szpako85 Napisano 17 Lipca 2009 Share Napisano 17 Lipca 2009 Witam coś niedobrego zaczyna się dziać z moją muchołówką tzn jedną pułapka z ofiarą czernieje i lekko rożek jej liścia a także rożek drugiego liścia oraz "łodyga" rośliny nie wiem co to za przyczyna poniżej zamieszczam zdjęcia. Dodam że roslina jest półtora tygodnia po zakupie i posadzeniu w nową ziemie (torf 3.5-4.5 woda deszczówka przez podsiąkanie a słońce 9h bezpośrednio na dworze i 4h na parapecie przez szybe) reszta liści jest zdrowa i rozwija sie prawidłowo tzn wypuszcza nowe liscie. Jeszcze moje pytanie w 4pułapkach są zdobycze czy to nie za dużo zamkniętych pułapek? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati43 Napisano 17 Lipca 2009 Share Napisano 17 Lipca 2009 spaliło słoneczko, poza tym za płytko w torfie siedzi. Na dwór niech siedzi cały czas, takie przenoszenie może tylko zaszkodzić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szpako85 Napisano 17 Lipca 2009 Autor Share Napisano 17 Lipca 2009 mati43 o ile głębiej trzeba w torf wsadzić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 17 Lipca 2009 Share Napisano 17 Lipca 2009 Tak aby bulwa była cała zakryta ( biała część rośliny). Obumarłą pułapkę obetnij. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szpako85 Napisano 18 Lipca 2009 Autor Share Napisano 18 Lipca 2009 (edytowane) Podsypałem około 1cm torfu może tak być? Samą pułapkę obciąć czy wraz z liściem? Edytowane 18 Lipca 2009 przez szpako85 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 18 Lipca 2009 Share Napisano 18 Lipca 2009 obetnij z liściem jak najbliżej bulwy przynajmniej ja tak robie póki roślina wypuszcza nowe liście to nie ma się co przejmować tym że starsze obumierają Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 18 Lipca 2009 Share Napisano 18 Lipca 2009 I to jest najwieksza glupota jaka mozna robic obcinajac caly lisc gdy tylko pulapka jest sucha. Obetnij sama pulapke a lisc wtedy kiedy uschnie. Dokladny opis hodowli powinien pojawic sie kolo sierpnia jak marrom wroci z wakacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4rafko4 Napisano 18 Lipca 2009 Share Napisano 18 Lipca 2009 Zrob tak jak mowi Paulo taki sposob bedzie najbardziej odpowiedni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szpako85 Napisano 18 Lipca 2009 Autor Share Napisano 18 Lipca 2009 Obciąłem samą pułapkę. Panowie to co zrobić żeby uniknąć dalszych poparzeń rosliny? trzymać ja na oknie (4h słońca) czy na dworze cały czas (więcej słońca) ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 18 Lipca 2009 Share Napisano 18 Lipca 2009 NIe przejmuj się tym wogóle spalą się a na ich miejsce wyrosna ładniejsze i silniejsze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szpako85 Napisano 19 Lipca 2009 Autor Share Napisano 19 Lipca 2009 czyli dalej ile się da na słońce bezpośrednie a później na okno? nie przeszkadza takie przenoszenie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 19 Lipca 2009 Share Napisano 19 Lipca 2009 Ona wogole powinna byc caly czas w bezposrednim sloncu:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szpako85 Napisano 19 Lipca 2009 Autor Share Napisano 19 Lipca 2009 Wiem wiem tylko mi chodzi czy jej nie szkodzi raz bezpośrednie słońce a później przez szybe? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReD-GreeN Napisano 19 Lipca 2009 Share Napisano 19 Lipca 2009 nie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szpako85 Napisano 19 Lipca 2009 Autor Share Napisano 19 Lipca 2009 A więc te poparzenia to norma i nie ma co sie tym przejmować? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi