Skocz do zawartości

Hodowla Heliamfor Z Nasion

Rekomendowane odpowiedzi

Nasiona helek są bardzo ciężkie do zdobycia, maja one dość krótką żywotność więc dostanie ich w stanie nadającym się do użycia jest jeszcze cięższe. Jednak czasami zdarza sie cud i może komuś wpadną kiedyś w ręce ;) Ja miałem to szczęście- ostatnio dostałem dziko zebrane nasiona z roślin matecznych: H.heterodoxa(Ptari Tepui) [bardzo mozliwy kros z sarracenioides] H.pulchella(Amuri Tepui) [bardzo możliwe krosy z czarną formą] i niespodziankę o której dowiedziałem sie po otwarciu paczki- 5 nasion H.sarracenioides z ptari. [reszty było po 20-30]

Wszystkie nasiona sarracenioides i ok. połowę reszty władowałem w in vitro [0.2 MS, 25g sach/l 1ml PPM pH 5,7] każde nasiono/2 nasiona w osobny pojemnik. Sterylizacja 10, 12 i 15 min 5% aktywowany wybielacz.

Nasionka wyglądają dość ciekawie- tutaj nasiona H. pulchelli, reszta była mniej pofałdowana.

P1020011__Rozdzielczość_Pulpitu_.JPG

Reszta została wysiana "w grunt" w takich samych warunkach jak wysiewam nasiona dzbanków- torf z perlitem, warunki nizinne do kiełkowania.

Wysiane zostały 6 lipca, jak coś się będzie działo będe informował. Niestety pierwszej świeżosci one nie są- ok. 3-3,5 miesięczne, ale mam nadzieje że jakoś sobie poradzą.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 weeks later...

Po 2 tygodniach "w gruncie" H. heterodoxa obdarowała mnie 1szymi kiełkami, w tej chwili ok. 80% nasion już wykiełkowało! :D H.pulchella w gruncie czeka do tej pory...

Za to helki in vitro mile mnie zaskoczyły :D Nigdzie nie udało znaleźć mi się danych na temat sterylizacji nasion heliamfor, dlatego musiałem eksperymentować.... Na 20 probówek z nasionami 0% kontaminacji, kiełkowalność niska- głownie nasion sterylizowanych najłagodniej- 10 minut [myśle że 6-8 ze spokojem wystarczy] Wykiełkowało ok. 3 nasion heterodoxy, 1 pulchelli i 1 sarracenioides :D [miałem 5 nasion, myślałem że nic z tego nie wyjdzie a tu dzisiaj odkryłem ze gdzieś na szarym końcu stojaka kiełkuje sobie owa bardzo pospolita helka :D

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.