Skocz do zawartości

Gatunek

Fendi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dzisiaj dostałem dzbanecznika (w zasadzie w doniczce są dwa), przypuszczam, że to ventrata, ale nie jestem pewien.

Chciałbym także prosić o rady. Dodam, że trzymam go na wschodnim oknie, tutaj mam pytanie, czy to prawda, że trzeba rzadziej podlewać i zraszać kwiata?

post-4655-1249235679_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Odradzam wystawiania dzbanka na ogród kiedy świeci ostre słońce( straci dzbanki i nie będzie produkował nowych, poparzenie liści etc.), najlepiej jak go umieścisz na wschodnim parapecie, ale w domu będziesz mógł go wtedy zraszać(nie jest to konieczne, gdyż ventrata nie wymaga wysokiego poziomu wilgotności powietrza aby wytworzyć dzbanki), a takie przenoszenie może tylko zaszkodzić roślinie.

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, tyle, że na wschodnim oknie będzie się ona utrzymywać znacznie dłużej niż na południowym. Mam pytanko, jeżeli dzbanecznik staci dzbanek, to czy na tym samym liściu jest szansa że dzbanek odrośnie?

Odnośnik do odpowiedzi

ale to "nie" tyczy się dzbanków czy wilgotności? :-) jeżeli dzbanków to rozumiem, że liście, które straciły dzbanki, już nie puszczą nowych, tylko po pewnym czasie uschną i wyrosną nowe?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.