Skocz do zawartości

Problem Z Cephalotusami

Rekomendowane odpowiedzi

Więc od jakiś dwóch możne trzech miesięcy mam cefalki od Cephalotusa (Krzyśka). I ostatnio stwierdziłem ,że nie za dobrze rosną. Podłoże jest świeże (również od Krzyśka). Myślałem nad tym aby jest przesadzić do mchu lub jakiejś mieszanki z mchem. Co wy na to ??

Fotki:

dsc03076v.th.jpg

dsc03075.th.jpg

dsc03072x.th.jpg

dsc03071njr.th.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Przesadzanie rzeczywiście bym sobie odpuścił ale z miejsca usunął bym te martwe liście. W przyszłości polecam nie czekać z usychającymi liśćmi i natychmiast usuwać już żółknące. Dodatkowo przestawił bym roślinę w półcień (jeżeli jest w pełnym słońcu) i zastosował bym jakieś fungicyd o szerokim spektrum działania.

Odnośnik do odpowiedzi

Przesadzanie rzeczywiście bym sobie odpuścił ale z miejsca usunął bym te martwe liście. W przyszłości polecam nie czekać z usychającymi liśćmi i natychmiast usuwać już żółknące. Dodatkowo przestawił bym roślinę w półcień (jeżeli jest w pełnym słońcu) i zastosował bym jakieś fungicyd o szerokim spektrum działania.

Dlaczego w półcień ?? Przecież zawsze się mówiło że cefalek lubi mieć dużo słonka ;].

Odnośnik do odpowiedzi

Elo

Czyli ja też mogę miec jakiegoś pływacza razem z cefalkiem mam od tej samej osoby roślinke co tomislav czyli od Krzyśka.

Oto fotki:

Też bym prosił o jakiś porady jak się z nim obchodzic i jak go z tamtąd przesadzic???kompletnie nie mam pomysłów ,pływacze mają korzenie???

Edytowane przez marys_69
Odnośnik do odpowiedzi

Tak to plywacz, maja korzenie ale nie masz po co go przesadzac :) a jak juz tak bardzo chcesz to po prostu zabierz troche z ziemia i tyle ale jak masz uszkodzic korzenie cephala to ja bym sobie odpuscil przenoszenie tego plywacza

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.