d0b3kk Napisano 20 Sierpnia 2009 Share Napisano 20 Sierpnia 2009 (edytowane) Hey, Chcialbym zapytac ocb w moim terra poniewaz wilgotnosc w nim nie przekracza 70%, wiec to bez sensu bo tyle samo mam w domu. Mam ofc keramzyt na spodzie ( 1 warstwe ) i przykryte do ok. 5/6 jest to terra. Zly jest keramzyt, czy co? Wymieniac na "swiezszy" ?? A no i mam takie pytanko, czym jeszcze moge w tym terra zwiekszyc wilgotnosc...? Klasc kostki lodu ? Prosze o odp . Edytowane 20 Sierpnia 2009 przez d0b3kk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 20 Sierpnia 2009 Share Napisano 20 Sierpnia 2009 Po pierwsze zależy czym mierzysz wilgotność. Mi wyświetlało 30 % podczas gdy ścianki terra były zaparowane. A wilgotność w twoim przypadku możesz zwiększyć foggerem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 20 Sierpnia 2009 Share Napisano 20 Sierpnia 2009 A jaka temperatura jest w terra? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0b3kk Napisano 20 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2009 Mierze wilgotnosc oczywiscie higrometrem, ktory nigdy mnie nie zawiodl, dla pewnosci owinalem go mokrym recznikiem i rzeczywiscie pokazalo 100% wilgotnosci. A co do temperatury to tez mnie martwi, dzisiaj wstalem o 9 i zobaczylem ze terra jest cieple, chyba slonce je przygrzalo, a tak normalnie jest tyle, ile w pokoju, moze wiecej o 1 - 2* czasem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 22 Sierpnia 2009 Share Napisano 22 Sierpnia 2009 jedno pytanie co rozumiesz przez terra 1. Akawarium -nie przykryta gora 2. palaudarium - przykryta gora ?? jak odp. 1 to wiadomo ze wilgotnosc nie bedzie duzo wieksza niz w pomieszczeniu ... tylko nie wiem gdzei ty musisz mieszkac ze masz taka duza wilgotnosc w domu !?! u mnie wilgotnosc przy deszczu to 60% a tak to 30% ... no chyba ze gdzies nad jeziorem albo innym zbiornikiem mieszkasz bo tak to nie chce mi sie za bardzo wiezyc zeby bylo 70% w słoneczne dni. Jeśli tak to chętnie sie tam przeniose i nie bede musial robic dla swoich roslin zadnych palaudariow Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0b3kk Napisano 22 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2009 No dobrze, powiem, ze taka u mnie wilgotnosc jest. Mam nowo wybudowany dom i tak sie dzieje przy takich domach, bo mam taki system, czy cos, juz nie chce mi sie w to zaglebiac. Nie mieszkam nad zadnym zbiornikiem wodnym. Teraz patrze to mam 65 % wilgotnosci, tak mormalnie to 60-80 % jest w domu. A no i poprzez terra rozumiem prostokatna bryle przykryta gora . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 22 Sierpnia 2009 Share Napisano 22 Sierpnia 2009 to w czyms takim jak piszesz powiniennes miec wilgotnosc rzedu 80-95% Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepton Napisano 23 Sierpnia 2009 Share Napisano 23 Sierpnia 2009 Mam ten sam problem, wydaje mi się że przyczyną jest wysoka temperatura, jeśli terra stoi na parapecie a masz możliwość to przestaw je tak aby słońce zbytnio go nie nagrzewało, ja niestety nie mam takiej możliwości, co nie zmienia faktu że mniej wymagające dzbanki i u. calycyfida rosną dosyć ładnie. A tak nawiasem mówiąc gdybym miał wilgotność jak u Ciebie to nie zawracałbym sobie głowy żadnym terra. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi