ogor89 Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 Witam. Na początek się przedstawię. Bartek. Miło mi Przygodę z owadożerami dopiero zaczynam. Wcześniej hodowałem gady, ale po przeprowadzce do akademika musiałem z nich zrezygnować. Pomyślałem o Lepidodactylus lugubris (gekon płaczący), ale jakoś nie wyszło. Padło na owadożery. Dzięki uprzejmości Tomka będę mieć nasionka Drosera capensis. Torf dostałem od mamy. Kupiła w miejscu pracy. Moje pytanie brzmi następująco: czy podłoże na zdjęciach jest dobre dla rosiczek? Ze strony producenta: "Torf ogrodniczy pH 3,5 – 4,5 STERLUX 20l Produkt ten to naturalny wysoki torf sphagnowy zbierany techniką frezowania. Nie zawiera on żadnych nawozów sztucznych, ani żadnych innych dodatków. Torf czysty jest doskonałym surowcem do sporządzania własnych podłoży w uprawach ogrodniczych. Nadaje się on szczególnie do sporządzania podłoży do roślin kwaśnolubnych, takich jak rododendrony, rośliny wrzosowate czy iglaki. Po zasileniu torfu w odpowiednie nawozy, a w miarę możliwości również w mieloną korą sosnową, ziemią kompostową itp., można otrzymać doskonałe podłoże uprawowe." (http://www.hollas.pl/?act=produkty#sterlux-torfy) Jak widzicie na stronie pisze troszkę inaczej niż na opakowaniu, więc pytam Was co zrobić z tym torfem? Moim zdaniem wszystko jest ok, ale wolę się upewnić. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati43 Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 Dobry torf, można siać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ogor89 Napisano 25 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2009 Dzięki. Teraz tylko czekać na nasionka... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek2061 Napisano 27 Sierpnia 2009 Share Napisano 27 Sierpnia 2009 Obstawiam ze nasionka zarosną Ci mchem. Miałem ten torf i jest beznadziejny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 27 Sierpnia 2009 Share Napisano 27 Sierpnia 2009 Obstawiam ze nasionka zarosną Ci mchem. Miałem ten torf i jest beznadziejny. A ja obstawiam, że to co miałeś to jakiś glon, torf nie jest beznadziejny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi