Skocz do zawartości

Muchołówka I Kapturnica Na Wschodnim Oknie.

Fendi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie otóż w niedalekiej przyszłości (albo dalekiej:() planuje zakupić sobie muchołówkę lub kapturnice. Tylko problem tkwi w tym, że okna mam od strony północnej i wschodniej. Wiem, że północne odpada, ale czy na wschodnim oknie wymienione przeze mnie kwiaty mają szansę przeżyć?

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie meczarnia, mowie o kapturnicy. ja bym tego nie robil, nie bedzie az tak okazala jak na poludniu. nie bedziesz mogl jej po prostu wyniesc na zewnatrz od wiosny do jesieni??

Edytowane przez masiol90
Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie meczarnia, mowie o kapturnicy. ja bym tego nie robil, nie bedzie az tak okazala jak na poludniu. nie bedziesz mogl jej po prostu wyniesc na zewnatrz od wiosny do jesieni??

Od wiosny do jesieni nie byłoby problemu bo mam ogród od strony wschodniej. Tylko co zrobić, jak będą ulewy. Aha a jaką kapturnice byście ew. polecili?

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej w ogrodzie od strony wschodniej niz na parapecie.deszcze?? na poczatku pewnie powyginaja liscie ale juz kolejne beda duzo mocniejsze i ladniejsze, wiec takie dzialanie Ci sie oplaci.ja trzymam swoje kapturki na dworku od wiosny do jesieni i rosna super.

jakie?? kazda sie nadaje na przebywanie na zewnatrz w tym okresie.najbardziej wytrzymala z reguły jest purpurowa.wybor nalezy do Ciebie.ja polecam sarracenia minor, moja ulubiona.

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na zachodnim balkonie krzyżówki mają się dużo lepiej od czystych gatunków dlatego tamte wywaliłem do ogrodu. Nie polecam flavy jeśli nie masz południowego okna. Ona bez ogromnej ilości światła po prostu nie rośnie dobrze... przynajmniej u mnie.

Odnośnik do odpowiedzi

Wschodnie okno w ostateczności OK dla muchołówki ale jesienią będzie słabo rosła, wiosną też będzie się długo "zbierać". Lepiej inną roślinkę sobie kupić

Odnośnik do odpowiedzi

Na okno wschodnie może być rosiczka, ale nie każda będzie dobrze rosła. Najlepiej z takimi warunkami poradzi sobie capensis, aliciae i ja też trzymałem na wschodnim nidiformis, madagascariensis i także dobrze rosły. Moim zdaniem najlepiej na wschodnim rosną tłustosze 'Tina' albo 'Weser', a jeżeli bardzo zależy tobie na kapturnicy to wybrałbym purpurea albo psittacina. Na wschodnim oknie możesz też trzymać dzbaneczniki, polecam ventricosa x alata (ventrata), chociaż zimą nie masz co liczyć na dzbanki bez doświetlania. Wybór należy do ciebie :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.