Tom Napisano 19 Czerwca 2009 Share Napisano 19 Czerwca 2009 (edytowane) Przechodzę od razu do zdjęć . Wiem ,że słabej jakości , lecz trudno jest zrobić opartem opartym o mikroskop. powiększenie 50x: I jeden z pojemników w którym trzymam: I drugi który okupują 3 małe krewetki RC; Mam jeszcze w dwóch akwariach. Edytowane 19 Czerwca 2009 przez Tom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 19 Czerwca 2009 Share Napisano 19 Czerwca 2009 Nie jest źle. Liczą się czasem tez i dobre chęci. Mała rada. Zakładam że używasz jakiś aparat kompaktowy, a nie komórkę. Jeśli masz możliwość ustaw max lub prawie max zoom. Wówczas pozbędziesz się tej czarnej winiety. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom Napisano 19 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2009 Próbowałem z zoomem . Wtedy widać tylko pomarańczową plamę . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 19 Czerwca 2009 Share Napisano 19 Czerwca 2009 Racja. Trzeba by załączyć manualne ustawianie ostrości w aparacie (o ile ma taki tryb) lub zablokować ustawianie ostrości i manewrować śrubą mikro i makrometryczną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 19 Czerwca 2009 Share Napisano 19 Czerwca 2009 Też wcześniej próbowałem i nie udało mi się złapać ostrości przy większym zoomie żadnym sposobem. Ale zadowalający efekt uzyskałem zdejmując soczewkę w okularze mikroskopu. To nie wyeliminowało winiety ale znacznie poszerzyło pole widzenia. PS: Odradzam grzebanie przy mikroskopie jeśli tej soczewki nie da się po prostu wykręcić. Uwaga na kurz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom Napisano 19 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2009 Wczoraj próbowałem wykręcić , bo jakiś pyłek się dostać . Ale niestety, nie da rady. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 19 Czerwca 2009 Share Napisano 19 Czerwca 2009 (edytowane) Próbka mojego zdjęcia spod mikroskopu. Niestety fotka eksperymentalna i pod pewnymi względami nie udana. W przyszłości więcej i lepiej Edytowane 19 Czerwca 2009 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom Napisano 19 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2009 U ciebie jest na biało , pewnie mikroskop z lusterkiem.... Ja mam z żarówką i niestety tło jest żółtopomarańczowe .... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 19 Czerwca 2009 Share Napisano 19 Czerwca 2009 To mikroskop z lampą. Aby tło było białe należy w aparacie zmienić balans bieli na żarowy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom Napisano 19 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2009 Widziałem też takie coś : Końcem tej wici [?] było przymocowane do szkiełka, i miał taką paszczę . Wić się kurczyła i potem następował "wyrzut" paszczy do przodu . tak jakby coś łapała , gdyż podczas wyrzutu leciała otwarta , wracała już zamknięta [?].Przy powiększeniu 50x wyglądało to jak takie skaczące kropki. Szczegóły można zobaczyć przy 150x . poszukam jeszcze tego dzisiaj , jak znajdę zobaczę pod 300x i zrobię fotkę. Wiecie co to mogło być. A czy U.gibba poradzi sobie ze złapaniem pantofelka ? Bo takowe żyjątka też widziałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 19 Czerwca 2009 Share Napisano 19 Czerwca 2009 Prawdopodobnie widziałeś wirczyka: http://biology.unm.edu/ccouncil/Biology_20.../vorticella.jpg Informacja na jego temat: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wirczyk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MATRIX Napisano 19 Czerwca 2009 Share Napisano 19 Czerwca 2009 (edytowane) Tutaj kilka moich zdjęć wykonanych kamerą mikroskopową (niestety słabszej jakości): http://www.owadozery.pl/forum/owadozery-po...opem-t1818.html Edytowane 19 Czerwca 2009 przez MATRIX Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom Napisano 19 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2009 To porównując fotki wirczyków z obrazem z mojego mikroskopu , to nasuwa mi się twierdzenie ,że on jest całkiem dobry. Mogę dać jeszcze fotki pokarmu , który [gdyby był żywy ] chętnie bym zaserwował mojemu pływaczowi. Chcecie? PS: Ale pantofelki wsunie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pawelrebinowski Napisano 3 Sierpnia 2009 Share Napisano 3 Sierpnia 2009 To porównując fotki wirczyków z obrazem z mojego mikroskopu , to nasuwa mi się twierdzenie ,że on jest całkiem dobry. Mogę dać jeszcze fotki pokarmu , który [gdyby był żywy ] chętnie bym zaserwował mojemu pływaczowi. Chcecie? PS: Ale pantofelki wsunie? bardzo slabe i brzdkie nie postarales sie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi