpowiedzi

josyn jak zaplace za rosiczke i dostane ja do ciebie to ja posadze dzieki za te rady

EDIT

bylem przed chwila na torfowisku sprawdzic jak tam roslinki i zobaczylem miliony mrowek pozamykaly wszystkie pulapki mucholowek(ale przynajmniej nie zdazyly uciec i juz mam z glowy ok 15 mrowek) ciagle wpadaja do kapturnic i dobrze bo przynajmniej roslinki sie najedza ale boje sie ze bede chcialy zalozyc na torfowisku gniazdo i bede przegryzac korzenie roslin mam sie bac czy raczej nie bo nie zaloza gniazda w tak mokrym podlozu

do Gawiena

kamienie to granit mialem je juz za domem lezaly sobie i czekaly nie wiadomo na co wiec je wziąlem i poukladalem potem zaczelem kopac dol tak ok 15 cm tylko ze kamienie stoja okolo 3 cm od dolu po wykopaniu dolu nasypalem troszke piasku potem dalem folie budowlana bo do oczka wodnego kosztowala 48 zl za metr bierzacy a w krabie za 2 metry bierzace zaplacilem niecale 7 zl. folie zlozylem 4 razy i wysypalem na to torf potem wody zeby namoczyc torf i w koncu roslinki. Na torfowisko wydalem niecale 70 zl i ok 3godz pracy.

musze jeszcze tylko kupic nasze polskie rosiczki i wszystko bedzie juz gotowe bo nitkowata mam juz zamowiona

przez wakacje jeszcze bede szukal jakiegos pniaka zeby rosiczki w nim posadzic ale nie tak latwo jest znaleźc taki pien jesli do lasu na sie 40 sekund drogi :) a co do tej huby to chyba ja oderwe i ten pieniek spróbuje jakos rozwalic zeby chociaż jedna rosiczke tam posadzic

Edytowane przez Mucholowka
Odnośnik do odpowiedzi

Też myślę, że za dużo tego drewna masz takie wrażenie bałaganu to daje i zasłania rośliny. Całkiem efektownym i niedrogim zapychaczem przestrzeni jest żurawina wielkoowocowa - sprawdzone. :D EDIT: jak widać wyżej nie tylko u mnie sprawdzone ;)

Bardzo fajny pomysł z tym maskowaniem folii kostką.

O mrówki się nie bój, jeśli teraz nie jest dla nich za mokro to na pewno będzie po deszczu. Mrowiska nie będziesz miał.

Edytowane przez Hubu
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.