Skocz do zawartości

Grzyb?

Ness

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. :]

Mam pytanie. Mam pięknie rozwijającą się muchołówkę, jednak parę dni temu na podłożu (pojęcia nie mam jakiego rodzaju jest owo podłoże, bo od kupienia minęło zaledwie parę tygodni i jeszcze nie przesadzałam) pojawiły się takie cosie .

Nie są to robaczki, ani larwy, ani (jak mi się wydaje) mech. Bardziej przypomina to jakieś grzyby.

Nie byłoby problemu, usunęłabym zarazę i tyle, tylko, że świństwo zaczęło mi wchodzić na roślinkę. I rodzi się pytanie : mam to usunąć, czy nie przejmować się i zostawić. Jeśli to pierwsze, to jak mam to zrobić? Przywarło to do muchołówki tak, że nie da się za bardzo zdrapać tego, bez uszkodzenia rosliny.

Roślinka ma wodę destylowaną, podłoże wilgotne i maksimum światła, jakie mogę jej dać. Co jednak wcale nie znaczy, że jest go bardzo dużo ;] (póki co nie jest doświetlana). Zaczyna kwitnąć, więc warunki ma chyba odpowiednie. :]

Orientuje się ktoś, co to może być i jak temu zaradzić?

Odnośnik do odpowiedzi

To wykwity soli. Jeśli muchołówka jest duża to nie powinny jej już zaszkodzić. Powstają ponieważ podłoże jest słabej jakości albo roślina była wcześniej podlewana twardą wodą. Możesz przesadzić roślinę do nowego podłoża.

EDIT: Upss odpowiedzi już się pojawiły, sorry za dublowanie :P

Edytowane przez Hubu
Odnośnik do odpowiedzi

Szukałam, szukałam. Jednak jako laik w kwestii roślin owadożernych pojęcia nie miałam o istnieniu czegoś takiego. Jak więc miałam tego szukać? ;]

Ale już jasne. Dzięki ogromne. :]

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.