Skocz do zawartości

U. Gibba

Tom

Rekomendowane odpowiedzi

Przechodzę od razu do zdjęć .

Wiem ,że słabej jakości , lecz trudno jest zrobić opartem opartym o mikroskop.

powiększenie 50x:

292aa8k.jpg

fegtnq.jpg

fegtnq.jpg

I jeden z pojemników w którym trzymam:

b8925v.jpg

I drugi który okupują 3 małe krewetki RC;

2ibiwsz.jpg

Mam jeszcze w dwóch akwariach.

Edytowane przez Tom
Odnośnik do odpowiedzi

Też wcześniej próbowałem i nie udało mi się złapać ostrości przy większym zoomie żadnym sposobem. Ale zadowalający efekt uzyskałem zdejmując soczewkę w okularze mikroskopu. To nie wyeliminowało winiety ale znacznie poszerzyło pole widzenia.

PS: Odradzam grzebanie przy mikroskopie jeśli tej soczewki nie da się po prostu wykręcić. Uwaga na kurz.

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem też takie coś :

acyb14.jpg

Końcem tej wici [?] było przymocowane do szkiełka, i miał taką paszczę .

Wić się kurczyła i potem następował "wyrzut" paszczy do przodu . tak jakby coś łapała , gdyż podczas wyrzutu leciała otwarta , wracała już zamknięta [?].Przy powiększeniu 50x wyglądało to jak takie skaczące kropki. Szczegóły można zobaczyć przy 150x . poszukam jeszcze tego dzisiaj , jak znajdę zobaczę pod 300x i zrobię fotkę.

Wiecie co to mogło być. A czy U.gibba poradzi sobie ze złapaniem pantofelka ? Bo takowe żyjątka też widziałem.

Odnośnik do odpowiedzi

To porównując fotki wirczyków z obrazem z mojego mikroskopu , to nasuwa mi się twierdzenie ,że on jest całkiem dobry.

Mogę dać jeszcze fotki pokarmu , który [gdyby był żywy ] chętnie bym zaserwował mojemu pływaczowi. Chcecie?

PS: Ale pantofelki wsunie?

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
Gość pawelrebinowski
To porównując fotki wirczyków z obrazem z mojego mikroskopu , to nasuwa mi się twierdzenie ,że on jest całkiem dobry.

Mogę dać jeszcze fotki pokarmu , który [gdyby był żywy ] chętnie bym zaserwował mojemu pływaczowi. Chcecie?

PS: Ale pantofelki wsunie?

bardzo slabe i brzdkie nie postarales sie

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.