chroman91 Napisano 11 Lipca 2009 Share Napisano 11 Lipca 2009 (edytowane) od 7-8 miesiecy jestem posiadaczem n. rebeca sopper dzbanki ktore byly oczywiscie uschly i czekam na nowe ale...... niemoge sie doczekac wasy na lisciach sa a dzbanki nie rosna obok niego stoi n vantrata mam go 2-3 miesiace krocej ale 1 dzbanek juz ma i rosna kolejne przy rebece jeszcze musze czekac?? wilgotnosc mam w granichach 60-70% stoi u mnie w pokoju w ktorym najdluzej swieci slonce ze wszystkich pomieszczen ( nie wiem jakie to okno ale chyba wschodnie) czekam na wasz odpowiedzi pozdrawiam Edytowane 11 Lipca 2009 przez chroman91 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0b3kk Napisano 11 Lipca 2009 Share Napisano 11 Lipca 2009 Witam, Wschodnie okno dobre dla dzbankow, byle nie poludniowe bo za silne. 60-70% to moze byc dla niego za malo, u mnie w domu jest 75-85 i jest ok. wsadz go do terra najlepiej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati43 Napisano 11 Lipca 2009 Share Napisano 11 Lipca 2009 80% w domu ? To ty musisz mieć istne wiwarium na ścianach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 11 Lipca 2009 Autor Share Napisano 11 Lipca 2009 hmmm mam akwa 80 l narazie sa w nim ryby i ze 200 krewetek ale zastanawiam sie czy nie zrobiz z tego terra na dzbanki mam tam oswietlenie 2x 20W jedna biala druga czerwona nie pamietam dokladnie barwy moze w niedlugim czasie nastapi zmiana ekspozycji akwa:) no chyba ze bez terra rebeca pusci dzbank Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0b3kk Napisano 11 Lipca 2009 Share Napisano 11 Lipca 2009 (edytowane) 80% w domu ? To ty musisz mieć istne wiwarium na ścianach. Nie, moge miec nowoczesny dom.. Taki %% wilgotnosci jest lepszy niz te 40 czy tam 50 jak jest zwykle, lepszy dla czlowieka, ofc , a i droga zainteresowan to tez dla roslinek . A i grzyb mi sie nie osadza jak to palnął jeden z pro uzytkownikow tego forum. Edytowane 11 Lipca 2009 przez d0b3kk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 11 Lipca 2009 Share Napisano 11 Lipca 2009 na poludniowym oknie super rosnie mi ventrata i sanguinea wiec nie jest za silne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0b3kk Napisano 11 Lipca 2009 Share Napisano 11 Lipca 2009 Hmm, ja bardziej z teorii moglbym powiedziec, ze poprostu na poludniowym oknie moga sie "poparzyc" zalezy jeszcze jakie masz to okno i jak to swiatlo pada.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 11 Lipca 2009 Share Napisano 11 Lipca 2009 Wtedy rozprasza się słońce np. firanką. Jest jasno przez długą część dnia, ale nie pada tak prażące słońce. Nie sama intensywność światła się liczy, ale także długość "dnia". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0b3kk Napisano 11 Lipca 2009 Share Napisano 11 Lipca 2009 Dzieki za porade, hddk . Jednak piszacy roznorakie poradniki o dzbankach i parapetach poludniowych popelnili blad. Ale na taras po poludniowej stronie czy cus to nie bardzo . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 11 Lipca 2009 Share Napisano 11 Lipca 2009 Wiadomo że dzbanek dzbankowi nierówny i są bardziej i mniej tolerancyjne, to oczywista oczywistość. W wielu przypadkach to kwestia aklimatyzacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi