sativ Napisano 10 Lipca 2009 Share Napisano 10 Lipca 2009 Nasiona helek są bardzo ciężkie do zdobycia, maja one dość krótką żywotność więc dostanie ich w stanie nadającym się do użycia jest jeszcze cięższe. Jednak czasami zdarza sie cud i może komuś wpadną kiedyś w ręce Ja miałem to szczęście- ostatnio dostałem dziko zebrane nasiona z roślin matecznych: H.heterodoxa(Ptari Tepui) [bardzo mozliwy kros z sarracenioides] H.pulchella(Amuri Tepui) [bardzo możliwe krosy z czarną formą] i niespodziankę o której dowiedziałem sie po otwarciu paczki- 5 nasion H.sarracenioides z ptari. [reszty było po 20-30] Wszystkie nasiona sarracenioides i ok. połowę reszty władowałem w in vitro [0.2 MS, 25g sach/l 1ml PPM pH 5,7] każde nasiono/2 nasiona w osobny pojemnik. Sterylizacja 10, 12 i 15 min 5% aktywowany wybielacz. Nasionka wyglądają dość ciekawie- tutaj nasiona H. pulchelli, reszta była mniej pofałdowana. Reszta została wysiana "w grunt" w takich samych warunkach jak wysiewam nasiona dzbanków- torf z perlitem, warunki nizinne do kiełkowania. Wysiane zostały 6 lipca, jak coś się będzie działo będe informował. Niestety pierwszej świeżosci one nie są- ok. 3-3,5 miesięczne, ale mam nadzieje że jakoś sobie poradzą. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 9 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2009 Po 2 tygodniach "w gruncie" H. heterodoxa obdarowała mnie 1szymi kiełkami, w tej chwili ok. 80% nasion już wykiełkowało! H.pulchella w gruncie czeka do tej pory... Za to helki in vitro mile mnie zaskoczyły Nigdzie nie udało znaleźć mi się danych na temat sterylizacji nasion heliamfor, dlatego musiałem eksperymentować.... Na 20 probówek z nasionami 0% kontaminacji, kiełkowalność niska- głownie nasion sterylizowanych najłagodniej- 10 minut [myśle że 6-8 ze spokojem wystarczy] Wykiełkowało ok. 3 nasion heterodoxy, 1 pulchelli i 1 sarracenioides [miałem 5 nasion, myślałem że nic z tego nie wyjdzie a tu dzisiaj odkryłem ze gdzieś na szarym końcu stojaka kiełkuje sobie owa bardzo pospolita helka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi