Fendi Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 Witam, Mam pytanie otóż w niedalekiej przyszłości (albo dalekiej:() planuje zakupić sobie muchołówkę lub kapturnice. Tylko problem tkwi w tym, że okna mam od strony północnej i wschodniej. Wiem, że północne odpada, ale czy na wschodnim oknie wymienione przeze mnie kwiaty mają szansę przeżyć? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 21 Lipca 2009 Share Napisano 21 Lipca 2009 Przeżyć oczywiście. Ale np takowa muchołówka nie będzie Cię mogła zaszczycić pięknie wybarwionymi pułapkami, a co do kapturnicy to nie wiem gdyż nie hoduję. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReD-GreeN Napisano 21 Lipca 2009 Share Napisano 21 Lipca 2009 będziesz miał troche bardziej "liściaste" liście(większą powierzchnie do fotosyntezy będą potrzebować) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killer_88 Napisano 21 Lipca 2009 Share Napisano 21 Lipca 2009 hoduje kapturnice na wschodnim oknie i efekty sa zadowalajace co roku papuzia i chelsonii kwitna a reszta jest ladnie wybarwiona Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 21 Lipca 2009 Share Napisano 21 Lipca 2009 (edytowane) jak dla mnie meczarnia, mowie o kapturnicy. ja bym tego nie robil, nie bedzie az tak okazala jak na poludniu. nie bedziesz mogl jej po prostu wyniesc na zewnatrz od wiosny do jesieni?? Edytowane 21 Lipca 2009 przez masiol90 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fendi Napisano 21 Lipca 2009 Autor Share Napisano 21 Lipca 2009 jak dla mnie meczarnia, mowie o kapturnicy. ja bym tego nie robil, nie bedzie az tak okazala jak na poludniu. nie bedziesz mogl jej po prostu wyniesc na zewnatrz od wiosny do jesieni?? Od wiosny do jesieni nie byłoby problemu bo mam ogród od strony wschodniej. Tylko co zrobić, jak będą ulewy. Aha a jaką kapturnice byście ew. polecili? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 21 Lipca 2009 Share Napisano 21 Lipca 2009 lepiej w ogrodzie od strony wschodniej niz na parapecie.deszcze?? na poczatku pewnie powyginaja liscie ale juz kolejne beda duzo mocniejsze i ladniejsze, wiec takie dzialanie Ci sie oplaci.ja trzymam swoje kapturki na dworku od wiosny do jesieni i rosna super. jakie?? kazda sie nadaje na przebywanie na zewnatrz w tym okresie.najbardziej wytrzymala z reguły jest purpurowa.wybor nalezy do Ciebie.ja polecam sarracenia minor, moja ulubiona. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 21 Lipca 2009 Share Napisano 21 Lipca 2009 U mnie na zachodnim balkonie krzyżówki mają się dużo lepiej od czystych gatunków dlatego tamte wywaliłem do ogrodu. Nie polecam flavy jeśli nie masz południowego okna. Ona bez ogromnej ilości światła po prostu nie rośnie dobrze... przynajmniej u mnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 22 Lipca 2009 Share Napisano 22 Lipca 2009 zgadzam sie z Toba w 100%. flava to wyjatkowo swiatlolubna kapturnica. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 22 Lipca 2009 Share Napisano 22 Lipca 2009 Wschodnie okno w ostateczności OK dla muchołówki ale jesienią będzie słabo rosła, wiosną też będzie się długo "zbierać". Lepiej inną roślinkę sobie kupić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fendi Napisano 22 Lipca 2009 Autor Share Napisano 22 Lipca 2009 Rosiczke, albo kapturnice? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
forst12 Napisano 22 Lipca 2009 Share Napisano 22 Lipca 2009 Na okno wschodnie może być rosiczka, ale nie każda będzie dobrze rosła. Najlepiej z takimi warunkami poradzi sobie capensis, aliciae i ja też trzymałem na wschodnim nidiformis, madagascariensis i także dobrze rosły. Moim zdaniem najlepiej na wschodnim rosną tłustosze 'Tina' albo 'Weser', a jeżeli bardzo zależy tobie na kapturnicy to wybrałbym purpurea albo psittacina. Na wschodnim oknie możesz też trzymać dzbaneczniki, polecam ventricosa x alata (ventrata), chociaż zimą nie masz co liczyć na dzbanki bez doświetlania. Wybór należy do ciebie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fendi Napisano 22 Lipca 2009 Autor Share Napisano 22 Lipca 2009 No na dzbanecznika wciąż czekam. I nie mogę się doczekać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi