Skocz do zawartości

Darlingtonia Z Nasion

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam kilka pytan dotyczacych Darlingtoni, pytam poniewaz odpowiedzi nie uzyskalem na flytrap.pl i owadozerach.

No i na poczatku chcialem podkreslic ze bede je hodowal z nasion.

A wiec:

1.Kazda pora do wysiewu jest dobra?

2.Jesli nie przestratyfikuje nasion to jaki jest % ze cos wykielkuje, bo czytalem, ze po stratyfikacji cos ponad 50%

3. Czy potrzebne jej sa takie temperatury jak pisze na owadozery.pl, czyli "W dzień od 15 do 35 *C. W nocy od 12 do 15 *C" ?? Chodzi przede wszystkim o spadki w ciagu nocy.

4. Czy moge sie kierowac ta porada z flytap.pl dotyczaca nasion: "Nasiona - występuje samozapylenie, choć zapylenie za pomocą różnych genetycznie roślin da lepsze rezultaty. Nasiona dojrzewają po około 2 miesiącach. Uzyskane nasiona należy poddać stratyfikacji: wysiać je na lekko wilgotne podłoże do doniczki z otworami odpływowymi, wstawić tą doniczkę do nieco większej osłonki (doniczki bez otworów odpływowych), nalać na spód odrobinę wody i całość wstawić na 6 - 8 tygodni do lodówki (ale nie do zamrażalnika). Po tym czasie doniczkę ustawiamy w jasnym, ciepłym (około 25°C) i wilgotnym miejscu. Po 2 - 3 tygodniach nasiona powinny zacząć kiełkować. Gdy młode roślinki wypuszczą kilka młodych listków możemy je poprzesadzać, ale najlepiej poczekać z tym do wiosny."

5. Czy "Włóknisty torf mieszany z perlitem lub żywym mchem torfowcem w stosunku 1:1" bedzie do nich dobry?

6. Dobry na darlingotnie bedzie wschodni parapet??

7. Czy jesli umieszcze ja w pojemniku po wodzie (5l) i pod spodem umieszcze wode z keramzytem to beda dla niej dobre warunki?

8. Na ile byscie ja ocenili w trudnosci uprawy w skali 1-5

9. No i ma ktos te nasionka czy ze sklepu musze brac?

No to tyle czekam na odpowiedzi i inne porady dotyczace jej hodowli.

Odnośnik do odpowiedzi

1. tak jeśli umiesz zapewnić wysoką wilgotność (wystarczy troche podwyzszona) i bradzo dużo światła.

2. na 10 nasion wykiełkowało mi 3

3. Nie wymaga żadnych spadków temp.

4. Nie potrzebne.

5. U mnie w takiej mieszance rona a kielkowaly nawet na samym torfie

6. Na darlingtonie chyba dobra bedzie szklarnia a nie parapet !! ale nie wiem.

7. Darlingtonia nie wymaga podwyzszonej wilgotnosci ale nie moze byc tez zbyt suche otoczenie.

8. Jeśli mowa o roślinei od nasiona ja dam jej "5" trzeba na prawde bardzo duzo czasu zeby wyrosla na ladna od nasiona, pierwsze kielichy cobry mozna miec po roku albo i 2 latach ...

9. Z nasionami kobry jest podobnie jak z cephalami :) raczej malo dostepne. Odobiscie znaczaco odradzam nasiona !!

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wysiane w in vitro ~10 nasion, traktowane GA3, do tej pory nic nie wykiełkowało- 1,5 miesiaca [sterylizacja jak dla kapturnic które już wszystkie wykiełkowały- 15 min 5% wybielacz, 24h w 400ppm GA3] Nie mam pojęcia czy to wina nasion, czy "za mocno" dostały.

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wysiane w in vitro ~10 nasion, traktowane GA3, do tej pory nic nie wykiełkowało- 1,5 miesiaca [sterylizacja jak dla kapturnic które już wszystkie wykiełkowały- 15 min 5% wybielacz, 24h w 400ppm GA3] Nie mam pojęcia czy to wina nasion, czy "za mocno" dostały.

Moim zdaniem wina nasion ... moze nie byly zapylone :) coprawda moja rosla z nasion z danego nepenti ale to za bardzo dawnych czasow.

Odnośnik do odpowiedzi

O kurcze, no to mnie zniecheciliscie do hodowania od nasionka, bo myslalem ze jak kupie ze 20-30 to zachowam sobie ze 2 sztuki, a reszte sprzedam to bym troche zyskal ale jesli odradzacie to kupie roslinke.

Dziski za odp ;).

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.