Marrom Napisano 6 Lipca 2009 Share Napisano 6 Lipca 2009 Zapraszam wszystkich do zapoznania się z pierwszym artykułem z cyklu "Domowe kultury in vitro" autorstwa Sativ. Artykuł znajduje się tutaj: http://flytrap.pl/content/view/151/68/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReD-GreeN Napisano 7 Lipca 2009 Share Napisano 7 Lipca 2009 ciekawe choć troche malo szczegółowe ...(mówie tylko o artykule Sativa nie licye stron ang ktre poda= Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 7 Lipca 2009 Share Napisano 7 Lipca 2009 Dla kompletnego laika perfect. (mówię - dla mnie) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 7 Lipca 2009 Share Napisano 7 Lipca 2009 To jest początek serii- będą o wiele bardziej szczegółowe, ten jest skierowany do ludzi którzy po raz pierwszy w życiu słyszą o in vitro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 7 Lipca 2009 Autor Share Napisano 7 Lipca 2009 Tak jak pisze Sativ. Artykuł jest wprowadzeniem do serii artykułów traktujących o in vitro roślin (które mam nadzieję pojawią się w wkrótce). Kolejne artykuły będą omawiały kolejne aspekty mikrorozmanżania prowadzonego w domu. Osoby zainteresowane szczegółami niestety muszą uzbroić się w cierpliwość. Zagadnienie jest dość trudne, materiałów na chwile obecną nie za wiele, dlatego prosimy o wyrozumiałość (szczególnie dla głównego autora artykułów). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 7 Lipca 2009 Share Napisano 7 Lipca 2009 Chwilowo najgorzej jest z czasem, dopiero w połowie sierpnia będę na dłuższą chwile w Polsce, wtedy też możecie się spodziewać następnych artykułów. Jesli macie jakieś uwagi merytoryczne/etc., coś ważnego jest pominięte- to piszcie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viper_19 Napisano 7 Lipca 2009 Share Napisano 7 Lipca 2009 (edytowane) Strasznie mi sie to podoba, jak widze w laboratoryjnym szkle dziesiątki malych roślinek. Czytając jednak inne twoje opisy dochodzę do wniosku, że bez małego labaratorium, w "kuchennych" warunkach, niepowodzeń będzie więcej, niż sukesów w postaci roślinek Mam takie pytanie: Czy taka sterylna komora, w której prowadzi się wszystkie te zabiegi mogłaby być zrobiona w domowych warunkach ? Wyobrażam to sobie w ten sposób, że będzie to prostopadłościan, np. z plexi, odpowiednio uszczelniony, z otworami na ręce i zamocowanymi na stałe solidnymi gumowymi rękawicami. Odpadałoby wtedy ciągłe sterylizowanie, wystarczyłoby to zrobić raz, a potem wszystko stałoby sobie w tym "pudełku", aż rośliny się usamodzielnią. Jest to realne, czy mam bujną fantazję ? ;-) Edytowane 7 Lipca 2009 przez viper_19 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 7 Lipca 2009 Share Napisano 7 Lipca 2009 Pięknie, łądnie ale nie dla kogoś kogo niestać na kupno roślinki za 30zł niestety. Poza tym kilka cieżkich prób po drodze jest drogą przez mękę dla normalnego czowieka - procesy sterylizacyjne, zakażenia, dobór odpowiedniego składu pożywki i hormonów itd. Potrzebny jest czas i pieniądze, samo się nie zrobi. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 7 Lipca 2009 Share Napisano 7 Lipca 2009 (edytowane) Artykuł bardzo fajny jako wprowadzenie do in vitro. Czekam z niecierpliwością na następne szczegółowe opisy. 2/2 próby mi nie wyszły, chętnie wchłonę jeszcze trochę informacji i czyjegoś doświadczenia Strasznie mi sie to podoba, jak widze w laboratoryjnym szkle dziesiątki malych roślinek. Czytając jednak inne twoje opisy dochodzę do wniosku, że bez małego labaratorium, w "kuchennych" warunkach, niepowodzeń będzie więcej, niż sukesów w postaci roślinek Mam takie pytanie: Czy taka sterylna komora, w której prowadzi się wszystkie te zabiegi mogłaby być zrobiona w domowych warunkach ? Wyobrażam to sobie w ten sposób, że będzie to prostopadłościan, np. z plexi, odpowiednio uszczelniony, z otworami na ręce i zamocowanymi na stałe solidnymi gumowymi rękawicami. Odpadałoby wtedy ciągłe sterylizowanie, wystarczyłoby to zrobić raz, a potem wszystko stałoby sobie w tym "pudełku", aż rośliny się usamodzielnią. Jest to realne, czy mam bujną fantazję ? ;-) To bardziej brzmi jak komora do pracy w próżni Komora przepływu laminarnego nie jest taka hermetyczna. Przednia ściana jest otwierana, a tylna to jakiś filtr blokujący wszelkie bakterie, spory i pyłki, przepuszcza tylko powietrze, które dalej płynie bez żadnych zawirowań (laminarnie) i wypływa przez otwartą ściankę. Ten ruch powietrza uniemożliwia zanieczyszczeniom dostanie się do środka. Nie utrudnia pracy tak jak "rękawice kosmonauty w akwarium" Mogłem coś pokręcić, jeśli tak to proszę nakrzyczeć Edytowane 7 Lipca 2009 przez Hubu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 9 Lipca 2009 Autor Share Napisano 9 Lipca 2009 viper_19 - takie rozwiązanie mija się z celem i szkoda pracy. Do takiej komory musiał byś co chwilę jakoś przenosić różne materiały - rośliny, pożywki itp. Dużo prostsze rozwiązanie to tzw. clenabox i dodatek do pożywki w postaci tzw. PPM. Szczegóły w przygotowaniu - cierpliwości. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 10 Lipca 2009 Share Napisano 10 Lipca 2009 Na stronie http://www.world-of-carnivores.com/tissue_culture.html macie opisy i informacje i doświadczenia człowieka który pracuje w cleanboxie- plastikowe prostopadłościenne pudełko bez 1 ściany. Dodatek PPM [plant preservative mixture- mieszanina izotiazolin które są inhibitorami enzymów oddechowych mikroorganizmów] pozwala na prawie całkowitą eliminacje zakażeń "z powietrza" [czyli niespodzianek które są obecne w powietrzu] Dodatkowo płukanie eksplantatów PPMem po sterylizacji pozwala na zabezpieczenie ich od niespodzianek które mogą złapać przy pasażowaniu etc. Pierwsze kultury zakładałem w cleanboxie na własnoręcznie robionych i mieszanych pożywkach [a o ich tym wtedy miałem blade pojęcie] i działały. Początki nigdy nie są łatwe, czy to znaczy ze nie warto próbować ? Niedługo bardziej rozbudowane artykuły Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 12 Września 2009 Share Napisano 12 Września 2009 Na dniach powinien zostać dodany kolejny art- jest już gotowy, pozostała tylko obróbka Tymczasem mam prawdziwą gratkę dla wszystkich zainteresowanych tematem- znalazłem w necie: Plants from Test Tubes: An Introduction to Micropropagation Summary: http://ebook30.com/link.php?id=aHR0cDovL3d...ktROQ==&w=1 Raczej dla bardziej zaawansowanych, ale każdy znajdzie coś ciekawego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 14 Września 2009 Autor Share Napisano 14 Września 2009 Artykuł jest w trakcie korekty. Jest konkretny, a co za tym idzie zasobny w treść. Nie chcę go popsuć więc proszę o cierpliwość zainteresowane nim osoby (a wiem, że takie są). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi