Skocz do zawartości

Terra - Wilgotnosc

d0b3kk

Rekomendowane odpowiedzi

Hey,

Chcialbym zapytac ocb w moim terra poniewaz wilgotnosc w nim nie przekracza 70%, wiec to bez sensu bo tyle samo mam w domu.

Mam ofc keramzyt na spodzie ( 1 warstwe ) i przykryte do ok. 5/6 jest to terra. Zly jest keramzyt, czy co? Wymieniac na "swiezszy" ??

A no i mam takie pytanko, czym jeszcze moge w tym terra zwiekszyc wilgotnosc...? Klasc kostki lodu ?

Prosze o odp .

Edytowane przez d0b3kk
Odnośnik do odpowiedzi

Mierze wilgotnosc oczywiscie higrometrem, ktory nigdy mnie nie zawiodl, dla pewnosci owinalem go mokrym recznikiem i rzeczywiscie pokazalo 100% wilgotnosci.

A co do temperatury to tez mnie martwi, dzisiaj wstalem o 9 i zobaczylem ze terra jest cieple, chyba slonce je przygrzalo, a tak normalnie jest tyle, ile w pokoju, moze wiecej o 1 - 2* czasem.

Odnośnik do odpowiedzi

jedno pytanie co rozumiesz przez terra :)

1. Akawarium -nie przykryta gora

2. palaudarium - przykryta gora ??

jak odp. 1 to wiadomo ze wilgotnosc nie bedzie duzo wieksza niz w pomieszczeniu ... tylko nie wiem gdzei ty musisz mieszkac ze masz taka duza wilgotnosc w domu !?! u mnie wilgotnosc przy deszczu to 60% a tak to 30% ... no chyba ze gdzies nad jeziorem albo innym zbiornikiem mieszkasz bo tak to nie chce mi sie za bardzo wiezyc zeby bylo 70% w słoneczne dni. Jeśli tak to chętnie sie tam przeniose i nie bede musial robic dla swoich roslin zadnych palaudariow :D

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze, powiem, ze taka u mnie wilgotnosc jest. Mam nowo wybudowany dom i tak sie dzieje przy takich domach, bo mam taki system, czy cos, juz nie chce mi sie w to zaglebiac. Nie mieszkam nad zadnym zbiornikiem wodnym. Teraz patrze to mam 65 % wilgotnosci, tak mormalnie to 60-80 % jest w domu.

A no i poprzez terra rozumiem prostokatna bryle przykryta gora :).

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten sam problem, wydaje mi się że przyczyną jest wysoka temperatura, jeśli terra stoi na parapecie a masz możliwość to przestaw je tak aby słońce zbytnio go nie nagrzewało, ja niestety nie mam takiej możliwości, co nie zmienia faktu że mniej wymagające dzbanki i u. calycyfida rosną dosyć ładnie.

A tak nawiasem mówiąc gdybym miał wilgotność jak u Ciebie to nie zawracałbym sobie głowy żadnym terra.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.