Skocz do zawartości

Akwa 80l Na Terra Dla Roslin

chroman91

Rekomendowane odpowiedzi

zamierzam przerobic swoje akwarium 80 na pomieszczenie dla dzbanecznikow

jak bede mial tam oswietlenie 2x18w to nie bedzie to za duzo??

i jesli w pokrywie zamontuje jakis maly wiatraczek ktory chodzil by tyle samo co oswietlnie to zapobieg by on rozprzestrzenianiu sie plesni??

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatraczek zupelnie zbedny. Co do oswietlenie to im wiecej tym lepiej ale 2*18 starczy choc jesli nic nie masz z oswietlenia to zainwestuj w T5. 80l nie wiele mi mowi lepsze byly by wymiary.

Odnośnik do odpowiedzi

65x32x37 ostatnie to wysokosc

wiatraczek zbedny?? wystarczy ze zostawie jakas szczeline od gory?

Ja akurat jestem zwolennikiem małego wiatraczka włączanego chociaż na kwadrans dziennie, ale u mnie nawet na parapecie potrafi wdać się pleśń. Tylko wiatraczek musi zasysać świeże powietrze, a nie być w środku i mielić stęchliznę ;) Więc szczelinę możesz sobie zostawić, a wiatraczek w każdej chwili możesz dołożyć.

Akwa dla dzbanków ciut niskie, ale na początek może być, póki dzbanki w górę nie urosną. W taką długość wejdą albo 2x18W T8 albo 2x24W T5. Jedna świetlówka roślinna typu Sylvania Gro-Lux, Narva Biovital, ewentualnie Philips Aquarelle, a druga z białym światłem i dużym strumieniem świetlnym (dużo lumenów), najlepiej o barwie 6500 K (cool daylight), ewentualnie 4000 K.

Odnośnik do odpowiedzi

nie znam sie na swietlowkach ale podam jakie oznakowanie maja dotychczasowe swietlowki

1: LF 18W 54-765 1000 lm

2:L 18 W 854

to akwa bylo przez jakis rok max puzniej bym zamowil u szklarza badz sam zrobil szklane terra z wentylacja i suwanymi przednimi szybami o duzo wiekszych rozmiarach niz to akwa

Edytowane przez chroman91
Odnośnik do odpowiedzi

Świetlówki na kolana nie powalają. Jeśli nie ma producenta i typu, to po prostu zwykłe, tanie białe lampy. Pierwsza o świetle 6500 K, czyli zimnym białym, druga ciut cieplejsza 5400 K. Strumień świetlny pierwszej jest przeciętny, drugiej nieznany. Na pewno składając nowy zestaw dobrałbyś trochę lepsze świetlówki (mocniejsze lub o widmie światła bardziej wspomagającym wzrost roślin), ale jeśli nie chcesz inwestycji to kieruj się zasadą, że każde doświetlenie jest lepsze niż żadne.

Odnośnik do odpowiedzi

Co nie zmienia faktu, że to dalej zwykłe, białe świetlówki ;) Standardowo w pokrywach do małych akwariów raczej nie montuje się specjalistycznego oświetlenia. Ale takie oświetlenie też zawsze coś daje i w wielu przypadkach, nawet jeśli nie okaże się idealne, to na pewno pomocne.

Odnośnik do odpowiedzi

Załóżmy, że druga świetlówka też nie powala strumieniem i wyciąga max. 1000 lumenów, więc masz jakieś 2000 lm na ~2000 cm2 powierzchni akwarium. Wychodzi w uproszczeniu około 1 lm/cm2. Ja doświetlałem mniejsze akwa jedną żarówką 23W/1400 lm (wychodziło ok. 1,15 lm/cm2), ale za dnia dochodziło światło dzienne z południowego okna. Bez problemu rosły i dzbankowały wszystkie moje dzbanki: ventrata, ventricosa, sanguinea, hookeriana, bicalcarata, northiana i albomarginata. W takim samym świetle rosła też heliamfora heterodoxa x minor.

Wszystkie wymienione przez Ciebie rośliny generalnie nadają się do akwarium. Pozostaje sprawdzenie jakie są temperatury w akwarium za dnia/nocą/w słońcu/itp. i porównanie ich z wymaganymi temperaturami przez konkretne rośliny. Cefalotusy są podatne na gnicie, więc hodowla ich w akwarium jest obarczona lekkim ryzykiem. Za to mając na względzie wypowiedzi innych hodowców, rosną w takich warunkach lepiej.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.