1w0na Napisano 16 Lipca 2009 Share Napisano 16 Lipca 2009 Będąc nad morskim okiem (dokładnie to nie konkretnie tam, ale nie zdradzam miejsca ). Zauważyłam tą roślinkę przez czysty przypadek idąc sobie zwyczajnie po ścieżce. Porównuje zdjęcia i wydaje mi się że to właśnie jest sphagnum, ale patrząc na fotki to wyglądają na takie soczyste i wilgotne, a te były raczej suche w dotyku, rosły w zacienionym przez drzewa miejscu. Między strumykiem, a nimi dzieliła dość szeroka ścieżka. Zresztą nie widziałam żywego na oczy więc zadaje tu pytanie... Czy to jest mech sphagnum? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 16 Lipca 2009 Share Napisano 16 Lipca 2009 Tak, to jest sphagnum. Te "główki" są charakterystyczne dla torfowców. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 16 Lipca 2009 Autor Share Napisano 16 Lipca 2009 No właśnie po tych "główkach" skojarzyłam. Dlatego zrobiłam zdjęcia, żeby sobie sprawdzić czy to faktycznie to jest to. Po za tym tego tam było mnóstwo, aż mnie zdziwiło. Zawsze myślałam sobie, że to sobie rośnie w niewielkich skupiskach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 16 Lipca 2009 Share Napisano 16 Lipca 2009 No sphagnum, jak dawają na forum zdjęcia z torfowisk, to mnóstwo jest go. Ale że mało wilgotny? Na torfowiskach, to przecież chyba w mokradłach przebywa? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 17 Lipca 2009 Share Napisano 17 Lipca 2009 (edytowane) Torfowiec w lesie często jest wysuszony na wiór, szczególnie na około drzew gdzie się jakby unosi na pniu (nieraz robi się prawie biały). Po deszczu wygląda zupełnie normalnie. Na torfowisku jak ma wodę non stop zwykle jest kilka razy większy - widziałem "główki" po 4 cm średnicy w jednym miejscu. Edytowane 17 Lipca 2009 przez Hubu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chicken Napisano 18 Lipca 2009 Share Napisano 18 Lipca 2009 u mojej babci jest tego mnóstwo i chyba to jest shagnum spróbuje jutro pyknąć fotki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi