Fendi Napisano 2 Sierpnia 2009 Share Napisano 2 Sierpnia 2009 Witam, Dzisiaj dostałem dzbanecznika (w zasadzie w doniczce są dwa), przypuszczam, że to ventrata, ale nie jestem pewien. Chciałbym także prosić o rady. Dodam, że trzymam go na wschodnim oknie, tutaj mam pytanie, czy to prawda, że trzeba rzadziej podlewać i zraszać kwiata? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 2 Sierpnia 2009 Share Napisano 2 Sierpnia 2009 to nepenthes ventricosa x alata czyli ventrata najpopularniejszy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fendi Napisano 2 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2009 A czy nie zaszkodzi mu jak w słoneczne dni będę go wystawiał na wschodni ogród? Aha i jak ma się sprawa z tym podlewaniem i zraszaniem:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
forst12 Napisano 2 Sierpnia 2009 Share Napisano 2 Sierpnia 2009 Odradzam wystawiania dzbanka na ogród kiedy świeci ostre słońce( straci dzbanki i nie będzie produkował nowych, poparzenie liści etc.), najlepiej jak go umieścisz na wschodnim parapecie, ale w domu będziesz mógł go wtedy zraszać(nie jest to konieczne, gdyż ventrata nie wymaga wysokiego poziomu wilgotności powietrza aby wytworzyć dzbanki), a takie przenoszenie może tylko zaszkodzić roślinie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fendi Napisano 2 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2009 a jak z podlewaniem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 2 Sierpnia 2009 Share Napisano 2 Sierpnia 2009 Podlewasz od góry , nie ma być wody w podstawce ale ma być wilgotno . I nie przenoś go , znajdź jedno miejsce i go nie ruszaj bo to najgorsze co może być Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fendi Napisano 2 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2009 ale chodzi mi jak często? Czy mogę dopiero podlać kiedy ma sucho? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 2 Sierpnia 2009 Share Napisano 2 Sierpnia 2009 Ja bym wolał utrzymywać stale wilgotne podłoże Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fendi Napisano 2 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2009 No tak, tyle, że na wschodnim oknie będzie się ona utrzymywać znacznie dłużej niż na południowym. Mam pytanko, jeżeli dzbanecznik staci dzbanek, to czy na tym samym liściu jest szansa że dzbanek odrośnie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 2 Sierpnia 2009 Share Napisano 2 Sierpnia 2009 nie. Poczytaj trochę , dużo jest informacji na forum Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fendi Napisano 2 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2009 ale to "nie" tyczy się dzbanków czy wilgotności? :-) jeżeli dzbanków to rozumiem, że liście, które straciły dzbanki, już nie puszczą nowych, tylko po pewnym czasie uschną i wyrosną nowe? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 2 Sierpnia 2009 Share Napisano 2 Sierpnia 2009 Jeden liść = jeden dzbanek , nie ma tak że wyrośnie kilka . Co do drugiej kwestii ja bym podlewał tak aby ciągle miał wilgotno Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fendi Napisano 2 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2009 Nie z tym liściem chodzi mi oto, że jak uschnie dzbanek i go obetnę, to na jego miejsce wyrośnie nowy, o to mi chodziło:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 2 Sierpnia 2009 Share Napisano 2 Sierpnia 2009 Nie nie wyrośnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fendi Napisano 2 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2009 (edytowane) A jak liść uschnie ze starości, to czy jest szansa, że w to miejsce wyrośnie nowe? Edytowane 2 Sierpnia 2009 przez Fendi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi