d0b3kk Napisano 29 Lipca 2009 Share Napisano 29 Lipca 2009 Witam, Mam kilka pytan dotyczacych Darlingtoni, pytam poniewaz odpowiedzi nie uzyskalem na flytrap.pl i owadozerach. No i na poczatku chcialem podkreslic ze bede je hodowal z nasion. A wiec: 1.Kazda pora do wysiewu jest dobra? 2.Jesli nie przestratyfikuje nasion to jaki jest % ze cos wykielkuje, bo czytalem, ze po stratyfikacji cos ponad 50% 3. Czy potrzebne jej sa takie temperatury jak pisze na owadozery.pl, czyli "W dzień od 15 do 35 *C. W nocy od 12 do 15 *C" ?? Chodzi przede wszystkim o spadki w ciagu nocy. 4. Czy moge sie kierowac ta porada z flytap.pl dotyczaca nasion: "Nasiona - występuje samozapylenie, choć zapylenie za pomocą różnych genetycznie roślin da lepsze rezultaty. Nasiona dojrzewają po około 2 miesiącach. Uzyskane nasiona należy poddać stratyfikacji: wysiać je na lekko wilgotne podłoże do doniczki z otworami odpływowymi, wstawić tą doniczkę do nieco większej osłonki (doniczki bez otworów odpływowych), nalać na spód odrobinę wody i całość wstawić na 6 - 8 tygodni do lodówki (ale nie do zamrażalnika). Po tym czasie doniczkę ustawiamy w jasnym, ciepłym (około 25°C) i wilgotnym miejscu. Po 2 - 3 tygodniach nasiona powinny zacząć kiełkować. Gdy młode roślinki wypuszczą kilka młodych listków możemy je poprzesadzać, ale najlepiej poczekać z tym do wiosny." 5. Czy "Włóknisty torf mieszany z perlitem lub żywym mchem torfowcem w stosunku 1:1" bedzie do nich dobry? 6. Dobry na darlingotnie bedzie wschodni parapet?? 7. Czy jesli umieszcze ja w pojemniku po wodzie (5l) i pod spodem umieszcze wode z keramzytem to beda dla niej dobre warunki? 8. Na ile byscie ja ocenili w trudnosci uprawy w skali 1-5 9. No i ma ktos te nasionka czy ze sklepu musze brac? No to tyle czekam na odpowiedzi i inne porady dotyczace jej hodowli. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 31 Lipca 2009 Share Napisano 31 Lipca 2009 1. tak jeśli umiesz zapewnić wysoką wilgotność (wystarczy troche podwyzszona) i bradzo dużo światła. 2. na 10 nasion wykiełkowało mi 3 3. Nie wymaga żadnych spadków temp. 4. Nie potrzebne. 5. U mnie w takiej mieszance rona a kielkowaly nawet na samym torfie 6. Na darlingtonie chyba dobra bedzie szklarnia a nie parapet !! ale nie wiem. 7. Darlingtonia nie wymaga podwyzszonej wilgotnosci ale nie moze byc tez zbyt suche otoczenie. 8. Jeśli mowa o roślinei od nasiona ja dam jej "5" trzeba na prawde bardzo duzo czasu zeby wyrosla na ladna od nasiona, pierwsze kielichy cobry mozna miec po roku albo i 2 latach ... 9. Z nasionami kobry jest podobnie jak z cephalami raczej malo dostepne. Odobiscie znaczaco odradzam nasiona !! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 31 Lipca 2009 Share Napisano 31 Lipca 2009 Ja wysiałem miesiąc temu i czekam dalej. Muchołówki już kiełkują a te nic:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 31 Lipca 2009 Share Napisano 31 Lipca 2009 Mam wysiane w in vitro ~10 nasion, traktowane GA3, do tej pory nic nie wykiełkowało- 1,5 miesiaca [sterylizacja jak dla kapturnic które już wszystkie wykiełkowały- 15 min 5% wybielacz, 24h w 400ppm GA3] Nie mam pojęcia czy to wina nasion, czy "za mocno" dostały. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 31 Lipca 2009 Share Napisano 31 Lipca 2009 Mam wysiane w in vitro ~10 nasion, traktowane GA3, do tej pory nic nie wykiełkowało- 1,5 miesiaca [sterylizacja jak dla kapturnic które już wszystkie wykiełkowały- 15 min 5% wybielacz, 24h w 400ppm GA3] Nie mam pojęcia czy to wina nasion, czy "za mocno" dostały. Moim zdaniem wina nasion ... moze nie byly zapylone coprawda moja rosla z nasion z danego nepenti ale to za bardzo dawnych czasow. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0b3kk Napisano 31 Lipca 2009 Autor Share Napisano 31 Lipca 2009 O kurcze, no to mnie zniecheciliscie do hodowania od nasionka, bo myslalem ze jak kupie ze 20-30 to zachowam sobie ze 2 sztuki, a reszte sprzedam to bym troche zyskal ale jesli odradzacie to kupie roslinke. Dziski za odp . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi