Devilsh Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 Tak jak w temacie mam problem z Tłustoszem Tina (Pinguicula Tina) a mianowicie jak go kupiłem jakieś pół roku temu w sumie byla jeszcze zima bardzo ładnie rósł, bardzo intensywnie ale od jakiś 2 tyg. zaczęły mu się podwijać listki i ogólnie zmarniał od razu mowie ze regularnie go podlewam woda destylowana i trzymam na zachodnim parapecie bo niestety nie mam możliwości trzymania go na południowym. Jako podłoże mam torf phś 3.5 do 4,5 z domieszka jakiegoś żwiru ze sklepu zoologicznego do rybek akwariowych(takie białe kamyczki). Proszę o szybką odpowiedz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 A jest może oblepiony małymi czarnymi muszkami? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 Białe kamyczki - pewnie marmur , zatwardza wodę w akwarium ,więc destylówce też da radę.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devilsh Napisano 17 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2009 Co do tych muszek to tak, są przylepione do liści ale moim zdaniem są to mszyce z kwiatka obok, a co do tego marmuru (żwirku), to mam zmienić całe podłoże tak? Tylko czym mogę go zastąpić czytałem ze perlit albo coś jeszcze ale w tej chwili nie pamiętam, tylko właśnie perlitu nie mogłem znaleść w żadnej kwiaciarni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 Podejrzewałem ziemiórki ale jak mówisz o mszycach to już wszystko jasne one lubią podwijać liście. Spryskaj czymś na szkodniki, na mszyce doby jest Decis. Podłoża nie musisz wymieniać, tłustoszom nie przeszkadza odkwaszanie podłoża właściwie to nawet lubią trochę wapna/dolomitu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devilsh Napisano 17 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2009 OK Dzięki za szybką odpowiedz już jutro kupię ten preparat na mszyce i mam nadzię że wszystko wróci do normy . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 Białe kamyczki - pewnie marmur , zatwardza wodę w akwarium ,więc destylówce też da radę.... z tego co widzę w twojej liście roślin to nie posiadasz żadnego tłustosza więc po co piszesz o zatwardzaniu wody? powracając do tematu zwalcz czymś mszyce podłożem się w ogóle nie przejmuj takie jakie jest jest dobre tłustosze lubią lekko zasadowe więc białe kamyczki są idealne na wszelki wypadek jak by walka z szkodnikami nie powiodła się to zrób sobie kilka sadzonek ze zdrowych liści Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devilsh Napisano 18 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2009 Co do sadzonek to już zrobiłem je jakiś miesiąc temu ale mogę się mylić, z 5 liści już mi wyosły małe tłustosze ale możliwe że mam ich 6 bo wydaje mi się, że z 1 liścia wyrosły mi 2 rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 18 Czerwca 2009 Share Napisano 18 Czerwca 2009 bardzo możliwe mnie kiedyś się udało z 1 liścia tiny uzyskać 4 roślinki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devilsh Napisano 22 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2009 Dzisiaj zauważyłem jeszcze że pojawia mi się glon (ale to już nie u tłustosza)i odrazu mam pytanie czy Tepsin zwalcza tez glon a jak nie to czy polecacie jakiś inny preparat, a wracając jeszcze do tego tłustosza to niestety mimo pozbycia się mszyc liście nadal się podwijają i odrazu chciałem napisać ze kiedy pisałem ze na liściach są mszyce to miałem na myśli tą lepką stronę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 z tego co widzę w twojej liście roślin to nie posiadasz żadnego tłustosza więc po co piszesz o zatwardzaniu wody[...] Może i tłustosza nie mam [niedługo zamawiam na Allegro], i się niezbyt na nich znam. A o zatwardzeniu wody piszę , gdyż o tym wiem . To , że ktoś dodał do podłoża dla tłustosza , nie oznacza ,że marmur jest wykorzystywany tylko w tym celu. W akwarystyce też niektórzy go używają..... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 ale zauważ że twoja wypowiedź brzmi jak by marmur miał zaszkodzić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devilsh Napisano 15 Lipca 2009 Autor Share Napisano 15 Lipca 2009 Niestety zauważyłem że moja Tina gnije od środka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 15 Lipca 2009 Share Napisano 15 Lipca 2009 no to szanse na uratowanie są znikome a nie za dużo podlewasz?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devilsh Napisano 15 Lipca 2009 Autor Share Napisano 15 Lipca 2009 Wątpię tym bardziej ze ziemie ciągle wysusza słońce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi