Skocz do zawartości

Mini Paladarium

Skolilaj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zależy mi na zrobieniu paladarium (czy jak mu tam). Nie chodzi mi o tom aby było tam dużo roślin, tylko choćby jeden gatunek, ale żeby ładnie wyglądał. Jego wymiary to 20cmx30cmx20cm (wysokośćxszerokośćxgłębokość) - mówiłem, że mini.

Oto ono:

post-2812-1248379272_thumb.jpg

Oto jak chcę go rozplanować:

post-2812-1248379326_thumb.jpg

różowy - keramzyt

brązowy - torf

zielony - mech torfowiec

żółty - roślinki ;)

niebieski - drewniana przykrywka, a w niej żarówka

Parę pytań:

1.Jaka żarówka (kompletnie się na tym nie znam)?

2.Jakie rośliny najlepsze (tak jak mówiłem nie zależy mi na super rzadkich gatunkach, tylko na wyglądzie)? Myślałem nad pływaczem (nigdy nie miałem z nim doczynienia) nad capensisami i jakimś tłustoszem, ewentualnie rosiczka trawiasta.

3.Jak coś jeszcze nie tak to mówcie.

Edit:

Właśnie przeczytałem, że pływacze lubią bardzo wysoką wilgotność, a mi bardzo się podobają, więc chyba się n takowego zdecyduje. Tylko jaki gatunek?

Ten mi sie podoba (obrazek z googli):

http://www.owadozery.pl/images/galeria/utr...aria-livida.jpg

Edytowane przez Skolilaj
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 32
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Co do żarówy, to będziesz miał kiepsko dobrać, bo nie wiem co się tam zmieści, jakieś mało Watt, bo tam po przekątnej chyba 36cm wychodzi.

Co do roślin to wydaje mi się, że pływacz będzie mało efektowny. Jak ma wyglądać, to rosice i jakąś Ventratę, dzbanecznika, który jest mało wymagający i szybko urośnie i będzie miał duże dzbanki. Możesz nawet tanio kupić dużego. I będzie to wyglądało fajnie.

Gdzie chcesz to postawić? Nie przyda się jakaś wentylacja, żeby tam nie zapleśniało wszystko, a jak będzie na słońcu to się to wszystko w środku nie zagotuje? Pomyśl o tym.

Odnośnik do odpowiedzi

Stoi na biurku 2m od okna i za monitorem - z tond potrzebna żarówka. Wentylacja hmmm - wiatraczek pc zabudowany w przykrywkę chyba wystarczy. Właśnie wolałbym jednak pływacza, a nie dzbanecznika, czy rosiczkę, bo jak zarośnie to takie fajne wrażenie bagnistej łąki sprawia - a o to mi chodzi. A czy torf może leżeć na keramzycie, czy ma być jakoś oddzielony?

Odnośnik do odpowiedzi

Świetlówki to wejdą max. 8W i to po skosie. Szkoda zachodu, już chyba lepiej oprzeć to na świetlówce kompaktowej (żarówce energooszczędnej). Problemem może być dość wysoka temperatura takich świetlówek. Wiatraczek 50mm zasilany z kompa lub ładowarki od komórki wystarczy.

Torf można oddzielić od keramzytu jakąś agrowłókniną lub czymś podobnym, żeby torf się nie mieszał z keramzytem, ale nie jest to koniecznie wymagane.

Z łatwych pływaczy możesz też poszukać U. sandersonii. A jak ma rosnąć w torfowcu, to może U. calycifida. A rosiczki to raczej te, które znoszą wysoką wilgotność, np. D. prolifera lub D. adelae. Na dzbanecznika to za małe akwarium, no chyba że sadzonka na pół roku :)

Odnośnik do odpowiedzi

A ta świetlówka 8w by nie wystarczyła?

Edit:

U. sandersonii mi się podoba. ;]

Btw tą świetlówkę można kupić w zwykłym sklepie z żarówkami,

a agrowłókninę można w zwykłym ogrodniczym? :P

Edytowane przez Skolilaj
Odnośnik do odpowiedzi

u sandersoni może śmiało tam rosnąć, dodałbym tam jeszcze inne łatwo kwitnące pływacze w różnych kolorach np - chrysantha, prehensilis - żółte, parthenopipes białe z ładnym ozdobnym niebieskim motywem, fioletowe pubescens, można też dać różowe calycyfide, alpine, no wybór jest duży :)

jakbyś był zainteresowany starterami to mogę ci odsprzedać. :)

Odnośnik do odpowiedzi

jakbyś był zainteresowany starterami to mogę ci odsprzedać. :)

Jak wygląda wysyłka roślin owadożernych pocztą (tu pływaczy)? Mam na myśli to, jak one są pakowane (nigdy nie miałem doczynienia z wysyłką roślin pocztą). Nie są duże więc chyba nie ma problemu.

Mnie interesują jakieś z raczej drobnymi liśćmi, a się na nich nie znam, więc poleććie* jakieś. ;)

*Długo się zastanawiałem jak poprawnie napisać to słowo :D

Edit:

Btw jak potem podlewać te rośliny w tym? ^^

Edytowane przez Skolilaj
Odnośnik do odpowiedzi

Btw jak potem podlewać te rośliny w tym?

Zostawiasz przy rogu wolne miejsce do samego keramzytu, ewentualnie wtykasz plastikową rurkę. Można też w jednym miejscu akwarium zrobić niżej położone "jeziorko".

Co do żarówek to poszukaj takich ze światłem zimnym (6500 K, kod 865) lub w ostateczności neutralnym (4000 K, kod 840). Te ze światłem 2700 (827) czyli ciepłym świecą na żółtawo i moim zdaniem niezbyt ładnie to będzie wyglądać. No i wg obiegowych opinii widmo 6500 czy 4000 jest lepsze niż 2700 :)

Odnośnik do odpowiedzi

Zostawiasz przy rogu wolne miejsce do samego keramzytu, ewentualnie wtykasz plastikową rurkę. Można też w jednym miejscu akwarium zrobić niżej położone "jeziorko".

Czyli jak "podleje keramzyt" to rośliny też się podleją? Czy mam go podlać do takiego poziomu, aby woda dotykała torfu?

Jak wejdę do sklepu i dam gościowi kartkę z napisem "Żarówka 8wat ze światłem zimnym (6500 K, kod 865)" to będzie wiedział o co chodzi? :D

Mam jeszcze takie pytanie trochę nie do tematu:

Jak można na stałe posadzić dzbanecznika w terra, skoro mój ventrata ma już 75cm i nie wygląda jakby miał przestać rosnąć. Chyba mi nie powiedzie, że ludzie mają takie wysokie terra?

Edytowane przez Skolilaj
Odnośnik do odpowiedzi

co do wysyłki to pływacze z drobnymi liskami są najprosztszymi roślinami do pakowania :)

tylko że drobne pływacze lepiej rosną w torfie

Edytowane przez emiliano
Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak "podleje keramzyt" to rośliny też się podleją? Czy mam go podlać do takiego poziomu, aby woda dotykała torfu?

Tak żeby torf był mokry, a pływacza chyba ciężko przelać ;) Keramzyt tam służy bardziej do obserwowania poziomu wody.

Jak wejdę do sklepu i dam gościowi kartkę z napisem "Żarówka 8wat ze światłem zimnym (6500 K, kod 865)" to będzie wiedział o co chodzi? :D

Jak nie będzie wiedział, to średnio się nadaje na stoisko z elektryką. Tyle że u nas z 6400 dostępne są chyba jedynie Philips Tornado i Polux.

Co do N. ventrata:

1. Mają.

2. Ventrata nie wymaga terra, a nie wszystkie rosną w takim tempie.

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli w pn idę na zakupy:

1.Paczkę keramzytu.

2.Torf czysty (ph 3,5-4,5).

3.Parę kępek mchu torfowca.

4."Żarówkę 8wat ze światłem zimnym (6500 K, kod 865)" Philips Tornado/Polux.

5.Wiatraczek pc.

Jak czegoś zapomniałem to mówić.

Oczywiście jak już wszystko będzie to pływacze od emiliano (kontakt pw). ;)

Edit:

Poprawki

Edytowane przez Skolilaj
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.